Ele vor debuta luni, 14 octombrie, în Cetatea Oradea, cu conferința „Școala Româneasca după Marea Unire” şi un Târg de carte care va fi organizat în incinta școlii.
Săptămâna va continua cu activități sportive, programate în parcul I. C. Brătianu, un flashmob pentru promovarea evenimentului în Piața Unirii, lansarea proiectului Erasmus „Coding Awaits Future” și alte activități sub genericul „Oltea 100”.
Cele mai însemnate momente sunt planificate în data de 18 octombrie, sub denumirea: „Oltea la Centenar”. Acestea se vor desfășura vineri, 18 octombrie, la sediul instituției din strada Parcul Traian, nr. 16, precum și la Filarmonica de Stat Oradea.
Instituție de referință
Ziua de vineri, 18 octombrie va debuta cu momentul festiv al dezvelirii unei plăci comemorative, care atestă că școala, înființată în 1919, după Marea Unire, a depășit toate vicisitudinile istoriei, rămânând o instituție de referință a învățământului orădean.
În aceeași zi, scriitoarea Ana Blandiana, absolventă a Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, se va întâlni cu dascălii și cu elevii.
Cu acest prilej, va fi lansat și imnul școlii, iar participanții vor avea parte de momente-surpriză, după cum promit organizatorii.
După-amiaza zilei de 18 octombrie va aduce o schimbare de registru, odată cu mutarea festivităților la Filarmonica de Stat. Solemnitatea momentului va fi marcată de alocuțiunile organizatorilor și de intervențiile unor invitați de onoare. Vor fi evocate clipe din istoria acestei trainice instituții școlare, precum și amintiri de suflet, marcatoare ale destinului unor personalități remarcabile care i-au pășit pragul, de-a lungul timpului.
Generată de prezența fascinantă a scriitoarei Ana Blandiana, care va destăinui felul în care a început povestea sa cu „Oltea Doamna”, atmosfera va reverbera odată cu spectacolul artistic regizat și montat sub egida Teatrului „Regina Maria” -Trupa Arcadia, în interpretarea talentaților elevi ai Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” , urmat de muzica înălțătoare a Corului Filarmonicii de Stat.
Pentru a încheia triumfal această sărbătoare a învățământului bihorean de tradiție, imnul gimnaziului orădean va fi intonat de Corul Filarmonicii împreună cu corul școlii, insuflând entuziasm și dăruire atât elevilor, cât și dascălilor pentru încă un centenar de performanță în educarea și modelarea generațiilor viitoare.
Istoric școală
Școala Gimnazială „Oltea Doamna” a fost înfiinţată acum 100 de ani, după Marea Unire, ca liceu românesc de stat pentru fete şi a depăşit toate vicisitudinile istoriei, un Război Mondial, refugiul, regimul comunist, rămânând o instituţie de referinţă a învăţământului orădean. Primul an școlar sub autoritatea Regatului României a început în octombrie 1919, cu opt clase şi un total de 332 de eleve. Denumirea „Oltea Doamna”, după mama domnitorului Ștefan cel Mare, a fost atribuită în anul 1921.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, instituția s-a refugiat în Beiuș. În 1947, revenit în Oradea, şcoala a fost transformată în Liceul Teoretic de Fete nr. 1, având circa 400 de eleve. Dacă în anul școlar 1959-1960 existau 19 clase cu 740 de elevi și 24 de cadre didactice, recordul a fost înregistrat în anul școlar 1984-1985, cu 1.485 de elevi, care învățau în acastă instituție de învățământ, unde existau laboratoare de chimie, biologie, fizică, științe sociale, cabinete de limba română, istorie, geografie și limbi moderne.
Școala „Oltea Doamna” funcționează în prezent în trei clădiri, situate în Parcul Traian nr. 16. Cea mai veche apare în 1820 și servește drept primărie a Olosigului (malul drept al Crișului), a doua este ridicată între 1897-1901, ca spațiu al Școlii Primare Maghiare, iar cea mai nouă (Clădirea A) este dată în folosință începând din 1980.
La debutul anului școlar 2019-2020, școala are 36 de clase de elevi din ciclul primar și gimnazial, cu un număr de 1.015 elevi și 7 grupe de preșcolari cu 175 de copii, pregătiți de 65 de cadre didactice. În prezent, școala se bucură de recunoștere internațională și a intrat într-o echipă globală de profesori inovativi, ambițioși, auto-motivați, orientați către rezultate, împuterniciți să creeze și să utilizeze resursele moderne și creativitatea educațională cu înțelepciune. Faptul că „Oltea Doamna” este o instituţie de elită este atestat şi de participarea exemplară la olimpiadele și concursurile școlare pe discipline, unde elevii şcolii au obținut un număr de 195 de premii la etapele județene și naționale, doar în anul 2019.
Trimite articolul
XPoate cladirea are 100 de ani,dar scoala in nicidecum nu este ea ca scoala in Ardeal de 100 de ani,aceasta este o gluma nationalista.
„înființată în 1919, după Marea Unire, a depășit toate vicisitudinile istoriei”.
Ce vicisitudini? Ce istorie? Istoric se poate numi ceva care are măcar 3-400 de ani, 100 de ani reprezintă trecutul recent, de care și bunicii noștri își pot aminti. Cea mai mare „vicisitudine” a memoriei recente este tocmai aducerea alogenilor în oraș, împreună cu toate denumirile de instituții și spații publice fără nicio legătură cu istoria locală.