„Propunem ca probele scrise ale examenelor copiilor să se desfășoare mai devreme. Ținem, astfel, cont de evoluția temperaturii în ultimii ani, care a atins niveluri extreme în perioada verii, și de faptul că poate afecta randamentul candidaților”, a scris Ligia Deca, Ministrul Educației, într-o postare pe Facebook.
Probele de competențe ar urma să fie susținute în perioada 27 ianuarie – 5 februarie. Între 27 și 29 ianuarie ar putea să se desfășoare Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), urmată de Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) între 29 și 31 ianuarie. Evaluarea competențelor digitale (proba D) ar fi planificată pentru perioada 3-5 februarie 2025, iar Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) între 5 și 7 februarie.
Conform calendarului în stadiu de proiect, probele scrise sunt programate astfel: pe 10 iunie va avea loc proba la limba și literatura română; pe 11 iunie proba obligatorie a profilului; pe 12 iunie este prevăzută proba la alegere a profilului și specializării; pe 13 iunie cea la limba și literatura maternă.
De asemenea, examenul de Evaluare Națională a fost stabilit pentru perioada 23 și 25 iunie. Astfel, proba scrisă la limba și literatura română ar urma să aibă loc pe 23 iunie, urmată pe 24 iunie de proba la matematică, iar pe 25 iunie ar avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele preliminare vor fi publicate pe 1 iulie.
„Actuala propunere de calendare este fundamentată pe: necesitatea de a ține cont de evoluția spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaților; solicitările de a identifica o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a candidaților a căror înscriere în învățământul superior depinde de prezentarea diplomei de bacalaureat”, a transmis Ministerul Educației.
Ambele calendare sunt în consultare publică până pe 26 august, la ora 12.
O altă schimbare semnificativă este că elevii vor avea posibilitatea să își vadă lucrările înainte de a depune contestații. Conform planului, zilele de 19 și 20 iunie vor fi dedicate acestei vizualizări, după ce rezultatele preliminare ale examenului de bacalaureat 2025 vor fi publicate pe 18 iunie. Dacă vor alege să conteste notele, absolvenții vor primi rezultatele finale pe 27 iunie.
„Pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obținute la evaluarea inițială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat. Depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen”, a explicat Ministerul Educației în comunicatul de presă de pe site-ul instituției.
Ministerul Educației a publicat, pe lângă calendarele pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, și programul simulărilor pentru aceste examene. Simularea Evaluării Naționale este planificată pentru perioada 17-19 martie, iar simularea Bacalaureatului va avea loc între 24 și 27 martie.
Trimite articolul
XÎn sfârșit, un pas bun. Daca va da D-zeu și mintea de a renunța la școlile altfel și verde, ar fi minunat