Primarul Corina Ene a convocat, marți după-amiza, o ședință extraordinară a Consiliului Local Căbești , una dintre urgențe fiind achiziționarea unei centrale termice și a materialelor și obiectelor necesare desfășurării activității educative și administrative în incinta Primăriei. Primarul de Căbești a explicat de ce achiziționarea unei centrale termice e o urgență.
„Școala cu clasele 0-8 este în reabilitare și am găsit soluția să înceapă școala și să funcționeze trei clase: una în sala aceasta de ședintțe a CL, una în bibliotecă și una în sala de sport. Avem nevoie de calorifere fiindcă și aici și în fiecare birou stăm cu gecile pe noi și ne încălzim cu radiatoare electrice. Și în sala de sport a trebuit să suplimentăm caloriferele cu o sobă. Și aici a trebuit să aduc un radiator, copiilor le era frig, a căzut siguranța. De cel puțin 20 de ori pe zi cad siguranțele. Avem mari probleme cu instalația electrică. Trebuie să schimbăm toată linia electrică, problema e că avem nevoie de curent trifazic și de un contor. Copiii au nevoie de căldură, lumină și mobilier ca să poată învăța în condiții decente. Căldura e asigurată parțial și defectuos de centrala termică existentă care nu face față necesităților de încălzire din incinta Primăriei și e suplimentată de radiatoare, care sunt mari consumatoare de curent. Partea electrică e toată o improvizație. Nu se știe de ce nu avem un contor, nu se știe de ce e improvizație. Nu se știe de când e și cine a făcut-o”, a explicat primarul.
[eadvert]
Corina Ene a dat un exemplu care demonstrează cât de grele sunt condițiile în care se desfășoară activitatea. Primărița a povestit că a achiziționat o imprimantă multifuncțională și că aceasta nu a pornit. Au crezut că e stricată și fiind în garanție au vrut să o retrimită celor de la care au achiziționat-o.
„Ni s-a explicat că nu pornește fiindcă nu avem tensiunea necesară”, a spus Corina Ene. Primărița spune că a chemat de trei, ori de la începutul mandatului, echipe de la Electrica care au spus că le lipsește un contor, așa cum lipsește unul și de la terenul sintetic.
„Ce să vă spun? Că suntem improvizați? V-am zis, în fiecare zi ne cade curentul de nu știu câte ori, v-am zis de cel puțin 20 de ori. De nu știu câte ori era să sară centrala în aer. Centrala electrică scotea aburi. S-au speriat copiii, trec copii pe aici, ăsta e riscul că acum sunt copiii aici, poate exploada centrala. Nimeni nu poate să stea de pază la centrală că-i cade siguranța. Trebuie să intrăm în legalitate cu instalația electrică. La terenul sintetic, dozele sunt la nivelul solului și nu sunt corect izolate. Sunt un pericol pentru copii. Nu s-a întâmplat nimic până acum, dar se poate întâmpla. Și eu nu vreau să-mi asum așa ceva. Lucrurile acestea trebuie să le corectăm”, a pledat primărița.
„Le corectăm, aceasta e cea mai mică problemă. Se cumpără mașini de zeci de mii de euro și noi ne plafonăm la centrala electrică?”, a spus retoric unul dintre consilieri, făcând aluzie la achizițiile făcute de Primăria Căbești. Primarul a subliniat că în lipsa bugetului, ca să facă achiziții pe SEAP, să inițieze procedurile are nevoie de acordul consilierilor.
Primarul a spus că centrala costă peste 20.000 de lei, caloriferele 30.0000 lei, manopera 10.000 lei, plus instalația electrică câteva zeci de mii de lei, „Și pentru mine e un stres, până să vină copiii aici nu mă deranja așa de mult centrala asta. Dar bubuie într-o zi. E un pericol. Eu nu mi-l asum. Aș vrea să inițiez achiziția și să se înceapă la lucrări cât mai urgent, probabil plățile vor fi făcute după aprobarea bugetului”, a subliniat primarul de Căbești.
Consilierii au apreciat că suma solicitată adică un miliard și jumătate, 1,8 miliarde lei în bani vechi cu TVA cu tot e una foarte mare, chiar dacă au spus că în principiu nu sunt împotriva acestor achiziții și lucrări și au și votat în unanimitate.
Trimite articolul
XBravo Corina Ene
Jos cu mafia din Cabesti