Comuna Nojorid și Păușa, satul natal al scriitorului, prozatorului, dramaturgului, scenaristului de film, membru titular al Academiei Române, au respirat prin toți porii în ritmul marelui om de cultură D.R Popescu. S-a întâmplat în cadrul unui eveniment organizat de Editura Academiei Române, de Inspectoratul Școlar Bihor împreună cu Primăria și Consiliul Local Nojorid și cu Școala Gimnazială din comună.
[eadvert]
„Scena” pe care a avut loc evenimentul e tocmai unitatea școlară care, începând din 28 septembrie, va purta numele autorului „Vânătorii regale”. Dumitru Radu Popescu a devenit, cu această ocazie, cetățean de onoare al comunei, în cadrul ședinței solemne a Consiliului local Nojorid. Totul s-a întâmplat în prezența fiului academicianului, Cristian Popescu, dar și a nepoților domniei sale.
Prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, președintele filialei Timișoara a Uniunii Naționale a Scriitorilor din România, redactor șef adjunct al Revistei Orizont din Timișoara, poetul Gheorghe Vidican, membru al filialei Timișoara a UNSR, fostul primar și consilier local Ioan Chivari, senatorul Ioan Mang, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Horea Abrudan, și nu în ultimul rând avocatul și scriitorul Pașcu Balaci alături doamna sa, avocatul Antiţa Balaci, au fost printre prezențele remarcabile la eveniment.
Amfitrionul evenimentului a fost col. rez. Eugen Chifor, consilier local și președinte de ședință. El a explicat că D.R. Popescu a fost propus pentru a deveni cetățean de onoare ca urmare a implicării în viața comunității și pentru, că prin activitatea domniei sale, a promovat comuna.
La rândul său, prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, președintele filialei Timișoara a Uniunii Naționale a Scriitorilor din România a vorbit despre personalitatea lui D.R. Popescu – unul dintre marii scriitori români de azi. „La școală ni se amintește sau ne amintim de Caragiale, de Eminescu… Dar cine definește România de astăzi? Care sunt scriitorii care definesc neamul românesc? Singurul mare scriitor român de azi este Dumitru Radu Popescu, scriitorul care a condus 10 ani Uniunea Scriitorilor din România, omul care a salvat Uniunea de valul ceaușist și i-a dat o vitalitate neobișnuită. Unii i-ați citit romanele, alții i-ați văzut piesele. Despre <Orașul îngerilor> s-a vorbit mai puțin decât despre masivele sale romane. Acolo e vorba despre aceste locuri, mai ales despre Nojorid. Vă rog să fiți mândri de această școală, de acest loc. Se ne amintim de marii scriitori ai acestei țări. Mulțumesc celor din Nojorid pentru acest gest”, a spus președintele filialei Timișoara a Uniunii Naționale a Scriitorilor din România.
Amintirile lui D.R. Popescu despre Bihor, Oradea sunt prezente, de altfel, și în „Leul albastru” sau „Falca lui Cain”.
Poetul Gheorghe Vidican a făcut anunțul că înființează Fundația D.R. Popescu, mărturisind că speranța sa este „cu ajutorul autorităților locale să redobândim casa în care s-a născut marele scriitor, să o răscumpărăm”. Familia scriitorului a donat pentru Fondul Documentar al Bibliotecii Școlii D.R. Popescu un impresionant volum de carte. Din lirica lui D.R. Popescu au recitat poeziile Punctul și Zidul doi olimpici la limba română: Maria Certin și Patric Crișan.
Fost ministru al Educației, senatorul Ioan Mang a felicitate organizatorii care au făcut posibil ca „azi să trăim această emoție. Cred că emoția e mare și fiindcă este vorba despre cel mai mare scriitor contemporan. Nu cred că azi se vorbește suficient de Dumitru Radu Popescu. Rog Inspectoratul Școlar, conducerea școlii ca măcar o dată pe an, copiii să învețe ceva din D.R. Popescu. Cred că în fiecare comună, fie că e Holod, Cociuba Mare găsim oameni care au plecat, s-au remarcat și trebuie să fie cunoscuți de generația tânără. Măcar o carte de D.R. Popescu să citească fiecare. E păcat că valorile au fost înlăturate din manuale, poate acest neajuns se va corecta”.
Zilele Editurii Academiei Române continuă joi, 29 septembrie, la Oradea, în sala mare a Primăriei, acolo unde poetul Gheorghe Vidican își lansează volumul de poezii.
La evenimentul de la Nojorid a fost prezent și Ioan Eremia, omul care l-a pus în scenă pe D.R. Popescu de şapte ori la Timișoara. „De 12 ani mă chinui să-l pun în scenă pe D.R. Popescu la Oradea, dar D.R. Popescu nu are loc la Teatrul de Stat Oradea”, a spus fostul director al Teatrului Național Timișoara.
Trimite articolul
XIoan Mang – ministru al educatiei parca 8 zile. Chiar era nevoie de precizarea lui in articol?
Daca tot se vorbeste de cultura, probabil cultura plagiatului actuala si atunci si acum 🙁
Ioan Mang ministru al educatiei parca pentru 1 saptamana. Adevarul este ca e reprezentativ pentru cultura plagiatului si de atunci si de acum. Triste modele avem.
da, și timp de 20 de ani membru în C.C. al PCR, cât despre Cacademia română, n-o mai pomeniți, nici aia nu-i referință culturală!
-
drp asta nu era ideologul lui ceașcă?! popescu dumnezeu i se zicea!