S-a extins perioada de concediu pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este mama sau tatăl salariat. Astfel, perioada a crescut de la cel puțin o lună la cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului. Ca urmare, tatăl salariat va putea beneficia de acest concediu pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama optează pentru concediul de creștere a copilului. În situația inversă, mama salariată va putea beneficia de cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului, dacă cel care a solicitat acest drept a fost tatăl.
„Potrivit art. III din OUG nr.164/2022, modificările aduse la OUG nr. 111/2010 referitoare la cele două luni de concediu pentru creşterea copilului care trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept se aplică cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului, prin care se vor actualiza normele metodologice de aplicare. Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor aduse normelor metodologice sau cele depuse anterior și care nu au fost soluționate până la acea data. Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor. La art. III alin.(2) din OUG nr.164/2022 este o eroare de redactare, care se va corecta ulterior”, ne-a transmis Gabriela Iova, director al Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor.
Părinții sunt mulțumiți
Această modificare a legislației privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, dar și asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora, este bine primită de către părinți.
„Este o măsură bună. Concediul de creștere a copilului e o perioadă deosebită, care trebuie traită de ambii părinți și împărțită pe cât posibil între cei doi. Eu am norocul că soțul meu este extem de implicat în creșterea bebelușului nostru, dar consider că așa și trebuie să fie”, ne-a spus Aniela L., o tânără mămică din Oradea.
Tații tind să se implice tot mai mult în creșterea copilului. În parcuri se pot vedea tot mai mulți tătici care ies la plimbare cu copii.
„Eu chiar am stat în acest concediu și le recomand tuturor taților să facă acest lucru. Nu se pot explica în cuvinte trăirile pe care le ai vizavi de copilul tău. În plus așa poți să apreciezi la justa valoare munca și efortul partenerei tale de viață. Din afară, lucrurile nu par atât de solicitante, dar o dată ce treci şi prin această fază, perspectiva ţi se schimbă”, mărturiseşte Laurenţiu Curtui.
Specialiştii spun că în materie de sănătate mentală, implicarea tatălui se asociază cu un nivel crescut de satisfacție și cu o mai intensă stare de bine la copii. De pildă, bebelușii care au o relație strânsă cu tații lor se adaptează mai repede și mai ușor la situații noi. Ei sunt mai curioși să exploreze mediul înconjurător și mai capabili să depășească stările de stres. Ei sunt mai încrezători în ei înșiși, mai veseli, mai puțin temători, mai puțin sensibili la stres și mai puțin supărăcioși.
[eadvert]
Conform psihoterapeutului dr. Cătălina Dumitrescu, implicarea tatălui în creșterea copilului ţine foarte mult de mamă şi de felul în care ea îi atribuie acest rol. Până la urmă şi soţia trebuie să-i ofere soţului atributele de tată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!