În județul Bihor există 83 de adăposturi de protecție civilă, dintre care 73 pe domeniul public (adăposturi publice de protecție civilă) cu o capacitate de 8.729 de locuri și 10 pe domeniul privat, cu o capacitate de 1.484 locuri, adică un total de 10.213 de bihoreni ar trebui să aibe posibilitatea de a se ascunde în acestea pe timp de război.
Dacă până aici nu vi se pare suficient de dezolant, ISU Bihor a transmis prin intermediul maiorului Camelia Roșca că „în urma verificărilor, doar 38 (~45%) pot fi folosite de populație în 24 de ore de la decretarea stării excepționale, capacitatea fiind de ~33% din nr.de locuri”.
Mai pe îndelete, doar aproximativ 3.404 dintre locuitorii județului ar putea să se refugieze. După un recensământ făcut de Direcția Județeană de Statistică Bihor la 1 ianuarie 2017, aflăm cu ușurință că Județul Bihor are 618.582 de locuitori, ceea ce înseamnă că nici măcăr 1% din cetățeni nu s-ar afla în siguranță în cazul unui atac aerian.
„Aceste spații nu întrunesc în totalitate condițiile de adăpostire, deci există spații care sunt improprii în momentul de față, care sunt ori inundate, ori nu sunt îngrijite în așa fel încât la un moment de criză să poată fi utilizate. Drept pentru care la momentul verificării au fost notificați administratorii acestora pentru a lua măsuri de repunere a acestora în funcțiune. Bineînțeles, aceste aspecte implică și costuri și am încercat prin factorii decizionali de la nivelul primăriilor să prioritozăm această activitate în raport cu altele”, a explicat inspectorul șef al ISU Bihor, Caba Sorin.
Întrebat dacă aceste condiții improprii au fost mai des întâlnite în spațiile aflate în administrația publică sau privată, Caba Sorin Mihai a răspuns că în primul rând sunt cele administrate de autoritățile locale: „Sunt mult mai multe cele administrate de către autoritățile locale. Acestea au prezentat cele mai multe probleme”.
Populaţia, nepregătită
Cu toate că aceste adăposturi sunt insuficiente, unele dintre ele sunt practic de neutilizat. Pe lângă iluminat, un astfel de spațiu ar trebui să aibă sistem de filtrare a aerului din exterior, dar și provizii de alimente neperisabile și apă.
Din păcate, nu doar că nu se întrețin spațiile deja existente, dar nu se investește în amenajarea sau construirea de adăposturi antiaeriene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!