A fost sărbătoare, zilele trecute, la Școala Gimnazială din Luncșoara (comuna Aușeu). În prezența ambasadoarei BookLand, Mihaela Tatu, unitatea de învățământ a fost inaugurată după renovare. Lucrările de reabilitare au fost realizate de Asociația BookLand, cu sprijinul mai multor sponsori.
[eadvert]
Sub deviza „Împreună Construim Oameni”, ONG-ul a dorit să le ofere un mediu modern și adecvat pentru învățare celor peste 120 de elevi care frecventează Școala din Luncșoara.
După aproape un an de șantier, clădirea școlii a fost transformată într-un spațiu revitalizat, modern, pregătit să sprijine educația și dezvoltarea copiilor din zonă.
Lucrările de renovare, care au avut loc între mai 2023 și martie 2024, au inclus anveloparea clădirii cu polistiren, tencuirea și zugrăvirea acesteia, înlocuirea pervazurilor vechi și decorarea intrării cu elemente decorative, precum și instalarea unei sculpturi care să aducă un plus de inspirație micuților.
Valoarea investiției a fost de 200.000 de euro. ONG-ul a atras sponsorizări în valoare de 180.000 de euro, iar școala și partenerii locali au alocat 20.000 de euro.
„Mi-am încărcat sufletul cu zâmbetele și fericirea acelor copii de la Luncșoara, care sunt fericiți că învață într-o școală modernă, amenajată cu mobilier nou, cu băi civilizate, cu table inteligente, cu laptopuri, frumos zugrăvită și pictată. O școală practic nouă. Așa ar trebui să arate toate școlile din România. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador BookLand. Este o propunere onorantă. Cea mai mare bucurie a mea rămâne bucuria acelor copii”, spune Mihaela Tatu.
Copiii și oaspeții s-au bucurat nu doar de prezența Mihaelei Tatu, ci și de a cățelușei Terra, care a devenit rapid favorita prichindeilor.
„Noua lor prietenă a însoțit-o pe Mihaela Tatu în careu, în fiecare sală de clasă, pe holuri și s-a lăsat mangaiata de toți copiii. Credem că i-a plăcut școala! Are acoperiș nou, îmbrăcăminte nouă, săli de clasă reamenajate și holuri frumos decorate (îi mulțumim artistei plastice Alina Ierugan pentru picturile murale), precum și un Laborator IT complet utilat și echipamente sportive. Le suntem recunoscători tuturor celor care s-au implicat!”, au spus reprezentanții Asociației BookLand.
Adrian Matei Botic, directorul unității de învățământ, susține că a aflat de pe internet despre faptul că Asociația BookLand renovează școli din mediul rural. Ca urmare, a depus o cerere de finanțare, care a fost aprobată anul trecut.
De altfel, a fost singura școală aleasă din județul Bihor. Reprezentanții ONG-ului spun că decizia de a se implica a venit după ce au descoperit că, înainte de renovare, acoperișul școlii era distrus, holurile erau reci, gresia de pe holuri era spartă, iar podelele pline de mucegai.
„În ultima etapă a proiectului de reabilitare am anvelopat clădirea cu polistiren, am realizat tencuirea și zugrăvirea ei. Totodată, am înlocuit pervazurile și am decorat intrarea în școală cu piatră și pavele decorative”, a spus Mihaela Petrovan, președintele BookLand.
Potrivit acesteia, asociația pe care o conduce a renovat până în prezent 80 de școli și grădinițe din mediul rural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!