Din acest an, pe fondul schimbării Codului Fiscal şi în funcţie de pretenţiile executivului local, impozitul pe locuinţele orădenilor va creşte. Dacă valorile nu sunt neapărat împovărătoare pentru contribuabili, încasarea la buget este semnificativă, dat fiind numărul mare de persoane care datorează aceşti bani.
Astfel, conform Codului Fiscal, în calculul dării pe imobil intră şi terenul de sub acesta. Pentru apartamentele de la bloc, calculul se face împărţind aria amprentei blocului la numărul de locuinţe. Pentru proprietarii de case, evident, se impozitează integral terenul pe care îl deţin, ocupat sau nu de construcţii.
Sorin Iacob, adjunct în Direcţia Economică din cadrul Primăriei, spune că nu e nevoie ca proprietarii de imobile să se prezinte la Primărie cu acte doveditoare a suprafeţelor.
„În cazul celor mai mulţi, noi avem structura proprietăţii, terenul deţinut şi cel ocupat de construcţii. Calculul îl facem noi”, spune acesta. Nemulţumiţii pot contesta ulterior calculele Direcţiei Economice.
În plus, arată finanţiştii Primăriei, din acest an se ia în calcul suprafaţa construită a imobilelor şi nu cea utilă, cum era până acum. Asta se face conform unui algoritm de calcul prevăzut de Codul fiscal.
Spre exemplificare, un apartament cu două camere, de 50 de mp, din zona fiscală B, va fi impozitat cu 129 lei, faţă de 119 lei, cât era anul trecut. Asta dacă se cunoaşte suprafaţa construită a acestuia. Valoarea la care se ajunge aplicând algoritmul va fi de 149 lei.
Procent orădean
Ce e valabil pentru restul ţării, şi anume renunţarea la impozitarea progresivă a proprietăţilor deţinute de un individ, la Oradea nu se aplică.
Pentru a nu pierde o sursă de venit importantă, executivul a cerut aleşilor locali să aprobe menţinerea unei cote de supratare a acestor imobile cu 50% pentru cea de-a doua clădire rezidenţială din proprietate, alta decât cea de domiciliu.
Un „procent orădean” se referă şi la dublarea impozitului pentru clădirile dărăpănate, începând din acest an. Codul Fiscal permite aplicarea unei supraimpozitări de 500% pentru proprietăţile lăsate în paragină.
Administraţia Bolojan a optat să nu aplice dublarea impozitului pentru terenurile neîngrijite, pe motiv că situaţia acestora se poate schimba rapid, pe parcursul anului fiscal.
Propune, însă, dublarea impozitului pe clădiri deteriorate. Cota va creşte cu +100% în fiecare an în care proprietarul nu îşi pune la punct clădirea.
La finalul anului trecut, executivul a obţinut acordul deliberativului local pentru supraimpozitarea a 163 de clădiri despre care Instituţia Arhitectului Şef consideră că se află într-o stare nesatisfăcătoare.
Proprietarii acestora, aproximativ 500 de familii, nu au fost, încă, înştiinţaţi despre situaţia plăţilor pe care le datorează.
„Le vom trimite decizia de impunerem după ce facem calculele, împreună cu hotărârea de consiliu local şi lista de persoane vizate. Aceasta o pot contesta ulterior, dacă se simt nedreptăţiţi”, spune Iacob.
Se menţine şi în acest an, bonificaţia de 10% acordată persoanelor fizice şi 5% acordată persoanelor juridice care îşi sting integral obligaţiile faţă de bugetul local până la data de 31 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!