S-a întâmplat în timpul celei de-a doua reuniuni din cadrul Proiectului Multilateral Comenius „Intercultural Competence Inbusiness” la Kirilimi Fazilet Olcay Anadolu Lisesi din Istanbul. La această întrunire au luat parte reprezentanţi din cele şase şcoli implicate în proiect: Bottrop/Germania, Jablowo/Polonia, Oradea/Romania, Bratislava/Slovacia, Nacka/Seudia Istanbul/Turcia. De la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat patru cadre didactice, prof. Camelia Pop, responsabil proiect, dir. adj. prof. Simona Ardelean, prof. Mariana Bara, prof. Mariana Tămaş.
„Întâlnirea de proiect a fost dedicată, în principal, evaluării intermediare a proiectului. Activitățile din cadrul întâlnirii s-au desfășurat conform programului propus de echipa școlii gazdă și au fost considerate de către participanți ca fiind relevante pentru obiectivele proiectului”, spune Simona Ardelean, director adjunct la „Mihai Viteazul”. „Scopul întâlnirii a fost să prezinte fiecare ţară într-un material power point tot ceea ce a realizat în proiect până la momentul vizitei, mai exact aspectele legale referitoare la deschiderea unei firme în propria ţară, planul financiar pe cinci ani al unui restaurant cu specific internaţional, necesarul de personal/organigrama, un meniu internaţional, materiale publicitare, pentru a se observa asemănările şi deosebirile în derularea unor astfel de afaceri pentru fiecare ţară parteneră a proiectului”, a precizat Camelia Pop, responsabil de proiect.
Dascălii şi elevii consideră că schimbul de experienţă a fost benefic din punct de vedere profesional, deoarece a permis cunoaşterea şi înţelegerea diversităţii culturale, sociale şi lingvistice a partenerilor de proiect, dobândirea unor competenţe şi abilităţi personale şi de comunicare, precum şi lărgirea orizonturilor culturale. „Programul reuniunii a fost diversificat şi atrăgător din toate punctele de vedere. Ni s-a prezentat şcoala unde am fost întâmpinaţi cu foarte mare căldură atât de elevi cât şi de colectivul de cadre didactice, în frunte cu d-nul director. Am împărtăşit alături de gazde şi colegii şcolilor partenere câte ceva din tradiţiile culturale şi istoria unui fost mare imperiu, am descoperit similitudini şi diferenţe toate într-o atmosferă interculturală. Și încă o dată am fost deosebit de recunoscători și unii și ceilalți, pentru că putem trăi întâmplări europene atât de frumoase…”, a concluzionat profesoara Camelia Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!