O fotografie captează un moment şi îl prelungeşte, iar atunci timpul îngheaţă. Adela Rusu demonstrează că pasiunea pentru fotografie poate naşte capodopere. Este absolventă a Institutului Politehnic din Cluj-Napoca şi a Şcolii Populare de Artă, secţia design vestimentar, din Cluj-Napoca. De 7 ani, modul ei de viaţă e fotografia. Pasională, inteligentă, mereu în căutarea cadrului perfect, Adela dă feminitate unei profesii de genul masculin. Tema preferată a artistului fotograf Adela Rusu e „Timpul din noi”, o temă ce dă artistului posibilităţi infinite de exprimare. Ea surprinde natura în cele mai nebănuite detalii, în intimitatea ei, dar şi licărirea din ochii celor care trăiesc poveşti de dragoste, ori puritatea de pe chipul copiilor. Adela Rusu a reuşit, în timp relativ scurt, să-şi creeze un stil propriu, o identitate aparte în lumea fotografiei.
A plâns în faţa unei fotografii
Pentru ea, fotografia reprezintă vrajă, dragoste, amintire… Fotografia e un miracol şi în fiecare dintre fotografiile sale, artistul fotograf Adela Rusu foloseşte puţină magie: magia frumosului pe care îl caută în toate subiectele sale. Emoţia, empatia sunt „unelte” pe care Adela le foloseşte la cote înalte. Se emoţionează în faţa unui colţ de natură, empatizeză cu subiectul, iar asta se vede în ceea ce a surprins camera. „Iubesc acele fracţiuni de secundă de creativitate, când declanşezi aparatul foto. Ele îţi dau emoţie, te motivează mereu să fii mai bun, mai intuitiv, mai creativ”, a mărturisit artistul fotograf.
Urmează apoi un moment deosebit de important, cel în care artistul îşi pune amprenta personală asupra a ceea ce a imortalizat camera: momentul prelucrării fotografiei. Portretul, fotografia eseu, fotografia de modă ori nudul sunt genuri pe care artistul le adoptă cu uşurinţă şi care i-au adus confirmarea valorii, fiind răsplătite cu peste 150 de premii la nivel naţional şi internaţional. Adela păstrează doar fotografiile reuşite. De ce? „Fotografia nu este pictură. Trebuie să devii tot mai sever cu opera ta, pentru ca privitorii să fie impresionaţi de fotografiile tale”, spune artistul.
Scenarii şi poveşti vizuale prind viaţă în imaginile ei. Culoarea, stările, atitudinile romantice, frumuseţea, strada cu poveştile ei, cu trăirile, bucuriile şi dezamăgirile ei, nimic nu lipseşte din cadrele Adelei Rusu. Adela a cochetat cu fotografia încă din copilărie, sub îndrumarea unchiului său, care îi developa fotografiile realizate cu un aparat foto pe film Smena, câştigat la un concurs interşcolar. Dar momentul în care a decis că fotografia e ceea ce o împlineşte a venit mult mai târziu, prin 2008, într-o seară de august, când petrecea alături de participanţii la Salonul Internaţional de Fotografie PREMFOTO 2008, organizat de preşedintele Fotoclubului Nufărul Oradea, Tóth Ştefan.
„Mă uitam cu uimire la fotografiile câştigătoare şi mă gândeam câte minunăţii există în lume şi ce impact emoţional aduc acele imagini. Am plâns de emoţie. Atunci m-am hotărât pe loc să fac un curs de fotografie! Exact de ziua mea, pe 20 octombrie, se organiza un nou curs de artă fotografică la Nufărul, aşa că am făcut două cursuri în paralel, analog şi digital, şi astfel a început aventura mea artistică în lumea fotografiei”, îşi aminteşte Adela Rusu. Din 2009, Adela este membru al Fotoclubului Nufărul, iar din 2011 membru al Asociaţiei Internaţionale de Artă Fotografică cu distincţia AFIAP. Un fotograf este artist prin definiţie, însă nu orice fotograf este artist. „Arta fotografică este o expresie a imaginaţiei, şi nu o reproducere a realităţii. Ca să faci fotografie la nivel profesionist trebuie să ai reale cunoştinte de compoziţie, cromatică, tehnica fotografică şi să fii creativ, inspirat, intuitiv şi mai ales să faci fotografia cu pasiune”.
Cursuri recunoscute
Deşi pentru marele public „poza” şi „fotografia” înseamnă acelaşi lucru, ceea ce le desparte sigur e… un curs de artă fotografică. „Pentru că fotografiile surprind spiritul, sufletul, nu doar culoarea modelului sau a peisajului pe care vrei să-l surprinzi. Iar asta se învaţă de la profesionişti”, explică Adela Rusu. Poza este acea imagine cu căţelul, maşina, copacul… fără a ţine cont de nicio regulă tehnică sau artistică, în timp ce fotografia este acea imagine expusă şi încadrată corect, care transmite un anumit mesaj, este rezultatul artei fotografice, al unui concept, al unei idei. „Fotografia devine artă atunci când creatorul împleteşte cele două condiţii esenţiale: simţul estetic şi solide cunoştinţe tehnice”, spune Adela.
În căutarea ineditului
Relaţia dintre fotograf şi subiectul său trebuie să fie una specială. Cum trăieşte artistul momentul în care surprinde cadrul perfect? „Timpul se opreşte pentru o clipă, iar în acel moment natura, sau persoana ce se lasă fotografiată, se va opri în loc, iar camera foto va surprinde acea pauză de respiro, şi totul va îngheţa, dar va reveni la viaţă atunci când fotografia va apărea pe hârtie. O fotografie captează un moment şi îl prelungeşte”.
O fotografie va fi reuşită abia atunci când artistul fotograf va înţelege fotografia pe care doreşte să o realizeze, încă înainte de a apăsa pe buton. „Nu e nimic mai rău decât o fotografie clară după o idee confuză”, crede artistul fotograf. Artistul fotograf nu crede că arta fotografiei se poate învăţa după tutoriale găsite pe internet, deoarece „învăţarea este un proces care se desfăşoară în ambele sensuri între profesor şi elev, şi nu doar într-unul, ca pe orice site de internet”. Participând la cursurile Adelei Rusu şi arătându-i propriile fotografii vei avea surpriza ca artista să te ajute să vezi acolo lucruri pe care nu le-ai văzut. De la Adela Rusu veţi învăţa despre istoricul fotografiei, despre tehnici, dar şi despre pasiune, frumos şi despre arta de a vedea, nu doar de a privi, şi multe, multe alte informaţii legate de fotografie.
„Porniţi în căutarea ineditului, trăiţi clipa şi imortalizaţi-o pentru voi în primul rând, şi pe urmă pentru cei din jur, care vor vedea respectivele fotografii. Fiecare este unic, şi lucrul acesta este cel mai frumos. Este minunat să vezi unicitatea lucrărilor, chiar dacă tema este aceeaşi. Fiecare din noi vede altfel acest lucru. Fiecare vede viaţa altfel. Unii o văd prin prisma aparatului de fotografiat. Tu cum o vezi?”, e provocarea lansată de artist cursanţilor săi. Cei care sunt gata să răspundă provocării pot participa la cursurilei Asociaţiei Ovi D. Pop de ,,Iniţiere în tehnica şi arta fotografică”.
Sunt cursuri acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii şi se adresează tuturor celor care vor să înveţe fotografie şi să o profeseze. Se poate opta şi pentru ,,Curs de tehnică și artă fotografică” pentru începătorii pasionaţi de fotografie. Cursurile de fotografie sunt susţinute de Adela Rusu şi Ovi D. Pop, artişti ai Federaţiei Internaţionale de Fotografie, fotografi profesionişti, membri ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi formatori autorizaţi. Cursurile încep în 4 octombrie şi vor avea loc la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Șincai. Informaţii se pot obține la tel. 0744/210.670 şi pe www.adelarusu.blogspot.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!