Blocajul la extinderea reţelei de alimentare cu apă spre Beiuş în contul Aparegio, instituit de edilii din Finiş, a fost evitat prin intervenţia Consiliului judeţean. Vreme de mai bine de un an, finişenii au refuzat emiterea autorizaţiei de construire, invocând ba că şantierul sparge un drum forestier modernizat de curând pe fonduri europene, ba că localitatea nu ar avea destule resurse de apă.
Săptămâna trecută, autorizaţia a fost emisă sub semnătura preşedintelui CJ, Cornel Popa, cu justificarea că acest for are căderea să decidă atunci când sunt mai multe unităţi administrativ teritoriale implicate.
Primarul comunei Finiş zice că nu a fost informat despre acestă turnură şi că va lua o decizie după ce se va consulta cu consilierii locali şi cu populaţia.
Autorizaţia a fost eliberată pe măsură ce riscul pierderii celor peste 10 milioane de lei a devenit tot mai evident: pe 7 martie, s-au aflat la Oradea reprezentanţi ai ministerului, cu rostul de a inventaria proiectele cu risc de neimplementare până la termen.
Blocajul instituit de primarul comunei Finiş la Aparegio, prin refuzul de-a autoriza lucrări de introducere a reţelei de apă spre Beiuş, şi-a găsit rezolvare. Primarul Florian Man şi opoziţia consilierilor locali pe care îi păstoreşte a fost ocolită, autorizaţia de construire a fost eliberată de Instituția Arhitectului Şef din cadrul Consiliului Judeţean. „Sigur că e legală (autorizaţia n.r.). Când este vorba de mai multe unităţi administrativ-teritoriale, Consiliul Judeţean emite autorizaţia. Iar aici e vorba şi de Finiş şi de Beiuş”, ne-a spus Simon Maria, arhitect şef la CJ.
Cu verificatorii la CAO
Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea SA, ne-a confirmat obţinerea autorizaţiei. Aşa numitul „Contract CL 1 – „Sursa de apă Finiş – Feredeu, conducta de aducţiune şi staţii de clorare pentru municipiul Beiuş”, are ca executant Hidroconstrucţia Sebeş, care avea obligaţia să-şi obţină toate cele 17 avize şi autorizaţii necesare. „Ne-au comunicat obţinerea autorizaţiei săptămâna trecută. Acum, proiectul este, spre vizare, la dirigintele de şantier, firma Louis Berger. Conform contractului, aceasta are 15 zile să-l aprobe, după care ni-l retrimit, iar noi, CAO, predăm amplasamentul pentru începerea lucrărilor”, spune managerul. În condiţiile lungii şi vehementei opoziţii din partea primarului din Finiş, demararea lucrărilor mai poate rezerva surprize.
Deşi acum pare evidentă, soluţia a venit abia săptămâna trecută, în condiţii în care Aparegio este în real pericol să piardă cele peste zece milioane de lei aferente acestei părţi din proiect. „În vinerea de 7 martie au fost aici cei de la Ministerul Mediului cu consultantul de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) ca să evalueze riscul de neimplementare în perioada de eligibilitate. Şi lucrarea aceasta este contractată şi stă neîncepută de un an şi jumătate, sigur că este în pericol să nu poată fi implementată în termen. Până în 31 martie trebuie să comunicăm dacă o începem sau nu”, spune Ovidiu Gavra.
„ om vedea”… ca orbu
Primarul comunei Finiş nu avea cunoştinţă, ieri, de autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean. „S-o vedem! Io n-am văzut-o”, a fost reacţia edilului Man. „Şi orbul a zis că o să vadă, dar n-a mai văzut”, a mai spus acesta. „Eu am conductă băgată, să nu mai strice banii pe una nouă”, mai spune primarul. Acesta a invocat, din nou, că şantierul conductei de apă va distruge o porţiune dintr-un drum modernizat pe fonduri europene. Ovidiu Gavra, managerul CAO, a precizat că „finanţatorii drumului nu au nicio problemă cu lucrarea Aparegio, mai ales că, după şantier, amplasamentul va fi adus la starea iniţială”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!