Ioana și Andrei Schilinka, profesori la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” Beiuș, împreună cu învățăceii lor, elevi inimoși și avizi de cultură, au reușit și în acest an să-i aducă împreună pe cei cu preocupări comune.
,,Acum trei ani începea o poveste frumoasă. Niște temerari superbi (foști elevi, din păcate…, din fericire…) doreau din suflet să facă ceva pentru micul nostru târg. Voiau să… instige la cultură. Aveam cercul nostru (cam strâmt, unde veneau exclusiv câțiva elevi pasionați de lectură), dar li se părea insuficient. Hai să ieșim în stradă! (zicea Ștefi). Ieșim, ieșim, dar ce facem acolo? Împărțim citate frumoase din lecturile preferate (tot ea). E o idee… Hai să ducem și cărți!… Ducem, ducem! Unde?… În parc, punem o pătură jos și ne așezăm cu cărțile acolo… o să se oprească lumea să se mire de noi, măcar! (vocile se multiplică, e greu să le mai individualizez după trei ani).
Și uite așa se năștea, pe nesimțite, ceea ce pe 15 decembrie 2014 a devenit „Schimb de cărți, schimb de zâmbete”. Și a fost frumos. N-au fost mulți… lumea s-a uitat, s-a mirat, a zâmbit, s-a îndulcit cu o brioșă, s-a încălzit cu un ceai și a plecat mai departe, cu gândul la „ciudățenia” noastră. Dar ei, inițiatorii, s-au simțit bine. Au făcut ceva al lor.
Anul următor trebuia să fie și mai bine. Și a fost. Ei, curajoșii, frumoșii visători, mi-au lăsat moștenire ideea. M-au pus să promit că voi duce mai departe inițiativa lor. Vi-i prezint și-mi cer scuze dacă pe vreunul, de emoție, de oboseală (a fost o zi plină azi), îl omit: Ștefania Fofiu, Anita Lăzău, Iulia Toma, Brigitta Marton, Beniamin Pustan, Ruben Petruț, Claudia Șerb, Sergilia Agafița, Mihaela Mihoc, Mădălina Ardelean, Zoli Imre, Dan Chilom, Manuela Șerb, Andreea Laza, Denisa Sopota, Tabita Iștoc, Denisa Boboș”, povestește cu drag doamna profesoară Ioana Schilinka.
Instigare la Cultură
Începând cu 2016, activitatea este prevăzută în proiectul județean „Instigare la Cultură”, desfășurat în ctitoria vulcanistă. Urmașii inițiatorilor (clasa a IX-a D, profil filologie, diriginte prof. Otilia Peti) și-au luat rolul cât se poate de în serios și au pornit la treabă, obținând și sponsorizări de la oameni care pun cultura pe primul loc: Andrada Bucurean, Elegance Juli S.R.L., Florica Pustan, Mihaela Toma și Aurelia Simede. În organizare s-au implicat și clasele a X-a A, profil matematică-informatică (dirigintă Ioana Schilinka) și a X-a D, profil filologie (dirigintă Tamara Motorga).
Cel mai îmbucurător aspect de anul acesta a fost faptul că acțiunea a căpătat amploare: pe lângă elevii clasei a VII-a de la Colegiul Național Samuil Vulcan (dirigintă Elena Ojică), care au venit în număr complet, plini de cărți, de voie bună, alți elevi coordonați de profesoarele Claudia Iagăr, Diana Todor, Monica Liana Cândea, Monica Simai, prof. Dana Tăutu, însoțită de câțiva elevi iubitori de carte de la Școala Gimnazială Roșia, profesoarele Veronica Popa și Alina Lazea, care au venit cu un grup de elevi de la Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș” din Beiuș și, o prezență constantă de la prima ediție, domnul profesor Teodor Rif, dar și absolvenți ai școlii vulcaniste, actualmente studenți, care se întorc cu drag în cetatea beiușeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!