La eveniment au fost prezente cadre didactice de la Universitatea din Debrecen. Prof. Pepó Péter, președintele Asociației Europene a Agronomilor , a vorbit despre „Efectul schimbărilor climatice asupra producției culturilor”, iar trei doctoranzi au prezentat postere.
În planul simpozionului, șef lucr.dr.ing. Cristian Domuța a prezentat o lucrare despre cele cinci arii protejate câștigate în regim competițional de către Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu Facultatea de Protecția Mediului, iar prof.dr.ing. Cornel Domuța a prezentat infrastructura proprie a specializării Ingineria Mediului, specializare acreditată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.
Şi studenţii Facultății de Protecția Mediului au prezentat lucrări: Florin Chirodea – ,,Oradea, unicul centru pentru ameliorarea migdalului din România’’; Cosmin Scridon – ,,Bioremedierea ex-situ a solurilor contaminate cu produse petroliere cu ajutorul produsului Enzymmix’’; Magda Solonca – ,,Gazeificatorul – energie din deșeuri prin disociere moleculara – invenție românească’’; Sebastian Carțiș – ,,Seceta la cultura verzei de toamnă și folosirea irigației’’, iar Balasz Robert – ,,Modularea în vitro a proceselor de morfogeneza la Artemisia dracunculus cu ajutorul unor compuși naturali și sintetici’’.
La secțiunea Agricultură-Horticultură, dintre cele 32 de lucrări, cea mai valoroasă a fost considerată a fi lucrarea prezentată de către Ionuț Pantiș: „Influența fertilizării organice asupra eficienței valorificării apei de către cultura porumbului din Câmpia Crișurilor”. La secțiunea Protecția Mediului – Silvicultură, din cele 53 de lucrări, s-a remarcat lucrarea masterandului Nicolae Cenușa: „Ameliorarea solurilor salinizate în condițiile Câmpiei Crișurilor”, iar la secțiunea ,,Siguranța alimentară’’, din cele 11 lucrări, s-a remarcat lucrarea studentei Mihaela Oros: „Optimizarea metodelor de extracție a flavonoidelor”.
Simpozionul s-a desfăşurat sub patronajul Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) și a avut ca parteneri Școala Doctorală de „Agronomie” din cadrul Universității din Debrecen, condusă de prof.dr.ing. Pepó Péter, și Centrul de Cercetări pentru Protecția Mediului „Crișana” din cadrul AOSR, director științific conf.dr.ing. Radu Brejea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!