70 % din bani au fost obținuți prin programul PNDL, II iar restul au fost alocați din bugetul local.Rezultatul e visul primarului din copilărie de a avea o școală dotată cu tot ce trebuie. Și promisiunea făcută localnicilor. Doar pereții mai vorbesc despre vechea școală.
[eadvert]
Căbești. Dacă în 2020 primarul Corina Ene spunea că regretă că școala nu începe așa cum trebuie pentru copiii din localitate, azi e exemplu la nivel național. Școala are inclusiv un atelier de muzică. Iar copiii care din cauza condițiilor au plecat să învețe de la Beiuș și în localitățile învecinate se întorc. Unitatea școlară a fost inaugurată vineri, 2 septembrie.
“Mândră și inspirată de colega mea social-democrată, primărița din Căbești, Corina Ene! A făcut o școală modernă, smart care, luni, își primește copiii cu dotări moderne, inclusiv instrumente muzicale. Corina oferă, astfel, un viitor viu comunității sale, o localitate rurală mica, cu resurse puține. Deși nu am putut fi azi în Căbești, am fost onorată de o discuție online cu colectivul școlii, cu cel al primăriei dar și cu Daniel Lungu, parte a echipei primariei Ciugud care inspiră o țară întreagă dar si cu europarlamentarul Victor Negrescu, dedicat, si el, educației. Bravo, bravo Corina”, a spus Roxana Mânzatu, secretar de stat în intervenția online.
Depozit de gunoaie
Dar drumul a fost unul lung…În 2020, Corina Ene , cu durere în suflet prezenta localnicilor situația școlii, deși avea să preia mandatul o lună mai târziu. Un tablou dezolant: “Luni începe școala! Nu și pentru copiii din Căbești! …Am rămas uimită să văd interiorul și curtea școlii. Mobilierul, tablourile, florile și toate materialele școlii au fost lăsate în interior, neacoperite, sunt pline de praf și probabil imposibil de curățat pentru a putea fi folosite de către copii peste o lună când ar trebui să fie finalizate lucrările.Curtea școlii este un depozit de gunoaie, sticle sparte, iarba necosită, copaci netoaletați, viță de vie netăiată, parc neîngrijit! …A fost scos parchetul de lemn masiv, care era într-adevăr foarte uzat, iar în schimb se va pune un parchet de 8mm, Castello Classic, un parchet care costă aproximativ 32 lei/mp și este destinat dormitoarelor, holurilor, sufrageriilor si camerelor pentru copii.
Valoarea proiectului pentru Școala din Căbești este de peste 11 miliarde de lei vechi. Totuși a fost schimbat acoperișul dar nu și coarnele de rezisteță, geamurile și ușile nu au fost schimbate, mobilierul am înțeles că nu intră nici el în proiect!
Acest proiect a fost depus spre aprobare în consiliul local de către colegul nostru, viceprimar la acea vreme, Bunta Florin! A fost aprobat încă din anul 2017 de către guvernarea PSD de atunci, însă primarul a ales să îl demareze abia în anul 2020 înainte de alegerile locale! …
Am înțeles că lucrările vor fi finalizate luna viitoare, probabil curațenia va mai dura o lună! Important este ca lucrările efectuate să fie făcute conform proiectului întocmit și să poată fi semnată recepția acestor lucrări, iar școala să poată fi pusă la dispoziția copiilor!Nu îmi doresc să se repete situația de anul trecut și să nu se ia măsuri din timp! Este luna septembrie și nu am văzut în curtea școlii lemne de foc pentru iarna.
Anul trecut din cauză că au fost aduse la fel de târziu, au fost verzi și încălzirea centrală nu a funcționat, fiind pe cazan cu ardere inversă care necesită lemne uscate!
Copiii au fost nevoiți să aducă lemne uscate de acasă, să facă focul în sobele care stau să cadă, să stea îmbrăcați cu geci în sălile de clasă deoarece era frig!
Îmi asum public și vă spun că educația va reprezenta pentru mine o prioritate și mă voi implica atât cât îmi permite legea să avem o educația de calitate și un viitor mai bun pentru copiii comunei Căbești. Dumnezeu să ne ajute!”. Și s-a ținut de cuvânt.
În 2020 a uimit pe toată lumea când din București, unde avea o carieră de succes, s-a întors acasă, deși s-a perfecționat în domeniul insolvenţei şi lichidărilor judiciare lucrând în una dintre cele mai importante Societăţi de Insolvenţă din România, să candideze la Primăria Căbești, Corina Ene are o familie în București, doi copii, de 7 ani și patru ani. Inițial s-a implicat în problemele comunității prin Asociația Dăruiește Vise, dar a văzut că nu e suficient.
Doar un proiect european în 13 ani
Acum conduce o comună mică, cu doar 1800 de suflete, ceea ce nu o ajută în accesarea de fonduri europene, unde există și un criteriu numeric. Speră însă, pe termen lung, că va reuși să facă comuna Căbești mai atractivă, și astfel să-i convingă și pe alții, așa cum a făcut-o ea însuși să se întoarcă acasă și să dezvolte împreună localitatea. Corina Ene e într-o luptă contracronometru, deoarece Căbești-ul din 2007 și până în 2020 când a devenit primar nu a accesat decât un proiect pe fonduri europene, prin Grupul de Acțiune Locală și “nu poate accepta să treacă acest tren cu bani accesibili până în 2027 pe lângă noi”. E însă încrezătoare “cât timp există proiecte care au reușit”. Cum a fost Ciugud, comuna care și-a creat imaginea unui promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc.
A început cu educația. Și a investit în școală pentru ca de luni copiii din Căbești să aibă condiții la care nimeni nu a visat. Corina Ene a vrut să vadă cum s-a întâmplat minunea de la Ciugud. A decis să învețe de la cei mai buni, iar din acest an școlar cei 108 elevi ai școlii vor învăța într-o școală smart, refăcută din ruină, cu clase cu table inteligente, geamuri termopan și mobilier de ultimă generație. Lucrările la Școala din Căbești au început în mai 2020. Școala a funcționat în Primărie și în Grădiniță în acest timp. Chiar dacă constructorul a vrut să predea lucrarea în 2020, primarul Corina Ene și-a dorit lucrări care să facă din unitatea școlară una model. A cerut o expertiză tehnică și “am decis că o să respectăm proiectul așa cum este el. Asta am și făcut, am respectat proiectul împreună cu constructorul chiar dacă ne-am lungit aproximativ un an și jumătate dar lucrările s-au făcut așa cum trebuie.”
A fost schimbată integral instalația electrică, a fost turnată șapă în sistem mecanizat, a fost refăcută tencuiala pereților interiori și au fost montate tavane Knauf , s-au făcut toatefinisajele interioare.
“Vorbim despre învățământul rural în perspectiva viitorului, dar nu se poate vorbi despre viitor fără să luăm în considerare trecutul acestei școli prin cadrele didactice și prin elevii pe care i-a avut, prin părinții antrenați în educația copiilor lor”, a spus profesorul Ecaterina Sere, fost director al școlii în anii 80. Elevii din Căbești au fost olimpici cu premii la nivel național.
Şcoala ca instituţie, în comuna Căbești, datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în urma legilor date de cei doi împăraţi Maria Tereza şi Iosif al II-lea. La 1816 şcoala din Căbeşti este declarată şcoală districtuală fiindu-i anexate 6 sate din apropiere: Roşia, Lazuri, Gurbeşti, Goila, Josani, Sohodol. De educaţia copiilor s-au ocupat o serie de preoţi şi dascăli, care de multe ori erau necalificaţi.Găsim, astfel, nume de învăţători cum ar fi: înv. Bolcaş, N. Fericel, Eftimovici Janos, Ion Goran, Nicolae Popovici, George Groza, Ilie Indrieş, dar şi Gheorghe Ciuhandu, născut în Căbești , protopop al Aradului și membru de onoare al Academiei Române.
Actualul local al Şcolii cu clasele I-VIII Căbeşti a fost construit între 1969-1970 prin contribuţia satului şi munca voluntară a locuitorilor comunei. În timp au fost construite şcoli cu clădiri proprii în toate cele 4 sate ale comunei, şcoli care au funcţionat până în 2009, atunci când s-a reorganizat activitatea rămânând funcţionale doar şcolile din Căbeşti şi Sohodol iar mai apoi doar școala de centru de la Căbești.
“Nu contează unde funcționeaza școală, ci calitatea personalului didactic și interesul elevilor și al părinților pentru formarea copiilor.Azi resursele materiale sunt altele, resursele educaționale sunt altele, dar ceea ce e comun e că ele sunt eficiente numai printr-o antrenare permanentă a personalului didactic de învățare prin acțiune, de dezvoltate a motivației, care este foarte importantă pentru fiecare elev, și nu în ultimul rând, de crea posibilitatea accesibilității cunoștințelor fiecărui elev
În instabilitate permanentă din educație, și văd că din nou se remarcă, ce e stabil e cadrul didactic, adică de strategia, de empatia pe care ar trebui să o demonstreze fiecare cadru didactic depinde succesul și formarea elevilor respectivi, pregătirea pentru viață… Se vorbea de stimularea întoarcerii tinerilor în localitate… E foarte bine, așa cum o parte dintre cadrele didactice sunt foști elevi ai acestei școli… Cred că tot așa și alți tineri, din alte domenii, s-ar întoarce dacă ar avea posibilitatea, condițiile pe care am văzut că se pot realiza prin implicarea administrației localității”. Și exteriorul lcolii va fi modificat. Vor fi locuri de joacă moderne, parcări dar și un spațiu pentru proiecții de film în aer liber. Dacă foști profesori au primit plachete și diplome, pe actualii profesori primar a ținut să îi asigure că: “Sper că știți că sunteți apreciați, că aveți respectul și susținerea mea și că pentru tot ceea ce ține de administrație locală am ușa deschisă”.
Trimite articolul
XE frumoasă, păcat că se ia varul de pe pereți, azi mulți copii au rămas albi pe haine .