Ideea a fost de a se întâlni, de a se împrieteni, învâţând ce înseamnă centenarul Marii Uniri şi cinstirea înaintaşilor. Asta a explicat dr. Aurel Chiriac – director general-manager al Muzeului Țării Crișurilor în deschiderea Școlii de vară intitulată „Centenarul Marii Uniri”. Scopul taberei este de a pune în legătură tineri elevi din zonele românești aflate în afara granițelor României și de a-i face pe aceștia să cunoască în detaliu cursul evenimentelor care au condus la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
În perioada 29 iulie – 4 august, participă la Şcoala de vară elevi din Basarabia, Ucraina, Ungaria și un grup de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. 2018 este anul în care sărbătorim 100 de ani de la evenimentele petrecute la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, Oradea, Arad, Budapesta și alte orașe, prin care teritoriile locuite în marea lor majoritate de români au hotărât, în urma dezmembrării Imperiului Țarist și Imperiului Austro-Ungar, să se unească cu România, cu Țara-Mamă. În acest context, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea împreună cu Consiliul Județean Bihor le-au oferit celor 19 elevi şi profesorilor lor o săptămână plină de evenimente. Deschiderea a avut loc luni, 30 iulie, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, chiar în sala unde s-a semnat, la 12 octombrie 1918, Declaraţia de Independenţă a românilor cuprinşi în ţinuturile Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului faţă de Imperiul Austro-Ungar.
După un scurt filmuleţ de prezentare a personalităţii avocatului Aurel Lazăr, întruchipat de actorul Pavel Sîrghi, şi după cuvântul de bun venit al dr. Aurel Chirac, prof. univ. dr. Gabriel Moisa – prodecan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea a mărturisit că este legat sufleteşte de mai mulţi ani de fiecare comunitate istorică participantă la această şcoală de vară, precizând participanţilor că le va fi ghid până vineri. „Mă întorc cu 100 de ani în urmă. Este cel mai important eveniment care poate marca devenirea unei naţiuni. Pentru naţiunea română, momentul 1 decembrie 1918 a fost momentul creerii unui stat naţional absolut necesar pentru tot ce a înseamnat mersul ulterior al României. Noi ne-am întânit astăzi, şi nu întâmplător din comunităţile istorice din jurul României. Şi comunităţile istorice au avut reprezentanţii lor la Alba Iulia. Suntem dintr-un areal care în 1918 a decis Unirea, însă din raţiuni ce depăşesc voinţele naţionale la un moment dat, regulile internaţionale au lăsat din păcate în afară comunităţile de români care au avut o evoluţie distinctă faţă de poporul român din interiorul graniţelor. Însă ei sunt parte a aceluiaşi corp naţional românesc. Ideea de la care am pornit această şcoală de vară a fost de a vă întâlni, de a vă cunoaşte mai bine, să reînnodaţi legăturile de o parte şi de alta a graniţelor”, a precizat profesorul Moisa.
Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Ioan Mang, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, le-a urat participanţilor bun venit, apreciind că a fost o idee bună de a începe programul în casa lui Aurel Lazăr, invitându-i să viziteze şi Universitatea Oradea, în ideea că poate îşi vor găsi locul ca studenţi aici. Profesorii Nadia Cristea din Basarabia, Solcan Aniko din Ungaria (Micherechi), Florentina Barta, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea şi Ioan Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” – Apşa de Jos (Ucraina) şi-au prezentat elevii înscrişi în şcoala de vară. În final, muzeograful Cornelia Românaşu le-a prezentat Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, care găzduieşte o colecţie deosebită, formată din piese de mobilier autentic, obiecte de artă şi cărţi, fotografii de familie, toate acestea aparţinînd familiei ilustrului om politic. Cea mai mare parte a colecţiei a fost donată muzeului de către nora lui Aurel Lazăr, doamna Valentina Lazăr.
Parteneri ai Şcolii de vară sunt şi: Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea.
În timpul acestei săptămâni vor fi vizitate puncte de interes local și național: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Palatul Episcopal și Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Ierarh Nicolae”, Palatul Episcopal și Muzeul Episcopiei Ortodoxe. Din 1 până în 3 august vor merge în vizită la Alba-Iulia, având ca obiectiv vizitarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Sala Unirii, unde s-a decis Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, Castrul roman, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, Catedrala Ortodoxa, Catedrala Romano-Catolica. Se speră ca aceasta să fie prima ediţie a acestei şcoli de vară, ca în fiecare an de acum înainte tot mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor istorice să se întâlească şi să lege prietenii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!