În urma unui titlu executoriu obținut pe baza unei sentințe din 2015 a Judecătoriei Beiuș, definitivă prin decizia Tribunalului Bihor din 2017, Primăria Holod e somată să achite și cheltuieli de executare în valoare de 6.358 de lei.
[eadvert]
În caz de refuz, se va impune cotinuarea executării silite, în sensul instituirii de poprire pe conturi. Printr-o convenție, Parohia Greco-Catolică din Vintere renunțase la dreptul de a obține predarea efectivă în folosință a școlii, dacă Primăria Holod avea să nu exercite alte căi de atac extraordinare privind celelalte obligații de proprietate.
Parohia Greco-Catolică demarase la acel moment proceduri de revendicare pentru 1.367 mp de teren arabil și intravilan, o casă și o curte în intravilan la Holod, 6.443 mp de pășune și drum intravilan la Vintere, precum și 475 mp în intravilan și o casă cu curte în intravilan, în același sat. În protocolul de colaborare se arată că, dacă primăria Holod manifestă disponibilitatea necesară de a soluționa pe cale amiabilă aceste diferente, Parohia Greco-Catolică era dispusă la unele concesii.
Observând nevoia comunității din comună de a susține și dezvolta o serie de activități, Parohia ar fi transmis primăriei, cu titlul de folosință gratuită pe timp de 35 ani, casa și terenul arabil de 1.367 mp din Holod, unde parohia amenajase pe cheltuială proprie o grădiniță, iar Primăria un punct PAPI.
La fel s-a întâmplat și cu sediul Poliției Vintere, plus alte imobile în care urmau să locuiască familii nevoiașe, plus casa parohială Holod, cu delimitarea spațiului necesar Muzeului Iosif Vulcan.
Tensiuni
Primăria Holod se angaja să mențină și să renoveze aceste imobile din fonduri proprii și să nu le dea o destinație care ar dăuna intereselor bisericii greco-catolice. Protocolul din 2013 fusese încheiat după o perioadă în care între Biserica Greco-Catolică și comunitatea din Holod a existat o situație tensionată, după ce Biserica din Holod a fost retrocedată, iar intrarea în posesie s-a făcut tot cu executorul judecătoresc.
Tensiunea s-a refăcut simțită și anul trecut, când primarul anunța că 3.000 de oameni pot rămâne fără apă, după ce Primăria Holod a făcut o ofertă de cumpărare a terenurilor pe care se află forajul principal, bazinul de alimentare și stația de clorinare, propunând eventual un schimb de terenuri pe adresa Bisericii Greco-Catolice.
„După multe discuţii purtate cu reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, inclusiv cu PS Virgil Bercea, am primit, din păcate, un răspuns negativ. Biserica Greco-Catolică, prin răspunsul dat, a dovedit că nu îi pasă de problemele cetăţenilor (lipsa apei), urmărind să-şi păstreze privilegiul de a beneficia gratuit de 500 de metri cubi de apă lunar, care îi revin prin contractul de comodat încheiat în anul 2009”, anunța primarul de Holod, Sandu Săsăran.
La mijlocul lunii ianuarie 2022, „Patriarhia Română Unită cu Roma Greco Catolică Vintere a intrat în posesia școlii din Vintere, prin executarea silită care a survenit printr-o sentință civilă, emisă în baza Protocolului de colaborare încheiat între vechea conducere și Biserica Greco- Catolică”, explică primarul de Holod. Acolo, greco-catolicii intenționau să amenajeze un spațiu parohial, un sediu de muzeu memorial care să poarte numele PS Iuliu Hirțea și un Centru cultural catolic.
Protocolul invocat încheiat în 2013 între Biserica Greco-Catolică, prin PS Episcopul Virgil Bercea și primarul de Holod, Ioan Horga, a fost atacat în instanță de actualul primar, Sandu Săsăran. Actuala conducere a Primăriei Holod dorește anularea protocolului de colaborare.
„Pe cale de consecință, până la reglementarea în instanță a acestei situații, suntem în imposibilitatea de a accesa fonduri de reabilitare a acestei clădiri prin programul PNRR. Sperăm să îndreptăm această situație neplăcută în instanță în cel mai scurt timp!”, spune primarul Sandu Săsăran.
La debutul mandatului, primarul a demarat discuții cu Parohia Greco-Catolică Vintere, pentru a pune bazele unui centru de permanență în comună.
Trimite articolul
XDin pacate, doamna Bursasiu nu intelege ca executorul a cerut plata onorariului pentru executare. Acesta a trimis doua somatii catre primarie, dar primaria nu s-a conformat pentru a preda imobilul. Biserica nu are nicio treaba cu onorariul executorului. Pe de alta parte ziarista FACE MULTE CONFUZII, PROBABIL INTENTIONATE. Spre exemplu in Vintere nu exista sediu de politie ! Se vede amatorismul doamnei Bursasiu.
NU cred ca Biserica doreste blocarea conturilor primariei. De ce nu mentionati doamna veronica cine doreste blocarea conturilor ?
Dati toate cladirile, si toti banii din judet, din tara si din lume acestoe smecheri parziti astora care in asa zisil lor nume al divinitatii prostesc oameni, acumuleaza averi si trag tot felul de sfori. De ce nu vor acesti jmecheri paraziti averea lui Hristos ? Stiti cu totii care a fost averea lui Hristos, hainele dupa el. Hristos. Dati scolile parazitilor misici, scoateti copiii afara in strada, ca nu de educatie au si avem nevoie. Avem nevoie de paraziti misticii ahtiati dupa averi, si care sa tina lumea, daca pot, la nivelul evului mediu.
Hristos a predicat saracia nu bogatia. El nu a predicat acumularea de bunuri materiale/averi, ci tocmai invers. Se aude fariseilor ?
-
Da! Bisericile sunt din pacate la fel de hraparete! Vezi ordinele calugaresti cu diverse obraznicii in Oradea si Sanmartin. Nenorocitii de frati chimici se lupta cu popii pt Stana de Vale. Pimen de Suceava nu se multumea cu 100.000 hectare de padure. Cred .ca popimea ar fi multumita daca s-a reintroduce zeciuiala oficial si robia pe pamanturile lor. Singura iesire violenta a lui Hristos a fost in Templu, excedat de asemenea manifestari