De curând au fost aduse unele modificări în programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Astfel, s-a decis ca acesta să fie deschis permanent pentru înscriere. S-a luat în considerare faptul că pe parcursul programului, crescătorii pot deveni ei înşişi furnizori de purcei.
Conform noilor prevederi, atât furnizorii de purcei cât şi crescătorii se pot înscrie în program pe baza unei cereri, cu condiţia ca cererea de plată şi documentele însoţitoare să se depună în conformitate cu termenul prevăzut, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2020.
Beneficiarii vor fi consideraţi eligibili dacă deţin exploataţii înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA) supuse controlului şi autorizării sanitar-veterinare.
Pentru a da posibilitatea crescătorilor de a deveni furnizori de purcei, hotărârea menţionează şi că purceii născuţi în exploataţia crescătorului pot fi distribuiţi altor fermieri în cadrul programului sau pot fi vânduţi pe piaţa liberă.
Până acum, animalele nelivrate puteau fi folosite în exploataţia proprie doar pentru reproducţie sau autoconsum.
Pot deveni furnizori
Hotărârea menţionează că un crescător de porci din rasele Bazna şi Mangalița care doreşte să devină furnizor nu poate îndeplini în acelaţi timp şi calitatea de furnizor, şi pe cea de crescător de porci în cadrul programului.
Furnizorii au obligaţia să livreze purcei înţărcaţi din rasele Bazna şi Mangaliţa cu o greutate minimă de 10 kg/cap, pentru care primesc 250 lei/cap.
Crescătorii trebuie să respecte structura raţiei de furajare pentru aceste rase, să crească purceii până la greutatea de minim 130 kg şi să îi livreze la procesator.
Numărul maxim de purcei care pot fi preluaţi pentru creştere este de 10. Progamul naţional cuprinde numai rasele Bazna şi Mangaliţa. Cei care doresc să se înscrie în program o pot face la sediul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!