Pe parcursul întregii săptămâni, poliţiştii bihoreni au fost prezenţi la mai multe școli din Oradea și din județ, dar și în spații publice, unde au avut loc sesiuni de informare, distribuire de materiale preventive, vizionări de filme educativ – preventive şi concursuri preventive. Astfel, polițiștii bihoreni au derulat 35 de activități preventive, în care au fost implicați, până în prezent, peste 2.500 de elevi bihoreni.
„Tematica prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea consumului de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor, prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală și cibernetică – cyberbullying, în rândul copiilor și tinerilor, activități preventive pe linia delincvenței juvenile, prevenirea comportamentelor antisociale, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor, prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, prevenirea victimizării prin accidente rutiere.
[eadvert]
Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care aceștia le pot lua pentru a evita unele situaţii de victimizare”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisar-șef, Alina Fărcuța.
Sediul inspectoratului a fost vizitat de elevi orădeni, care au asistat la o lecție de educație rutieră susținută de polițiștii bihoreni, iar ulterior, în curtea instituției, au avut posibilitatea de a interacționa, în cadrul laboratorului mobil de siguranță rutieră, cu polițiștii rutieri, dar și cu specialiștii criminaliști, care le-au prezentat, pe înțelesul lor, diferite aspecte din activitatea profesională.
„De asemenea, copiii și tinerii interesați de profesia de polițist au avut ocazia să interacționeze cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, dar și cu cei de la resurse umane, prevenire, siguranță școlară, rutieră, ordine publică, poliția animalelor și de la criminalistică, în cadrul unui eveniment public, destinat celor care vor să îmbrățișeze această profesie, organizat de polițiștii bihoreni în Pasajul Vulturul Negru din Municipiul Oradea.
În activitățile preventive derulate, copiii și tinerii au avut la dispoziție și ochelarii care simulează efectele consumului de alcool sau substanțe interzise, laboratorul mobil pentru siguranță rutieră și autoturismele de serviciu ale polițiștilor bihoreni”, a mai transmis purtătorul de cuvânt.
Activitățile de genul evenimentului educațional „Școala Altfel”, alături de polițiștii bihoreni, continuă și în perioada următoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!