Timp de o săptămână, Facultatea de Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea şi Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere din cadrul Universităţii Agora găzduiesc cursurile Şcolii Academice de Sociologie cu tema „Valenţele Voluntariatului”.
„Am optat pentru tema privind valenţele voluntariatului întrucât anul 2011 este considerat şi aniversat ca An Internaţional al Voluntariatului, fiind de altfel în deplin acord cu concepţia şi activitatea Şcolii Sociologice de la Bucureşti. Aceasta concepea sociologia ca ştiinţă militantă, ca ştiinţă care trebuie să se implice în construcţia societăţii, chiar echipele multidisciplinare care aveau menirea de a cerceta viaţa socială se implicau direct, în mod voluntar în construcţia infrastructurii satelor cercetate, în acordarea de servicii educaţionale, de sănătate, culturale, în funcţie de competenţa cercetătorilor”, a spus prof. Univ. dr. Floare Chipea, decanul Facultăţii de Socio-Umane din Oradea.
Teme
Evenimentul se află la a V-a ediţie, iar la Oradea se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv.
Manifestarea este organizată în partenericat de către Institutul de Sociologie al Academiei Române, Societatea Ştiinţifică de Management din România, Universitatea din Oradea şi Universitatea Agora.
Ieri, în deschiderea cursurilor, reprezentanţii oficiali ai instituţiilor organizatoare au prezentat mesaje de salut participanţilor şi au adresat urarea de bun venit cursanţilor şcolii, înscrişi în acest an. Totodată, au fost anunţate modulele de lucru şi temele principale ale acestora, dintre care: componenta voluntară a vocaţiei profesionale, voluntariatul în instituţii medicale, atitudini şimentalităţi privind voluntariatul, toleranţă şi încredere, consecinţele sociale ale voluntariatului, locul şi rolul serviciilor de urgenţă voluntare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, repere ale voluntariatului în rândul studenţilor, practici ale voluntariatului antidrog la nivelul judeţului Bihor.
La manifestare participă, printre alţii: prof. univ. dr. Constantin Roşca, preşedintele Societăţii Ştiinţifice de Management din România, Emilian Dobrescu, secretar ştiinţific al secţiei de sociologie şi economie din cadrul Academiei Române, sociologul Alexandru Tănase, Ovidiu Predescu, prodecanul Universităţii Transilvania din Braşov şi redactorul-şef al Revistei „Dreptul”, rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Cornel Antal, decanul Facultăţii de Socio-Umane, prof. univ. dr. Floare Chipea şi prof. univ. dr. Adriana Manolescu, decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Agora.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!