Lupta politică în scandalul Schweighofer Holzindustrie ia amploare. Duminică seară, premierul Victor Ponta a identificat-o pe Lucia Varga, ex-ministru, deputat de Bihor, ca fiind persoana care a promovat în Parlament interesele firmei Schweighofer, pentru Codul Silvic! Ponta spune că nu întâlnirile cu această firmă sunt anormale, ci susţinerea unor interese private.
Lucia Varga a fost secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 şi ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieşirea PNL de la guvernare, în 2014.
Întrebat, duminică seara, la România TV, dacă Lucia Varga este persoana la care s-a referit ca fiind parlamentarul care, pe baza unei calităţi publice anterioare, ar fi promovat în Parlament interesele Schweighofer, Ponta a răspuns: „Exact !”. Anterior, premierul-preşedinte PSD afirmase că „lideri din PNL” sprijină compania austriecă ce exploatează pădurile României, exportând cheresteaua, suspectată şi acuzată că foloseşte inclusiv lemn tăiat ilegal în cantităţi apreciabile. Sâmbătă, Ponta declara că îşi menţine acuzaţiile la adresa „unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL” care s-a întâlnit cu firma austriacă Schweighofer pentru Codul Silvic şi promovează în Parlament interesele unei firme private, precizând din nou că are date în acest sens. Săptămâna trecută, Ponta afirma că „lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis”. Premierul s-a arătat convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic, programată pentru luna iunie.
În acest context, merită amintit faptul că premierul Victor Ponta s-a arătat a fi atât un susţinător al exploatării aurului cu cianuri, la Roşia Montană, cât şi al exploatării gazelor de şist în România prin fracturarea hidraulică – metode contestate vehement la nivel popular, prin valuri uriaşe de proteste. Anterior, din Opoziţie, Ponta condamnase cianurile şi fracking-ul.
Acuzata se disculpă
Săptămâna trecută, Lucia Varga ieşea la atac, declarând că, dimpotrivă, socrul lui Victor Ponta, Ilie Sîrbu ar fi principalul susţinător al companiei Schweighofer Holzindustrie, împreună cu directorul Romsilva, Adam Crăciunescu. „Guvernarea Adrian Năstase a adus Schweighofer în România. Cel mai mare lobbist al acestei firme este socrul dlui Ponta, Ilie Sârbu, cel care a cedat această bogăţie a ţării pe mâna unei singure companii şi dovada acestei legături este menţinerea în funcţie a domnului Adam Crăciunescu, directorul Romsilva, deşi acesta este trimis în judecată pentru acte de corupţie”, afirma joi Lucia Varga. „Să iasă Ilie Sârbu şi Crăciunescu, director Romsilva, să explice de ce a încheiat acest contract cu o singură companie, de ce a dat această bogăţie a ţării unei singure companii. În numele PNL, cer doamnei ministru Graţiela Gavrilescu să facă public contractul semnat în 2003 de către Guvernul Năstase cu această companie. Atunci, domnul Victor Ponta era şeful Corpului de Control şi sunt convins că a participat la şedinţa de Guvern prin care s-a luat această decizie”, declara Varga, susţinând că s-a întâlnit o singură dată cu reprezentanţii Schweighofer, într-un cadru instituţionalizat. Lucia Varga: „Am avut o singură întâlnire instituţională cu Schweighofer în care le-am explicat cum vrem să devenim o ţară ce prelucrează lemnul cât mai aproape de recoltare, pentru a nu mai lăsa ca această resursă să plece la export. Mi-a spus că activitatea firmei va fi afectată, însă i-am spus că nu îl împiedică nimeni să îşi adapteze afacerea. Am avut întâlniri şi cu alţii. Uşa mea a fost deschisă tuturor companiilor plătitoare de taxe şi impozite statului român, indiferent că au capital românesc sau internaţional. În calitate de ministru, a trebuit să găsesc un echilibru şi prin Codul Silvic am prevăzut clar acest echilibru acordând drept de preempţiune companiilor din industria mobilei şi sprijinind capitalul românesc. Dacă (Ponta – n.r.) nu vine cu dovezi concrete şi lasă totul la nivelul declaraţiilor demagogice, nu face altceva decât să-i sprijine pe lobbiştii Schweighofer, domnii Sârbu şi Crăciunescu. Aceştia sunt adevăraţii lobbişti ai companiei”.
Liber la tăieri, de la Varga
Are relevanţă şi faptul că, cu o zi înainte să îşi depună mandatul de ministru al Apelor şi Pădurilor, în 2014, Lucia Varga semna un Ordin, prin care aproba o derogare de la lege, permiţând tăierea a 10.000 de metri cubi de lemn în Parcul Naţional Retezat, într-o zonă de strictă protecţie. Solicitată de JB să explice, ex-ministra Varga a formulat un răspuns expeditiv, arătând că înainte să emită Ordinul a primit toate avizele care să-l justifice, inclusiv cel al administraţiei Parcului. O anchetă a ONG-ului Agent Green a relevat faptul că, deşi motivarea derogării era combaterea unui gândac care îmbolnăvea arborii, compania care a defrişat – Susai Servcom, vechi partener al Schweighofer, arată romanialibera.ro – pe lângă arborii uscaţi au fost tăiaţi şi arbori verzi, sănătoşi, pentru „regularizare”. „Acolo unde a fost nevoie de regularizare, de contur pentru combaterea ipidelor, au fost și arbori verzi tăiați. Regularizarea este o metodă de prevenire a ipidelor. Derogarea ține până se exploatează masa lemnoasă prevăzută în ordinul respectiv al ministrului, în jur de 10.000 de metri cubi,” spune Viorel Dumitrescu, şeful Ocolului Silvic Retezat, citat de romanialibera.ro, care indică faptul că, potrivit aceluiaşi Dumitrescu, în ciuda tăierilor, răul nu a putut fi oprit!
Citiți principiile noastre de moderare aici!