La rândul lor, şi cei din Primărie aşteaptă un răspuns în scris de la Biblioteca Judeţeană sau de la CJ, la adresa care a iscat scandalul.
În speţă sunt aproape 100.000 de volume de carte, subliniază Bodea. Până ieri, singurul motiv remis de Primărie era acela prin care Bibliotecii i se transmitea faptul că, în virtutea faptului că Primăria Oradea vrea să valorifice spaţiile respective, nu i se vor prelungi contractele de comodat. Prin urmare, prin adresa semnată inclusiv de primarul Oradiei, Bibliotecii i se învedera obligaţia de a elibera spaţiile până în 1 aprilie. Termen depăşit deja.
Este vorba despre filialele Bibliotecii din Piaţa 1 Decembrie, B-dul Dacia şi B-dul Decebal. Consiliul Judeţean este autoritatea tutelară a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, iar vicepreşedintele Bodea îi transmite Primăriei că nu poate neglija cultura în Oradea. Bodea face apel la cercetările sociologice care arată că românii citesc tot mai puţin, însă Biblioteca Judeţeană are 30.000 de cititori care-i trec pragul, anual, subliniază vicele de la Judeţ.
Şi PMO aşteaptă
De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei pun scandalul iscat în jurul filialelor Bibliotecii pe seama unor sincope de comunicare şi susţin, la unison, că nu poate fi vorba de un atac împotriva culturii orădene. „Relația Primăriei pentru spaţii este cu Bibioteca Judeţeană. Noi am comunicat o adresă cu o instituţie şi am primit răspuns, în conferinţă de presă, de la alta”, susţine Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar (DPI) din Primărie, referindu-se la CJ.
Acesta insistă că DPI face o reevaluare a tuturor contractelor de comodat pe care le are Primăria şi care, ajunse la termenul de 10 ani, au expirat. „Când ajung la scadenţă, noi notificăm titularii contractelor şi purtăm discuții cu fiecare. Când comunicăm aceste adrese, așteptăm un răspuns. Au mai primit și alții şi au venit la negociat. În fond, nu e normal ca unii să aibă spaţii în comodat și alții, cum sunt ONG-urile, să plătească chirie”, crede Popa.
Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Grama, spune că primarul Ilie Bolojan discutase deja de două zile problema sediilor Bibliotecii cu preşedintele CJ, Pasztor Sandor, când vicele Bodea a lansat scandalul public. Primarul pune întreaga tevatură pe seama unor „probleme de comunicare la CJ”. „Dl. Pasztor e în concediu, lucrurile se vor clarifica când va reveni şi vor fi reluate discuţiile instituţionale pe acest subiect”, transmite Anca Grama.
Aceasta mai spune că „nu s-a pus problema evacuării Bibliotecii, nu în această fază” şi că pe Bolojan, „în afară de dl. Pasztor, nu l-a sunat nimeni nici de la CJ, nici de la Bibliotecă, ori lucrurile astea se decid instituţional, nu în conferință de presă”.
Poziţia Primăriei este că CJ ar putea să contribuie la refacerea faţadei imobilului de pe strada Independenţei, din moment ce are acolo o instituţie în comodat la Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!