Şeful Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială (DGASPC) Bihor, Călin Lucian Puia, va avea salariul diminuat cu 20%, pentru următoarele trei luni. Puia spune că i se vor tăia 500 de lei din salariul şi aşa mic, de circa 2.300 de lei pe lună. Măsura a fost votată miercuri de consilierii judeţeni, cu 23 de voturi pentru, opt abţineri şi un vot împotrivă, ca urmare a propunerii comsiei de disciplină înfiinţate de preşedintele CJ Bihor şi formată din patru angajaţi ai Consiliului!
Sancţiunea disciplinară i se aplică lui Puia în urma scandalului minorilor abuzaţi, inclusiv sexual, de la centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale de pe strada Traian Lalescu. Scandalul a fost declanşat în urma sesizării unui ONG din Bucureşti, Centrul de Resurse Juridice. În raportul comisiei de disciplină, lui Călin Puia i se reţine faptul că a sesizat organele penale abia la cinci luni de la sesizarea faptelor, că nu a dispus îndepărtarea din centru a acelor îngrijitori care au tolerat faptele reprobabile ale adolescenţilor faţă de copiii mai mici, iar minorul B.V.C. abuzat fizic, inclusiv sexual, a fost mutat din centru abia la două luni după emiterea certificatului medico-legal.
Puia se ţine nevinovat
Înainte de vot, Călin Puia a luat cuvântul, pentru a se apăra în faţa plenului CJ Bihor. Iată ce a avut de spus Puia: „Comisia de desciplină nu a vrut să observe până la urmă că punctul meu de vedere converge cu punctul de vedere al ministerului, care pe mine mă coordonează din punct de vedere metologic, din toate punctele de vedere. Şi care spune ce am spus şi eu, că dacă nu am o probă clară care să susţină o sesizare penală, nu fac sesizare penală. Deci nu am luat cu nicio întârziere vreo măsură.
Acuzaţia cum că nu am îndepărtat persoane din centru, se referă exclusiv vizavi de punctul 1. Dacă făceam sesizare penală, trebuia să şi îndepărtez persoana. În legătură cu punctul 3: că am luat măsuri la două luni după ce am fost înştiinţat. Când a fost înregistrat (certificatul medico-legal – n.r.) în înstituţie, atunci pot veni cu o dispoziţie. Până când nu au fost înregistrate, îmi pare rău. Eu am un serviciu de specialitate. Până la urmă, Doamne iartă-mă, puteam să fiu fotograf, nu mă pricep eu la ceea ce trebuie să facă serviciul de management caz copil. Atunci când mi-au fost prezentate actele, nu am întârziat nicio zi”, a afirmat Puia, plângându-se că acea comisie de disciplină, dispusă de preşedintele CJ, Cornel Popa, nici măcar nu l-a chemat la audieri. „A fost de ajuns ce le-a spus doamna secretar al judeţului”, a constatat Puia.
PDL: Făcătură!
Grupul PDL s-a abţinut. „Ne-am abţinut pentru că am asistat la nişte reglări de conturi în interiorul PNL. Nu ştiu dacă e vinovat sau nu, dar toată ancheta a fost făcută de ochii lumii. Pentru că o astfel de anchetă nu se face cu patru subordonaţi de la Consiliul Judeţean. Trebuia să participe şi consilieri şi experţi, de la IŞJ. O comisie serioasă, nu una cu patru angajaţi, pe care poţi să îi dirijezi cum vrei”, a motivat liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu. Preşedintele Popa a propus vot secret, iar secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a justificat cererea preşedintelui, motivând cu prevederi din Legea administraţiei publice locale. Mai mult, Soltănel le-a transmis consilierilor judeţeni că dacă nu vor vota secret, se vor expune, în cazul în care hotărârea va fi atacată de cel sancţionat, Călin Puia! Ionel Avrigeanu nu a digerat propunerea pentru vot secret, arătând că atunci când Puia a fost propus ca şef al DGASPC Bihor, votul a fost la vedere… „Dacă domnul director va da în judecată, cineva va trebui să îi plătească daunele, pentru că nu ştiu care sunt. Dacă ceea ce s-a scris prin presă este adevărat, atunci sancţiunea blândă. Dacă ce a spus domnul director, că există o autoritate la Ministerul Muncii care îl coordonează, atunci lucrurile se văd altfel”, a spus Avrigeanu, care nu vede cu ochi buni cum a gestionat conducerea CJ Bihor întreaga situaţie.
Popa: Nu am pus presiune
Pe de altă parte, Cornel Popa susţine că a propus vot secret tocmai pentru ca aleşii judeţeni să poată vota aşa cum vor, fără implicaţii politice. „Nu am vrut să se zică că eu pun presiune. Nu am vorbit cu nimeni, nu am vrut să influenţez. Am încercat să stau deoparte şi de investigaţiile comisiilor care au fost. Nu am forţat lucrurile. Cred că totuşi e greu şi să spui colegilor să voteze într-un fel sau altul. Ştiu însă că ar fi fost un mare blam pe consilierii judeţeni să nu se fi luat vreo poziţie”, a avut de spus şeful Judeţului, care s-a abţinut la vot, la fel ca şi consilierii PDL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!