Un buget de cheltuieli de peste 986,7 milioane lei şi dispute pe cel mult un milion. Acestea sunt cifrele în jurul cărora s-au învârtit dezbaterile de ieri din Consiliul local, întrunit în şedinţă extraordinară pentru a vota bugetul Oradiei pentru acest an.
Proiectul de buget a punctat o premieră contestată de consilierii locali din UDMR dar „aplaudată” de colegii lor din opoziţia locală, PDL cei care au şi votat proiectul împreună cu USL-iştii.
În esenţă, modificarea constă din faptul că linia de finanţare a ONG-urilor de mediu, sociale sau culturale, anul trecut în valoare de 950.000 lei, a fost suspendată. În schimb, executivul a propus iar consiilierii au aprobat, alocarea a 800.000 de lei pentru aşa numitele „programe de interes local” – acţiuni şi activităţi cultural-sportive care vor fi alese de o comisie din partea Primăriei.
UDMR-iştii au punctat că prin această modificare, Consiliul local pierde controlul banilor. De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan zice că mecanismul aduce o mai eficientă cheltuire a fondurilor.
UDMR-iştii susţin că, prin noul mecanism de finanţare, Consiliul local pierde controlul banilor.
Proiectul din acest an înregistrează o premieră: executivul a suspendat liniile de finanţare pentru organizaţiile nonguvernamentale, transferând o parte din fonduri spre o comisie municipală care va decide cine şi ce merită finanţare. Consilierii UDMR au fost cei mai vocali contestatari ai iniţiativei girată de primarul Ilie Bolojan.
Pierd controlul banilor
„Până acum, consiliul local avea un fel de control asupra acestor bani, de acum nu mai are. Totul va fi mult mai general şi mult mai puţin concret”, crede Szabo Jozsef, nemulţumit că controlul banilor trece la Primărie. În opinia sa, sistemul anterior de finanţare a proiectelor ONG-urilor trebuia păstrat, succesul său fiind confirmat prin faptul că „cel puţin şapte oraşe au copiat modelul”.
A primit un răspuns de la Ilie Bolojan, cel care a introdus sintagma „programe de interes local”: „nu se acordă sume pe care le propun ONG-urile ci se caută parteneri pentru programele alese de Municipalitate. Acele proiecte vor fi propuse de Primărie şi nu alese sau impuse de ONG-uri”. Edilul a menţionat că oraşul va traversa vremuri grele în următorii doi ani, motiv pentru care a decis „să nu mai aloce bani pentru proiecte minore fără rezultate”.
Principiul susţinut de edil este finanţarea de acţiuni care să crescă atractivitatea Centrului Oradiei, prin activităţi cu frecvenţă chiar şi săptămânală.
Mai direcţi în anonimat
Dincolo de declaraţiile pe care le suportă microfonul din Sala Mare a Primăriei, în anonimat, (o)poziţiile sunt mult mai bine ţintite şi părerile mai articulate. Opozanţii noului sistem susţin că edilii orădeni pregătesc o virare masivă de fonduri spre o asociaţie care-l are în conducere pe consilierul local Daniel Vulcu, care a mai beneficiat şi anterior de bani publici. De altfel, la anunţul desfiinţării Casei de Cultură a Oradiei, consilierul a confirmat că susţine constituirea comisiei care va selecta proiectele finanţabile de Primărie, din care ar şi urma să facă parte.
De cealaltă parte, reprezentanţi ai municipalităţii cred că fostul sistem de finanţare a ONG-urilor nu era decât o supapă transpartinică, tolerată de puterea locală, prin care consilierii locali îşi recompensau apropiaţii. Aceştia susţin, de asemenea, că-i cazul ca această scurgere să înceteze.
În minus
Sumele în discuţie sunt derizorii faţă de cuantumul bugetului orădean. Anul trecut , ONG-urilor le-au fost alocaţi 950.000 lei. Anul acesta, alocările directe sunt zero, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie dar aşa numitelor „programe de interes local” promovate de Primărie li s-a alocat 800.000 de lei.
Directorul spune că-n bugetul din anul acesta nu se regăseşte bugetul Casei de Cultură a Oradiei, care anul trecut a primit 550.000 lei, şi că aceasta, este, o economie substanţială.
Opoziţie originală
Un sprijin inedit a primit executivul local chiar de la cei aflaţi, teoretic, în opoziţie. „Nu cred că trebuie băgate-n seamă supărările ONG-urilor abonate la finanţare în sistemul vechi. Şi eu aş fi supărat în situaţia asta”, a punctat Dorin Corcheş, continuând în maniera proprie şi originală de a face „opoziţie” în Consiliul local. „Felicit decizia executivului pentru adoptarea acestui mecanism. Haideţi să nu fim supăraţi că ONG-urile abonate la bani publici nu mai sunt (abonate n.r.)” şi-a continuat pedelistul intervenţia la microfon.
Bugetul judetului: 60 milioane de euro
Citiți principiile noastre de moderare aici!