„Această procedură de acreditare nu a servit interesele pacienților, nici cele ale medicilor, de aceea UDMR a inițiat eliminarea acestor prevederi, iar Camera Deputaților a votat, pe 21 noiembrie, în calitate de for decizional, în favoarea proiectului de lege”, a declarat deputatul UDMR, Szabó Ödön, viceliderul parlamentarilor UDMR din Camerei Deputaților și coinițiatorul legii. Deputatul de Bihor a mai spus că medicii și farmaciștii vor scăpa de o procedură costisitoare și birocratică, și vor avea astfel mai mult timp pentru a se ocupa de pacienți.
“Acreditarea implică multă birocrație și costă sute de euro, în condițiile în care cabinetele medicale sunt evaluate periodic de autoritățile medicale și casele de asigurări de sănătate. Astfel, o a treia procedură de acreditare, costisitoare și complicată, este inutilă. UDMR susține crearea unui sistem de sănătate centrată pe pacient, iar eliminarea obligativității acreditării este un pas în acest demers”, a declarat Szabó Ödön, deputat UDMR Bihor.
Legea votată în Parlament va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.
Eficientizează despăgubirile date prin Legea vânătorii
Un sistem de despăgubiri mai rapid și mai cuprinzător. Aceasta preconizează că se va întâmpla parlamentarul Szabó Ödön după ce a avut o nouă inițiativă legislativă. „Despăgubirile pentru pagubele și daunele produse de animalele sălbatice se vor putea efectua mai eficient”, anunță parlamentarul Szabó Ödön.
„Siguranță sporită și metode de despăgubire mai eficiente – acestea sunt prevederile propunerilor formulate de UDMR la noua lege a vânătorii”, adoptate zilele acestea de Camera Deputaților a arătat, viceliderul grupului UDMR din Camera inferioară a Parlamentului, Szabó Ödön. Acesta a adăugat că noua lege aduce îmbunătățiri semnificative față de cea în vigoare, pentru că eficientizează mecanismul de despăgubire, și îl extinde și asupra atacurilor soldate cu rănirea sau decesul unui om. „Așa cum am anunțat și la începutul sesiunii parlamentare, modificarea legii vânătorii a constituit o prioritate pentru UDMR. Obiectivul a fost crearea unui sistem de despăgubire mai rapid și mai cuprinzător. Astfel, consiliile județene vor putea prefinanța costul despăgubirilor, dacă au acord interinstituțional cu ministerul de resort, urmând să își recupereze fondurile ulterior, de la administrația centrală”, a detaliat deputatul UDMR din Județul Bihor, fost consilier județean, Szabó Ödön. Szabó a subliniat că o altă prevedere importanță a noii legi este faptul că, oamenii atacați de animalele sălbatice incluse în acest act normativ, ca de exemplu urșii, lupii vor fi despăgubiți. „Se vor acorda despăgubiri, care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, și veniturile nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă. În cazul tragic al unui deces, statul va acoperii cheltuielile de înmormântare, iar familia va primi compensație, reprezentând salariul avut al victimei, sau, dacă aceasta nu a fost salariată, salariul minim pe economie lunar, până când victima ar fi atins vârsta de pensionare”, a spus parlamentarul.
În ajutorul agricultorilor
Deputatul UDMR a evidențiat că obligativitatea prevenției daunelor provocate de efectivul cinegetic va reveni de acum încolo, asociațiilor de vânătoare. „Această prevedere vine în ajutorul agricultorilor, reducând semnificativ obligațiile acestora privind animalele sălbatice. Astfel fermierii vor trebuie doar să culeagă recolta până la data de 15 decembrie în fiecare an, și să anunțe asociațiile de vânătore dacă constată apariția unor animale sălbatice”, a spus deputatul. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, conținând amendamentele UDMR, a fost adoptat de Parlament și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!