În ultimii trei ani, prima săptămână a lunii august este așteptată cu nerăbdare de copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I. Pe parcursul a șase zile, aproape 100 de copii și tineri s-au bucurat în acest an, într-un cadru nonformal, de un program educativ bogat și atractiv.
[eadvert]
Din 1 până în 6 august, curtea bisericii a devenit neîncăpătoare pentru participanții la ateliere de pictură, jocuri, activități artistice, sportive și nu numai.
Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate de un moment rugăciune, în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și asupra dascălilor. Cei din urmă, deși se află în vacanță, s-au alăturat în mod voluntar și în acest an preoților slujitori, pregătind și susținând activități interesante, care i-au pus în valoare și pe cei mici și pe cei mari.
Au fost alături de copii și tineri în aceste zile profesori pentru învățământul preprimar și primar, psihologi, profesori de limba română, de matematică, muzică, desen, elevi, tineri studenți și absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, precum și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor.
În fiecare zi în intervalul 09:00-13:00, participanții au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre reguli de igienă, reguli de circulație, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și dansat, bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică, oferite cu generozitate chiar de dascăli.
Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii – preotul Nicolae Pop și preotul Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurîndu-se astfel confortul necesar participării la acest program. Pe parcursul activităților din această perioadă, interacțiunea dintre copii și profesori a fost una specială.
Beneficii educaționale
„Reușita întregului program a fost dată de receptivitatea copiilor și de vocația și experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Le mulțumim celor care și anul acesta au făcut din școala de vară un eveniment al comunității religioase din Velența și nu numai: Teodora Codău – directoarea Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Oradea, prof. Doina Lung de la aceeași școală, învățătoarea Cosmina Pure de la Școala Gimnazială „Dacia” Oradea, prof. Simona Avram de la Școala Gimnazială nr. 11, prof. Maria Bronț de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, prof. Romina Hulban de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea, educ. Gabriela Păscar de la Grădinița cu Program Prelungit (GPP) nr. 50 Oradea, educ. Ancuța Dumea de la GPP nr. 51, Daniela Rada – directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu ” Beiuș, Ani Radu-Cernea – consilier școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Olah Katalin – CJRAE, prof. Camelia Chiș de la aceeași instituție de învățământ, prof. Roxana Perian de la Școala Gimnazială nr. 1 Șimian, Alexandrina Chelu, Carmen Dinescu – biolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Bogdan Axinte – comisar al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Răzvan Chebeleu – agent șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Ilinca Șandor – comisar șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun – profesor de sport, dar și alți tineri din parohie, nu puțini, voluntari în acest demers”, a afirmat preotul Florin Negruțiu, unul din coordonatorii Școlii de vară.
În ultima zi, la 6 august, a avut loc festivitatea de închidere și premiere. Aceasta s-a desfășurat în vechea catedrală a Oradiei, reunind copiii, tinerii, părinții și bunicii acestora, dascălii îndrumători și comunitatea credincioșilor. În zi de sărbătoare, cu toții au mulțumit Domnului pentru reușita acestui program care a adus împreună familia, biserica și școala, cu beneficii educaționale, culturale și spirituale pentru toți. Școala de vară va fi un ghid de bune practici pentru dascălii orădeni și nu numai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!