Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. /132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, care aduce multe alte noutăți, a trecut de votul Senatului. Din 89 de Senatori prezenți, 1 senator nu a votat iar legea a fost adoptata cu următoarele voturi: 56 „pentru“ și 32 „abțineri“.
Amenzi de 15 ori mai mari
Printre modificările aduse de noua lege se numără și amenzile de 15 ori mai mari pentru cei fără RCA. Conform proiectului, conducătorii auto care va fi prins că circulă fără RCA, ori cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat sau circulă cu mașina atunci când au asigurarea suspendată riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei în funcție de tipul de autovehicul. Aceleași amenzi, acum, sunt cuprinse între 1.000 de lei și 2.000 de lei.
[eadvert]
Concret, sancțiunile pentru lipsa asigurării RCA se sancționează cu amendă după cum urmează
- în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2.000 de lei;
- în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7.000 de lei;
- în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație: având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5.000 de lei; având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7.000 de lei și având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15.000 lei;
- alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1.000 lei.
O altă modificare se referă la suspendarea înmatriculării, operațiune administrativă ce reprezintă imposibilitatea temporară de a utiliza un vehicul neasigurat pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule ori a unui vehicul aflat în perioada de suspendare a efectelor contractului RCA.
Asiguratul poate solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiate pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul RCA inițial și menționează data de începere și de încheiere a suspendării; perioada de suspendare este de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.
RCA în rate
Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA precum introducerea franșizei, plata asigurării în rate sau limitarea sumei pentru despăgubirile anticipate.
În cazul franşizei, aceasta va fi „suma fixă stabilită prin contractul RCA, ofertată obligatoriu de către asigurătorii RCA la solicitarea asiguratului, a cărei limită se stabilește de asigurătorul RCA în baza capacității de plată a asiguratului și care se achită asigurătorului de către acesta în cazul unui eveniment asigurat pentru care s-a plătit o despăgubire; în cazul unui eveniment obligația de plată a franşizei nu poate depăși valoarea despăgubirii achitate de către asigurătorul RCA, chiar dacă franşiza stabilită prin contract este mai mare decât această valoare; asigurătorul RCA va emite oferte atât cu franşiză, cât și fără“, conform modificărilor legii.
De asemenea, pentru contractele RCA ofertate ce urmează a fi încheiate pe o perioadă de 12 luni, prima de asigurare se achită integral sau în rate lunare, trimestriale sau semestriale în funcție de opțiunea asiguratului sau potențialului asigurat; contractul RCA produce efecte și în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator și asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu și-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA; contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente și neachitate.
În fine, la solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat cu condiția ca valoarea totală a despăgubirii să nu depășească 400 de euro, la cursul de schimb BNR din ziua efectuării plății
Proiectul de lege se duce acum spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul poate fi consultat AICI.
Trimite articolul
XOare pe cei de la ASF cine îi amendează după cele doua falimente din cauza cărora s-a ajuns la aceste preturi?