La fel ca directorii de licee din Beiuş schimbaţi de şeful IŞJ Bihor, şi fosta directoare a Liceului „Friedrich Schiller” din Oradea nu s-a sfiit să dezavueze public decizia inspectorului general Nicolae Avram.
Astfel, pe site-ul www.liceulgermanoradea.ro sunt postate o serie de mesaje adresate elevilor şi părinţilor. De pildă, în aprilie 2014, Adriana Bunea era invitata emisiunii „Recrutat în Crişana” a postului Digi24, titlul interviului fiind „Ascensiunea Liceului German” iar introducerea aleasă de jurnalista gazdă suna aşa: „Un liceu cu… perspectivă! Elevii de la Liceul German din Oradea au mai multe şanse de reuşită în străinătate prin natura cursurilor în germană din şcoală. Despre performanţă, implicare şi organizare «nemţească», ne-a vorbit dna directoare Adriana Bunea”.
„Sfârşit lipsit de eleganţă”
Ultimul mesaj postat însă de profesoara Bunea face referire la schimbarea dictată de conducerea IŞJ: „Fiecare etapă din viaţa noastră se sfârşeşte. E normal. E firesc. Desigur, faptul că s-a sfârşit lipsit de eleganţă nu e vina mea, ştiţi deja”.
Ca atare, am invitat-o să răspundă aprecierilor de management deficitar formulate public de inspectorul general Nicolae Avram.
„Toate cifrele indică faptul că această şcoală a crescut în ultimii patru ani. Eu nu sunt supărată pe ziariştii care au reprodus aprecierile domnului inspector general. Dar mă voi gândi în ce măsură acele aprecieri mi-au afectat imaginea profesională pentru a lua decizii în consecinţă. Momentan aşteptăm să începem şcoala şi ne pregătim pentru reîntâlnirea cu elevii noştri”, ne-a răspuns Adriana Bunea.
Motivele şefului IŞJ
Informat că dna Adriana Bunea nu îşi însuşeşte calificativele sale privind managementul desfăşurat la «Schiller», şeful IŞJ Bihor ne-a detaliat perspectiva domniei sale.
„Pe de o parte, Liceul German nu stă deloc bine din punct de vedere al numărului de elevi. Are clase destul de mici şi, ca atare, are cea mai mică finanţare fiindcă nu se încadrează bine pe indicii de finanţare. Are clase cu 12, 13 sau 15 elevi în timp ce la şcolile de elită din Oradea sunt clase cu 33 sau 35 de elevi. Dacă dna Bunea spune că cifrele sunt în creştere, să nu omitem că le-am dat două grădiniţe, fosta Grădiniţă 31 şi Grădiniţa Waldorf. Dintr-o grupă a Grădiniţei 31 au mers doar doi copii la Liceul «Schiller». Ce promovare a Liceului «Schiller» rezultă de aici?! Probabil a contat că dna Bunea nu a cooptat-o în Consiliul de Administraţie şi pe directoarea adjunctă de la grădiniţă, după cum era moral şi logic. Chiar dacă legea nu obligă, firesc era să fie în echipa managerială şi coordonatoarea Grădiniţei”, ne-a prezentat Nicolae Avram primul său reproş. Apoi, şeful IŞJ a adus în favoarea sa şi poziţia Forumului Democrat German din Oradea.
„Au venit la Inspectorat, de la Forumul German, dna Vodă şi încă un domn pentru a ne anunţa că nu mai îşi dau acordul pentru fosta conducere a Liceului «Friedrich Schiller». În schimb, ne-au propus varianta fostului inspector general adjunct Nicolae Ungur, care nu are nicio afinitate cu PSD ori PNL. Nu sunt nici în relaţii de prietenie cu dl Nicolae Ungur, dar cum articolul 97 din Legea Educaţiei prevede ca în cazul Liceului German conducerea să aibă şi susţinerea Forumului German, am acceptat propunerea. Nu înainte însă de a o invita pe dna Adriana Bunea să ne aducă acordul Forumului German în ce o priveşte. În schimb, ne-am trezit la Inspectorat cu un protest al părinţilor de la «Schiller», semnat însă doar de preşedintele asociaţiei de părinţi, un fost coleg de liceu al dnei Adriana Bunea, şi de încă un părinte. În schimb, cunosc alţi părinţi cadre didactice, de pildă inspectorul general adjunct Keri Hajnal sau managerul de la Don Orione, care nu s-au raliat aşa-numitului protest”, ne-a mai declarat inspectorul general Avram.
În final, şeful IŞJ Bihor ne-a mai amintit că „orice inspector general are această atribuţie de a alege cu cine să colaboreze” şi a precizat că dna Bunea „se poate prezenta la concursul pentru postul de director”. Sigur, cu clarificarea obligaţiei de a avea susţinerea Forumului German.
De cealaltă parte însă, prof. Adriana Bunea subliniază însă că, potrivit legii, acordul Forumului German ar fi doar orientativ.
„Conform legii, acordul Forumului German e doar consultativ. Dl Avram e inspector general definitiv de două luni, aşa încât mă întreb ce ştie cu adevărat despre activitatea mea. A ascultat şi dânsul părerea altora, dar mai bine vorbea şi cu mine înainte să se edifice. Nu e o dramă pentru mine, înţeleg şi că are dreptul legal de a schimba şi numi directori, dar aş fi preferat să nu se exprime public cu aprecieri subiective la adresa mea”, ne-a răspuns dna Adriana Bunea. Fosta directoare are o altă viziune şi în ce priveşte clasele cu mai puţini elevi decât în alte şcoli.
De ce mai puţini elevi
„În primul rând se cuvine să ţinem cont că nu e uşor să clădeşti un liceu german într-un oraş ca Oradea, unde nu există o comunitate germană precum la Mediaş, la Sibiu sau în Banat. De aceea nu trebuie să ne grăbim cu reproşurile spre echipa de conducere de acum 10 ani, a cărei muncă se reflectă în numărul elevilor din clasele de liceu.
Munca noastră s-a reflectat în clasele de 25 – 26 de elevi din clasa pregătitoare şi din clasa I. Acum, la gimnaziu ajung 16 – 17 elevi, dintre care doi-trei aleg să meargă la «Gojdu» sau «Eminescu» după ce îşi descoperă o vocaţie. Practic, noi ne-am putut pune amprenta la ciclul primar iar rezultatele se vor vedea peste patru ani. Eu îmi doresc mult ca Liceul «Friedrich Schiller» să continue trendul ascendent pe care s-a înscris”, a încheiat Adriana Bunea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!