Catedra de Studii Europene şi Relatii Internaţionale din cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale (IGRI), din cadrul Universităţii din Oradea, oferă consultanţă Universităţilor din Republica Moldova pentru introducerea şi dezvoltarea unor programe de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale în învăţamântul superior din ţara vecină. Astfel, 15 profesori din universităţi de prestigiu din Republica Moldova au vizitat sâmbătă, 15 mai, UO. Moldovenii au fost găzduiţi de Catedra de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale a UO.
Nevoi academice
„Universităţile din Republica Moldova au venit în schimb de experienţă la Universitatea din Oardea pentru introducerea unor programe de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale. Aceasta pe fondul unei nevoi identificate la nivelul comunităţii academice din domeniul studiilor europene din Republica Moldova şi de cunoaştere a modelelor de bună-practică din aria lor de expertiză. Scopul proiectului, sugestiv intitulat «Preluarea expertizei universităţilor româneşti în predarea cursurilor de integrare europeană», este de a facilita transferul de cunoştinţe şi expertiză în domeniul studiilor europene, între mediul academic din România şi cel din Republica Moldova, prin crearea unei comunităţi colegiale de lucru”, a spus Mircea Brie, şef de catedră în cadrul IGRI.
Universitatea din Oradea, prin Catedra de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale a fost aleasă să participe la acest program, alături de alte trei instituţii universitare de prestigiu din ţară, respectiv: Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti; Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În cadrul vizitei au avut loc discuţii cu cadrele didactice care susţin cursuri despre construcţia şi integrareaeuropeană, instituţiile şi politicile Uniunii Europene, drept comunitar, integrare economică europeană, managementul proiectelor europene, organizaţii internaţionale, politici de dezvoltare regională, cooperare transfrontalieră etc.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!