Asociaţia Tinerilor Maghiari din Oradea a implementat în perioada 13-15 noiembrie 2015 proiectul „Școala de toamnă interetnică”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia zilei de 16 noiembrie, „Ziua internațională a toleranței” şi a fost finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
La eveniment au participat membrii organizațiilor: Asociația Identitate și Dialog, MaghiaRomânia, Active Watch, AsociațiaThe Different, Uniunea Studenților Maghiari din Bihor. În cele trei zile au avut loc prezentări, dezbateri și workshopuri.
Reprezentantul Asociației Identitate și Dialog, Alexandru Andrieșei a susținut o prezentare despre minorități și actele normative naționale și internaționale ce reglementează drepturile minorităților, precum și dezbateri cu tema „Rolul ONG-urilor în lumea interetnică, unelte împotriva intoleranței”.
La rândul său, Adrian Szelmenczi, președintele organizației Active Watch, a enumerat cazuri concrete de discriminare colectivă în România, prezentând câteva studii de caz recente. Reprezentantul organizației MaghiaRomânia în prezentarea lui despre tentativele de reconciliere româno-maghiare pe internet a pus accentul pe metodele și posibilitățile folosite de aceștia în activitățile lor și care au avut un impact semnificativ.
Soluții la probleme
În ultima zi a evenimentului a avut loc workshopul intitulat promovarea relațiilor interetnice în rândul tinerilor, în cadrul căruia participanții au lucrat în grupuri și au pregătit câte un plan al unei acțiuni sau campanii de promovare a relațiilor interetnice, a toleranței.
La sfârşitul prezentării campaniilor, participanții și-au propus să ducă mai departe aceste idei. La finalul evenimentului, au identificat patru categorii de probleme majore care adâncesc prăpastia dintre minorități și majoritate: discursul de ură și intoleranța, dezinformarea și manipularea, neînțelegeri (culturale, religioase, lingvistice, istorice, etc.) și nerespectarea drepturilor minorităților.
Participanții au venit cu idei pentru soluționarea și diminuarea problemelor, începând de la comunitățile locale, de la tineri la adulți: campanii de informare, conferințe, seminarii, schimburi de vizite între tinerii de diferite etnii, tabere pentru copii, platforme proprii cu informații, cursuri și activități creative, lobby.
În urma identificării nevoilor și a problemelor și în urma găsirii soluțiilor și a metodelor de rezolvare a acestora s-a discutat și despre oportunități de finanțare pentru proiecte interculturale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!