Atenție și agilitate. Răbdare și precizie. Concentrare și adrenalină. La vârsta pantalonilor scurți stăpânesc arta, tehnica și abilitatea de a trage cu arcul drept la țintă. Tirul cu arcul e sportul care dezvoltă concentrarea, stimulând echilibrul intern și testând menținerea calmulului.
Specialiștii spun că tirul cu arcul ajută totodată în orientarea spre obiective, consecvență și însușirea unei posturi corecte. Și la acest ultim capitol, cel legat de postură, arcul poate ajuta. Îndreptarea spatelui și obținerea unei poziții corecte sunt esențiale pentru a obține succesul în acest sport. Prin urmare, trăgând cu arcul, copilul va deprinde poziția corectă și va sta drept, fără să o resimtă ca pe o obligație. Poate fi chiar distractiv.
Campioni la puterea a doua
Elevii unei şcoli gimnaziale din Oradea par să aibă o apetenţă aparte pentru tir cu arcul, un sport pe cât de nobil pe atât de elegant şi disciplinat. Tainele acestui sport le sunt „dezvăluite” de Clubul Sportiv Redpoint, singurul din Bihor care face performanţă în acest sport. Cea mai recentă „ispravă” a elevilor de la Școala Generală 16 a fost la Campionatul Naţional indoor pentru copii, de la Iaşi, unde trei dintre ei au câştigat tot atâtea medalii şi două titluri naţionale.
Copiii au aflat unul de la altul că au descoperit un sport care nu e la îndemâna oricui. Mai întâi a fost Sergiu Pallag. Avea doar 12 ani şi era elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea, când s-a înscris la Clubul Sportiv Redpoint. A durat un an până să meargă la primul lui concurs oficial, unde a devenit campion naţional la categoria lui de vârstă. Un an de pregătire intensă, în condiţii de multe ori vitrege, cu solicitări care poate pe alţii i-ar fi făcut să renunţe. Nu însă şi pe Sergiu, care este un copil ambiţios şi perseverent.
După Sergiu, o altă arcașă de la Școala Gimnazială 16 a luat la țintă performanța. Maria Robu a venit la club când avea 8 ani şi era elevă în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială 16, ca să înveţe să tragă cu arcul. O fetiţă frumoasă şi inteligentă, cu un bun-simţ nativ şi o educaţie fără cusur, Maria era atrasă de tir cu arcul. Părinţii Mariei sunt originari din Republica Moldova, dar au cetăţenie română şi sunt stabiliţi la Tărian. După o perioadă în care a învăţat bazele tirului cu arcul, antrenorii au stabilit că fetiţa este capabilă de performanţă în acest sport, aşa că Maria a primit un echipament nou-nouţ.
„Arcul meu este verde, ca frunzele, ca iarba din sat, şi mi-e tare drag. Când o să-mi trebuiască altul mai performant, s-ar putea să-mi iau tot verde. E o culoare puternică”, spune Maria.
Este o sportivă mai aparte, deoarece trage cu stânga și arcașii pe stânga sunt mai rari. Bunicii îi spun „Maria Bucuria”. Sentiment pe care îl transmite tuturor celor din jur, adulți sau copii de seama ei. La ceva vreme, a apărut la „Redpoint” şi Melinda Debrenti, probabil datorită influenţei colegei ei de clasă, nimeni alta decât… Maria.
Prietene bune, cele două fetiţe sunt parcă făcute pentru un astfel de sport direct, precis, matematic. Melinda este foarte vioaie şi vorbăreaţă, plină de idei şi de multă voie bună. Întâmplarea face ca tatăl Melindei să fie… directorul Şcolii Gimnaziale 16.
La Campionatul Naţional indoor de tir cu arcul pentru copii şi cadeţi, desfăşurat la Iaşi, la categoria copii compound, Maria Robu (9 ani) s-a impus cu 491 de puncte, câştigând astfel locul I și medalia de aur, titlul şi tricoul de campioană naţională. Pe locul doi s-a clasat Teodora Tuduriu (Saga Bacău), iar medalia de bronz i-a revenit colegei de club şi de clasă a Mariei, Melinda Debrenti (9 ani).
La categoria juniori II compound, Sergiu Pallag (12 ani) a obţinut locul I, medalia de aur, titlul şi tricoul de campion naţional, cu 503 puncte, urmat de Emanuel Andreei (C.S.S. Unirea Iaşi) şi de Gabriel Huţanu (C.S. Black Arrow Belceşti). Pe lângă cele două medalii de aur şi una de bronz, Redpoint Oradea şi-a mai trecut în palmares un loc III şi o medalie de bronz la echipe mixte compound, prin Bernadett Haragos (elevă la Liceul „Ady Endre”) şi acelaşi Sergiu Pallag.
Rezultatele sportivilor orădeni au fost posibile şi datorită Liceului Sanitar, LPS Bihorul, Rivolto Cons, Darer, Vitrerom, Turism Felix, Băncii Transilvania şi Consiliului Judeţean Bihor. De asemenea, aceste rezultate n-ar fi fost posibile fără ajutorul unui excelent armurier italian, Luca Baroni, care este şi instructor FITARCO şi care se preocupă de performanţa acestor copii minunaţi.
Clubul orădean este completat de instructorul Ciprian Mirişan, om inimos, care contribuie la rezultatele sportivilor. Maria Robu, Melinda Debrenti şi Sergiu Pallag fac parte dintr-un lot mai mare de copii şi adolescenţi pe care Clubul Sportiv Redpoint Oradea îi pregăteşte de aproape un an pentru performanţă.
Ceilalţi arcaşi, aflaţi acum în pregătire, sunt şi ei la un pas de arenele sportive. Din păcate, tirul cu arcul, deşi sport olimpic, cu rezultate foarte bune în Oradea şi Bihor (există şase cluburi autorizate şi două asociaţii, grupate în Asociaţia Judeţeană de tir cu arcul, care organizează şi singurul campionat judeţean din România), este lipsit de orice sprijin la nivel local.
Cum Oradea nu mai are baze sportive, majoritatea fiind transformate în parcări, tirul cu arcul depinde de multe ori de mărinimia unor oameni care înţeleg că este un sport olimpic cu bune performanţe.
Astfel, sportivii clubului Redpoint se antrenează vara, chiar şi în timpul vacanţei, în plin soare, fără strop de umbră, iar dacă plouă nu au unde se adăposti. Nu au un teren stabil pe care să se antreneze, deşi acest lucru nu presupune amenajări speciale, ci doar un teren mai lung, cu iarbă. Echipamentele sunt foarte scumpe, iar panourile speciale pe care se trage sunt şi ele costisitoare.
De cele mai multe ori, conducerea clubului face eforturi supraomeneşti pentru a menţine standardele de activitate şi pentru a pregăti copii şi tineri pentru performanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!