„Programul «Școală după școală» nu e gratuit. Părinții vor plăti, în continuare, pentru că nu există fonduri din care să-și încaseze învățătorii banii la plata cu ora. Fondurile vor fi asigurate din donațiile părinților”, a scris un părinte.
Peste tot în școlile din Oradea, conducerile unităților de învățământ au organizat ședințe cu învățătorii, dar și cu părinții pentru a reglementa modul în care vor desfășura activitățile din cadrul programului „Școală după școală”.
Totodată, părinții au primit chestionare prin care au fost întrebați dacă își doresc ca micuții lor să participe la acest program, între orele 12:00 și 16:00. Chestionarele au ajutat astfel școlile să identifice nevoile părinților.
Cerere
Majoritatea părinților spun că lucrează până la ora 16.00 și că își doresc ca fiii lor să rămână la program până ce își pot scoate copiii de la școală. Doar că, deși, programul ar trebui să fie gratuit pentru copii, s-a descoperit că unitățile de învățământ nu dispun de fonduri pentru a plăti cu ora învățătorii care derulează astfel de activități. Așa încât, tot părinții sunt cei care vor susține programul, prin donații către asociațiile de părinți.
„Asociația de părinți va aduna bani de la părinți și îi va vira școlii. Fără nicio respectare a legislației. «Școală după școală» va fi doar același lucru, adică meditații contra cost, interzise de Codul etic și de Legea Educației Naționale. S-ar putea să ne trezim că plătim mai mult, pentru că învățătoarele sunt supărate că nu vor câștiga la fel și se sacrifică pentru binele elevilor. Nouă ni s-a transmis că timpul lor costă bani și că nu pot medita gratuit decât o oră pe zi. Învățătoarele uită că noi, deocamdată, nu reacționăm, fiindcă nu știm ce variantă propun școlile. Însă vom vedea după”, a amenințat, plin de revoltă, un părinte.
Pe de altă parte, inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas arată că școlile trebuie să stabilească, împreună cu părinții, dacă vor derula sau nu programul „Școală după școală”. Acesta amintește că activitățile școlii, care se fac prin cadrele didactice, pot fi remunerate, fără a se încălca însă Codul de etică. În cazul nerespectării acestuia, cadrele didactice vor fi sancționate de comisia județeană de etică.
„Comisia are obligația de a lua în calcul și de a verifica orice sesizare. Iar sancțiunile vor fi făcute de către angajator”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Potrivit lui, programul „Școală după școală” nu e o noutate pentru elevii din Bihor, întrucât acesta s-a derulat și până acum în aproximativ 30 de unități de învățământ.
„În toate unitățile de învățământ unde s-a desfășurat programul privat «After School», trebuia să existe și «Școală după școală». Acesta era de o oră, o oră jumate sau mai mult – în funcție de cum s-a stabilit la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a mai precizat Alin Novac-Iuhas.
Întrebat ce se întâmplă cu elevii ai căror părinții nu dispun de bani pentru a sponsoriza programul ori cu cei care refuză să facă donații în conturile asociațiilor de părinți – cum cer unele școli, acesta a răspuns: „dacă școala derulează programul, elevul va fi inclus într-una din grupele care are astfel de activități”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!