Premierea a avut loc în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, care a avut loc pe 2 ianuarie 2022 și a fost transmisă de TVR1. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Instituția a premiat cinci organizații care s-au distins prin activitatea lor din ultimii trei ani în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă. Este vorba de Școala Gimnazială nr. 2 din comuna Țețchea, jud. Bihor, la categoria Școli; Universitatea București, categoria Universități și Institute de Cercetare; Impact Club Pașcani, la categoria ONG; Primăria Municipiului Buzău, categoria Administrație Publică; Urbasofia, categoria Societăți Comerciale.
[eadvert]
Elevii și dascălii din Țețchea s-au remarcat printr-un proiect pentru comunitate: ei au convins autoritățile locale, prin argumente solide, să amplaseze rasteluri pentru biciclete.
„România durabilă va arăta exact așa cum ne dorim doar dacă vom oferi tinerelor generații educație de calitate și motivația de a se dezvolta aici, într-o societate construită pe principii de meritocrație. Ne bucură nespus oportunitatea pe care o avem de a premia organizații cu proiecte extraordinare pe zona de educație. Pentru că de aici pornește schimbarea de mentalitate la care aspirăm cu toții, din perspectiva Agendei 2030, educația fiind o temă fundamentală”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Campionii au fost selectați în urma unei competiții la care s-au înscris peste 150 de organizații, dintre care 132 au fost considerate eligibile și au intrat în jurizare. Juriul a fost format din Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române și conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, sociolog cu îndelungată experiență în domeniul educației și al valorilor comunitare; Cosmin Mălureanu, coordonatorul Ascendia SA, o companie inovatoare în domeniul e-learning și al desing-ului educațional, un catalizator al dezvoltării de conținut educațional cu implicarea profesorilor prin intermediul platformei Livresq; un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
În timpul Galei au fost prezentate profilurile organizațiilor campioane, pentru ca acestea să devină modele pentru viitorii campioni ai dezvoltării durabile, pe care Departamentul Dezvoltării Durabile își propune să-i identifice într-un ciclu competițional de șapte ani, care a început în 2021, investigând inițiativele din domeniul educației.
În fiecare din următorii ani vor fi lansate competiții de identificare a organizațiilor ce performează în următoarele domenii: apă; echitate; sănătate; schimbări climatice; consum și producție; digitalizare.
În cadrul ediției curente a galei au fost evidențiate și alte șapte organizații cu proiecte remarcabile, care au primit mențiuni în cadrul competiției: Fundația Progress Bistrița, Asociația The Social Incubator, Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture, Asociația P.A.V.E.L, Life Education for All, Ciucea (jud. Cluj) și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie (jud. Maramureș).
Gala Dezvoltării Durabile a fost realizată în parteneriat cu TVR și face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată împreună cu Uniunea Europeană și ONU.
Citiți principiile noastre de moderare aici!