Mai mult, devine simbolul unui proiect în care biologia pare să fi fost ignorată complet. Autoritățile locale se apără: proiectul nu e finalizat și se caută soluții. Controversa a izbucnit săptămâna trecută, după ce Asociația de Pescari Aqua Crisius a publicat o postare virulentă pe pagina oficială de Facebook în care critică dur proiectul scării de pești construită în centrul orașului, în apropierea podului Ferdinand. La solicitarea Bihon.ro, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a oferit un răspuns oficial, menționând stadiul lucrărilor și justificând soluțiile tehnice alese. Discuția readuce în prim-plan o întrebare esențială: contează cu adevărat fauna acvatică în planificarea urbană?
„Peștii nu vor folosi niciodată această scară“
Într-o postare detaliată și extrem de critică, Asociația Aqua Crisius cataloghează așa-zisa scară de pești drept „scara neputinței, scara inutilității sau scara indolenței”. Potrivit organizației, lucrarea hidrotehnică, care ar fi trebuit să faciliteze migrarea peștilor în amonte, este practic ineficientă din punct de vedere funcțional și biologic.
Printre principalele probleme semnalate de către asociație se numără:
- Accesul prost amplasat pentru pești, cu intrarea situată la 50 de metri în aval față de locul natural în care aceștia ar căuta o cale de trecere.
- Adâncimea redusă a apei, care, în perioade de secetă (tot mai frecvente), abia atinge 10 cm – insuficientă pentru peștii maturi.
- Lățimea pasajului, care în unele locuri nu depășește 13 cm, riscând blocaje.
- Ferestrele de observație, promise ca puncte de atracție pentru public, dar poziționate deasupra nivelului apei, fără posibilitatea reală de a vedea fauna subacvatică.
Aqua Crisius susține că proiectul a fost realizat fără implicarea unor biologi sau specialiști în ecologie acvatică, ceea ce ar fi dus la o lucrare lipsită de eficiență ecologică.
„Soluția în cazul de față? Reconstruirea pasajului ținând cont de nevoile minime ale peștilor, ideal pe malul opus, unde curentul este mai intens și implicit atractivitatea mai mare! Suntem conștienți că șansele să se întâmple acest lucru sunt egale cu mulțimea vidă! Dacă ar fi după noi, construcția nu ar trebui să fie recepționată. Dar nu e după noi și cum trăim în țara lui “las-o că merge și așa”, probabil acest articol va fi cel mult ignorat”, scriu reprezentanții ONG-ului, care acuză și ignorarea unor studii anterioare făcute voluntar de ei și neplătite de către autorități.
Răspunsul ABA Crișuri: „Proiectul este în execuție și se adaptează condițiilor actuale”
În răspunsul transmis redacției Bihon.ro, ABA Crișuri precizează că proiectul este încă în faza de execuție, cu un termen de finalizare estimat pentru 28 februarie 2026. Prin urmare, lucrarea nu este încă recepționată și eventualele deficiențe identificate pot fi ajustate până la finalizarea oficială.
În ceea ce privește criticile legate de adâncimea redusă a apei și debitul insuficient pentru a atrage peștii către scară, ABA Crișuri precizează că proiectul a fost realizat conform normelor metodologice în vigoare, fiind dimensionat pe baza debitului mediu multianual al râului Crișul Repede. Totuși, din cauza nivelului scăzut al apei din ultimele perioade — influențat în mare parte de funcționarea hidrocentralelor din amonte —, autoritățile colaborează în prezent cu proiectantul și executantul pentru adaptarea soluției tehnice la aceste condiții, astfel încât scara de pești să funcționeze eficient chiar și la debite mici.
„Având în vedere că în ultimele perioade nivelul apei este scăzut și depinde în mare măsură de uzinarea (funcționarea) hidrocentralelor situate în amonte, reprezentanți ai ABA Crișuri, proiectantului și executantului lucrează în prezent la stabilirea unor măsuri de adaptare a soluției cu scopul funcționării acestor construcții hidrotehnice și la debite mici, chiar foarte scăzute“, se arată în răspunsul transmis de ABA Crișuri.
În legătură cu ferestrele laterale ale scării de pești, criticate pentru faptul că nu permit vizualizarea vieții subacvatice, ABA Crișuri transmite că acestea au fost deja supuse unor teste de etanșeitate. În urma probelor, s-au identificat și remediat zonele cu infiltrații, fără costuri suplimentare pentru beneficiar.
Referitor la propunerea Aqua Crisius de mutare a scării de pești pe malul stâng, ABA Crișuri precizează că această variantă nu mai este posibilă, întrucât lucrările hidrotehnice pe acel mal sunt deja finalizate și recepționate.
„Aceste lucrări sunt finalizate și recepționate, iar Primăria Oradea execută în prezent lucrările de arhitectură, prin urmare, nu este oportun a se proiecta și executa alte lucrări hidrotehnice pe malul stâng“.
ABA Crișuri derulează un proiect de amploare în zona centrală a municipiului Oradea, vizând amenajarea malului drept al râului Crișul Repede, pe tronsonul cuprins între amonte și aval de Podul Ferdinand (Ladislau). Lucrările au început în primăvara anului trecut iar obiectivul acestora face parte din investiția intitulată „Amenajare Râul Crișul Repede, Județul Bihor – Obiectiv 1. Intravilan Oradea – Mal drept”.
Lucrările sunt executate de firma SC Global Industrial SRL din Oradea, în baza unui proiect realizat de SC Aquaproiect SA București. Beneficiarul investiției este Administrația Bazinală de Apă Crișuri.
Valoarea contractată pentru execuția lucrărilor de construcții și montaj este de 8.404.727,10 lei (cu TVA), iar valoarea actualizată conform indicilor de inflație se ridică la 9.167.973,49 lei (cu TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni, termenul de finalizare fiind estimat pentru data de 28 februarie 2026.
Trimite articolul
XO alta lucrare inutila, doar sa putem arunca banii la firmele de casa. Noroc ca orasul e plin de prostime adulatoare si plin de propaganda mincinoasa. Un oras de nivel Alesd la nivel de trai si mentalitate
-
Aproape 2 milioane de euro… Jesus… Asta da furt….
-
Vezi ca lucrarea tine de aba crisuri aka dl. Pastor, nu de oras.
Altfel de acord ca e complet aiurea
la fel de inutil a ieșit renovarea bibliotecii
O institutie corupta plina de trantori politici, intr-un oras plin de proiecte jalnice dar scumpe. Aceasta mizerie care a costat o avere si nervii oradenilor, are gustul dealului Ciuperca in aval.
Co-beneficiarul, adica primaria, nu trebuia sa receptioneze lucrarea, cum colcaie de incompetenti si ticalosi, evident ca au facut-o. Simplu fapt ca acum executa lucrari de arhitectura, imi da fiori, lipsa esteticii e omniprezenta la lucrarile primariei. Ajunge sa vezi mausoleul imbracat in placi negre de pe Independentei, fantana de la sala de expozitii. In fine, cineva a mai facut bani de un Lamborgini, ce tat atata ni…
Motivatii habarniste.
Eu zic ca pestele e platit de pesede, carcoteste in loc sa ocoleste. E chiar nesimtit, face figuri, se impotriveste de(s)voltarii. Nu-l mai satura nici dracu, sa se mute in Bahlui. Ca Oraghie nu-i nimii ma, ce vorovesti!
Inca o “mare realizare” tipica pt administratia Bolojan, inutila si prost executata
In sfarsit oradenii s-au trezit din somnul ratiunii, constata ca aceste lucrari “mancatoare” de milioane de euroi, nu stiu cat sunt de benefice. As aminti cazul dealul Ciuperca care a “mancat” o gramada de bani si nu stiu daca nu cumva va mai “manca”.
-
Care orădeni? Ăia care au proiectat, ăia care au executat și ăia care vor recepționa lucrarea dorm în continuare. Sunt tot mai puțini cei care se pricep și sunt marginalizați pentru că fie nu fac rabat la calitate și atunci prețul/proiectul este mai scump fie cei care se pricep nu se implică pentru că sunt luați în derâdere de toți incompetenții.
-
Corect.
-
Prin geamul ala se uita pestii la cat de prosti sunt votantii oradeni. Cand vedeti cate un peste mort in apa cu burta in sus, a murit saracul de ras, ca prostia votantilor oradeni nu are limite.