Scandalul de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor este exportat de prefectul Claudiu Pop la Bucureşti. Corpul de control al prefectului a finalizat raportul în urma controlului la CAS Bihor, efectuat la sesizarea lui Dacian Foncea, managerul unei clinici private extrem de nemulţumit faţă de prestaţia directorului CAS Bihor, Ionuţ Gheorghe. Chiar dacă cei doi sunt colegi de partid în PNL şi au şi calitatea de consilieri judeţeni.
În raportul Prefecturii Bihor, se arată unele deficienţe ale CAS Bihor la capitolul comunicare, inclusiv deficienţe ale paginii web deţinută de CAS Bihor!
În finalul raportului, la concluzii se arată că acesta va fi trimis spre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), căreia i se cere un „control de specialitate, conform compentenţelor legale”. Adică un supracontrol! Ieri, în timpul şedinţei Colegiului Prefectural, prefectul Claudiu Pop l-a interpelat pe directorul CAS Bihor pe această chestiune. Dr. Ionuţ a minimalizat problema.
Frate, frate, dar brânza-i pe bani. Astfel ar putea fi sintetizată lupta dintre doi membri marcanţi ai PNL Bihor. Unul este Dacian Foncea, care-l vrea plecat din vârful CAS Bihor pe colegul său de partid şi de Consiliu Judeţean, dr. Gheorghe Ionuţ. Acesta din urmă a atras urgia lui Foncea, managerul clinicii private NewMedics din Oradea, nemulţumit fiind de fondurile pe care Casa le direcţionează spre clinica pe care o gestionează. Este al doilea coleg de partid pe care Foncea îl vrea pedepsit aspru, după ce militase şi pentru sancţionarea directorului DGASPC Bihor, Călin Puia. Acum, Foncea acuză că CAS Bihor plăteşte către clinica sa privată doar jumătate din suma contractată de această unitate cu Casa.
Deznodământul războiului dintre cei doi este amânat de către prefectul Claudiu Pop. Corpul său de control a scos un raport după cele constatate la CAS Bihor. Iar problema este transmisă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), invitată să intervină. Aceasta pentru că CNAS ar avea expertiza necesară, arată prefectul, pentru a-l evalua pe dr. Ionuţ ca şef al CAS Bihor. Dar şi pentru că şeful CNAS este cel în măsură să-l demită pe dr. Gheorghe Ionuţ. Iar prefectul poate doar propune…
Pretenţii prea mari?
Oamenii trimişi de prefect la CAS au concluzionat că Foncea nu are neapărată dreptate când transmite că nu i s-au decontat de Casă toţi banii la care avea dreptul, dar şi că CAS Bihor suferă la capitolul comunicare şi transparenţă şi, prin urmare, de aici pot apărea probleme cu furnizorii de servicii medicale. Aşa cum este şi clinica manageriată de către Dacian Foncea. În raport se arată că, deşi în 22 aprilie 2013 CAS şi NewMedics negociaseră de decontat un tarif/caz de 245 lei, această negociere nu a mai fost concretizată prin încheierea unui contract de furnizare de servicii medicale în acele condiţii. Ulterior, în luna mai, cele două părţi au încheiat un contract în alte condiţii, la care s-au încheiat acte adiţionale, semnate cu obiecţiuni din partea clinicii. Într-un final, către NewMedics, CAS Bihor a alocat în 2013 1.517.775 de lei noi, pentru 5.492 de cazuri. Prefectura concluzionează că doar acele sume pentru care CAS Bihor a încheiat şi un contract sunt obligatorii pentru Casă. „Sumele negociate în 22.04.2013 specificate doar în procesul-verbal încheiat cu ocazia negocierii nu pot produce efecte juridice dacă nu s-au concretizat în încheierea unui contract. Sumele care pot produce efecte juridice sunt cele specificate în curprinsul contractelor semnate de ambele părţi şi a actelor adiţionale ulterioare”, se arată în raportul Prefecturii.
Un CAS… bâlbâit
Pe de altă parte, oamenii prefectului au evidenţiat în raport şi unele deficienţe ale CAS Bihor, în materie de comunicare. Astfel, site-ul CAS Bihor are deficienţe, iar informaţiile publice se găsesc cu greu, au concluzionat inspectorii. De asemenea, CAS Bihor nu funcţionează la parametri optimi când este vorba despre gestionarea sesizărilor depuse de către cei ce lucrează cu CAS. La fel, informaţiile furnizate de către instituţie sunt problematice, transmite Prefectura. CAS are termen până în 16 mai 2014 să remedieze aceste deficienţe.
În timpul controlului, trimişii prefectului au mai dedus că CAS Bihor a „uitat” să răspundă tuturor solicitărilor clinicii NewMedics, aceasta în condiţiile în care la orice solicitare pentru furnizarea de informații de interes public trebuie răspuns în scris.
Vorbe grele
„Noi avem lunar 1200 – 1300 de cazuri, ia Casa ne plăteşte fix 687 de cazuri. Mai mult, anul trecut, şapte luni ne-a plătit sub o treime”, declara Foncea pentru Jb, la începutul lunii aprilie. Împotriva lui Ionuţ, Foncea sesiza direcţia anti-fraudă din Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi prefectul de Bihor. Fost manager al spitalului TBC din Oradea, economistul Foncea îl făcea pe dr. Ionuţ nici mai mult, nici mai puţin decât „un incompetent”. Dacian Foncea crede că dr. Ionuţ nu se zbate să atragă fonduri spre Bihor, dinspre CNAS şi sugerează că doctorul din Salonta s-ar mulţumi să nu-i deranjeze pe şefii din Capitală, care, de altfel, l-ar fi răsplătit cu o maşină de serviciu nouă, pentru această atitudine.
„Din 19 furnizori de servicii medicale spitaliceşti, unul singur este nemulţumit. Totul este transparent. Domnul Foncea, şi minte cu neruşinare. Dar dânsul nu se întreabă ce caută un manager de clinică particulară în Consiliul de Administraţie al unui spital public de stat? Este o mârşăvie ce face domnul Foncea”, reacţiona tot atunci dr. Ionuţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!