Csomortányi îl înlocuiește, astfel, pe Szilágyi Zsolt (51 de ani). Acesta din urmă a cedat în favoarea concitadinului său orădean, în cadrul Congresului organizat la Oradea, în sala Enescu – Bartok a Filarmonicii de Stat.
Rezultat la mustață!
Contracandidatul lui Csomortányi a fost Soós Sándor, originar din Odorheiu Secuiesc, în favoarea căruia s-a retras clujeanul Nagy Pál. Și vicepreședintele Toró T. Tibor s-a retras din cursă în favoarea lui Csomortányi, după ce inițial își anunțase candidatura. În ciuda faptului că a beneficiat de susținerea președintelui Szilágyi și a vicepreședintelui Toró, Csomortányi a câștigat la mustață în fața lui Soós, cu 84 la 83 de voturi!
„Acest rezultat reprezintă o continuitate a politicii făcute până acum. Mari schimbări nu ne putem aștepta. Trebuie să recunosc, însă, că vineri, cu o zi înainte de alegeri, încă nu mă așteptam să vină această susținere pentru mine, însă s-a decis așa pentru o înnoire, pentru ca tinerii să vină înspre partid. Dl Szilágyi nu rămâne în prezidiu, dar ne va ajuta în continuare. M-a asigurat că nu se va îndepărta de la munca prezidiului, mai ales pe problemele ce țin de extern, dumnealui fiind de zece ani la Bruxelles”, ne-a declarat Csomortányi. Szilágyi a confirmat, la rându-i, că se va axa, în continuare, pe relațiile internaționale ale PPMT.
Cea mai importantă sarcină a noului președinte Csomortányi este pregătirea alegerilor locale din 2020. „Avem un an la dispoziție ca să ne pregătim listele, campania, mesajele. Este o perioadă suficientă de timp. Vom face tot posibilul să avem candidați peste tot unde avem comunități de maghiare”, ne-a transmis Csomortányi, precizând că PPMT nu intră în alegerile europene deoarece nu este posibil ca și UDMR, și PPMT să intre în Parlamentul European. Motivul: maghiarii reprezintă doar 6% din populația României.
Secesioniștii din Tirolul de Sud
Înainte de Congresul ținut sâmbătă, Szilágyi a susţinut o conferinţă de presă alături de doi invitaţi străini. Este vorba despre doi reprezentanți ai mișcării secesioniste din Tirolul de Sud, care cere segregarea de Italia. Este vorba despre Sven Koll, deputat în Parlamentul Regional Sud-Tirolez, şi Cristian Kolmann, lider al Partidului Libertatea Sud-Tiroleză, din regiunea italiană Trentino – Tiroul de Sud/Alto Adige. Cei doi germanofoni din nordul Italiei și-au arătat astfel nemulțumirile față de statul italian, pe care îl acuză că „italienizează” Tirolul de Sud, teritoriu locuit în majoritate de germanofoni de etnie austriacă. Acuze similare cu cele lansate de-a lungul timpului de către PPMT la adresa Guvernului de la București.
Tőkés, la capăt de linie
În altă ordine de idei, Csomortányi István a arătat pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON că Tőkés László nu va mai candida pentru încă un mandat de europarlamentar. În 2014, Tőkés era ales eurodeputat pe lista FIDESZ, după ce în 2009 devenea europarlamentar din partea UDMR. Vârful carierei sale la Bruxelles a fost funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, în locul lui Schimtt Pál, care devenise președintele Parlamentului de la Budapesta. În tot acest timp, Szilágyi i-a fost șef de cabinet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!