Pădurea orașului Vașcău este exploatată ilegal, iar protagoniștii scandalului sunt pădurarul care ar trebui să o păzească, Fabian Creț, și primarul Florin Porge, care ar fi încercat să acopere furtul cu o hotărâre de consiliu local. Poliția a deschis deja o anchetă pentru furt de arbori.
„În urma controlului efectuat de polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier, pe un fond forestier de pe raza orașului Vașcău, în cauză a fost întocmit dosar penal, în cadrul căruia se fac cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, sub aspectul comiterii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și furt de arbori”, ne-a transmis comisar-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor.
Pentru că e o anchetă în desfășurare, autoritățile refuză să spună mai multe.
[eadvert]
Oamenii din zonă știu de furturile de lemne de acolo, pentru că se întâmplă sub nasul lor, de multă vreme, doar autoritățile sunt oarbe și surde. Sătui de furturi, aceștia au decis să vorbească.
Frustrarea locuitorilor e cu atât mai mare cu cât lemnul din pădurea orașului ajunge la agenți economici, câteodată ilegal sau la limita legalității, care îl vând atât de scump, încât localnicii care au nevoie de lemn pentru foc, pentru încâlzirea locuințelor, abia își mai pot permite să îl cumpere.
Povestea de la care a pornit ancheta poliției de care am amintit își are începuturile în ajunul Crăciunului. Mai exact, pe 23 decembrie, când primarul Florin Porge a propus Consiliului Local Vașcău proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului de masă lemnoasă pentru populație (72 mc) și modul de valorificare a masei lemnoase și prețul de vânzare a acesteia potrivit actului de punere în valoare nr. 30388.
De regulă, primarul liberal al Vașcăului, care are o majoritate confortabilă în CL, nu are emoții când vine vorba de proiectele supuse votului. Întâmplarea face, ca de această dată, viceprimarul Marius Pop, de la PNL și el, s-a abținut de la vot. Astfel, hotărârea a căzut cu cele cinci voturi „pentru” ale consilierilor liberali, cinci voturi „împotrivă”, date de consilierii PSD, Pro România, USR și ALDE, și o abținere, cea a viceprimarului.
Motivul pentru care Marius Pop s-a abținut, de această dată, ar fi faptul că proiectul de hotărâre urma să acopere o ilegalitate, mai exact un furt de lemne din pădurea orașului Vașcău.
Sursele Jurnal bihorean spun că la momentul votului, din partida respectivă se tăiase și vânduse deja lemn. Consilierii din opoziție și viceprimarul, cunoscând acest lucru, nu au votat proiectul.
Lemnul din partida neautorizată ar fi fost vândut de pădurarul Fabian Creț, de la Ocolul Silvic Sudrigiu, iar agentul economic care a cumpărat lemnul ar fi Coravi Wood SRL, aparținând familiei Codrean din Ștei.
„Problemele ridicate în ședință ar fi că o parte din masă lemnoasă ar fi fost deja marcată și tăiată, în mod nelegal. Iar ceea ce ar vrea să se facă cu acest proiect de HCL ar fi doar acoperirea unor nereguli. Până în acest moment Procesul Verbal al ședinței nu a fost trimis consilierilor locali și se fac în continuare presiuni pe consilierii locali care au fost contra să își schimbe votul”, ne-a transmis o sursă din teren.
Jurnal bihorean a verificat informația cu mai multe surse din zonă și toate au spus același lucru: se știe că se fură lemn, pădurarul Fabian Creț este numitorul comun în mai multe spețe unde există suspiciuni de furt de arbori, acesta se laudă în zonă de sprijinul primarului din Vașcău și se știe faptul că familia Codrean exploateză lemn din zonă.
În momentul votului, potrivit surselor, câteva zeci de metri cubi de lemn din partida care urma să fie aprobată pentru a asigura lemn populației, ar fi fost deja vândute către Coravi.
„Acolo s-a dat drumul la partidă, cum s-a dat de obicei. Dați drumul și vedem ce o fi, pentru că totul trece ca prin apă în CL. Ei au avut tot timpul certitudinea că toate în consiliu au trecut, cel puțin la capitolul pădure. Noi tot timpul ne-am opus, un grup de cinci consilieri locali din opoziție și am cerut ca totul să fie mai transparent. Acuma norocul nostru a fost că în cazul de față a apărut și opoziția vicelui și proiectul nu a trecut. Sper să se facă lumină și autoritățile să își facă treaba”, ne-a spus un consilier din opoziție.
„S-au vândut între 30 – 35 metri cubi din partida pentru populație, înainte ca ea să fie aprobată în CL și autorizată pentru exploatare. Masa lemnoasă, care era buștean, a fost vândută de pădurar la un agent economic, la un preț de 600 de lei pe metru cub”, ne-a spus o altă sursă.
„Trebuie să fim corecți. Procedura e că lemnul se marchează, se face APV-ul pentru masa lemnoasă, se bagă în ședința de consiliu, se aprobă, și pe urmă se autorizează pentru exploatare. Autorizarea o dă ocolul silvic. Oamenii din Colești au văzut că se exploatează fără autorizație și când l-au întrebat pe pădurar el a spus că o să «voteze fraierii» (n.red. consiliul local), pentru că «pune șefu presiune pe ei». Domnul pădurar a extras masa lemnoasă cea mai frumoasă din partida respectivă să o vândă agentului economic”, ne-a explicat sursa.
Primarul neagă acuzațiile
Jurnal bihorean a contactat primarul, pentru a răspunde acuzațiilor. El nu crede că s-a întâmplat ceva grav acolo.
„S-au tăiat niște arbori. Au fost două partide de masă lemnoasă, una a fost aprobată, cealaltă nu a fost”, a declarat Porge.
El spune că acuzațiile aduse de oameni, cum că aprobările pentru exploatarea pădurii se dau foarte ușor, sunt false.
„Nu se poate să autorizez oricum. Nu se poate așa ceva! Am avut proiect depus pentru autorizare (n.red. autorizarea partidei pentru masa lemnoasă) și nu s-a aprobat”, a explicat edilul.
El nu știe nimic despre firma Coravi Wood și spune că nu știe niciun agent economic care exploatează în zonă.
„Nu am relații comerciale cu firma, nu am auzit niciodată de firma asta”, susține Florin Porge.
„De unde să știu eu ce se întâmplă în pădure?”, ne-a mai spus acesta, când a fost întrebat dacă știe de exploatările ilegale.
Șeful Direcției Silvice Bihor, Teodor Suciu, confirmă faptul că s-au găsit arbori tăiați ilegal în parchet.
„Am înțeles că exploarea nu a început și au găsit câțiva arbori tăiați”, a declarat acesta, care spune că dacă pădurarul va fi găsit vinovat se vor lua măsuri împotriva lui. El ne-a explicat că tocmai pentru a preveni eventualele derapaje ale pădurarilor, direcția face inspecții de fond de minim două ori pe an, plus evaluări. L-am rugat să ne furnizeze rezultatele evaluărilor pentru pădurarul Fabian Creț, rezultatele concursului de angajare și un CV. Deocamdată nu am intrat în posesia acestor documente.
Scandal filmat
Proiectul de hotărâre avea ca obiect și stabilirea prețului la lemn. Consilierii locali au propus 150 de lei pe metru cub, în timp ce primarul nu a fost de acord și a impus un preț de 200 de lei. Prețul lemnului s-a discutat și la ședința din noiembrie și pentru că nu s-a ajuns la un acord, proiectul s-a amânat.
Însă și a doua oară, consilierii din opoziție au cerut ca prețul pe metru cub să fie de 150 de lei, în condițiile în care și la această valoare profitul primăriei ar fi de 138%.
„Lemnul, chiar dacă este pentru populație, este exploatat de agenți economici, care îl iau, îl prelucrează și ce e pentru foc îl vând populației. Se ajunge la prețuri foarte mari pentru lemnul de foc, 400-500 de lei pe metru cub”, ne-a precizat o sursă. Ea spune că în zonă sunt mai mulți agenți economici care exploatează.
Discuțiile pe marginea acestui subiect au fost filmate de consilierul local ALDE, Mihai Teaha. Acest lucru l-a înfuriat pe primarul Porge, care i-a ordonat consilierul să nu îl filmeze. Mai mult, a ordonat ca alesul local să fie dat afară din ședința de consiliu. „Cine ești tu să mă filmezi pe mine?”, i-a spus primarul consilierului ALDE, pe care l-a și amenințat că îl dă în judecată.
Chestionat pe marginea lipsei de transparență, primarul Florin Porge s-a înfuriat. Motivul pentru care nu vrea să înregistreze sau să tranmită live ședințele de CL e că „așa e în regulamentul de organizare și funcționare”.
„Nu există nicio lege care ne obligă. Dumneata faci legi? Nu există nicio lege, există regulament de organizare și funcționare”, ne-a declarat edilul din Vașcău.
Primarul a uitat de circulara trimisă de prefectul Dumitru Țiplea încă din 2021, prin care se cere transparență și asigurarea „accesului cetățenilor la lucrările ședințelor și posibilitatea ca aceștia să fie informați prin mijloace moderne și accesibile cu privire la deciziile luate”.
„Aspectele de nerespectare a legii vizează în special modul în care se desfășoară ședințele de consiliu local – fără a se asigura rigurozitatea redactării materialelor de ședință, a minutelor proceselor-verbale, a hotărârilor adoptate, precum şi fără a asigura transparența activității consilierilor locali în timpul ședințelor de consiliu, a ședințelor comisiilor de specialitate etc.”, se arată în circulara semnată de prefect.
Convorbire cu pădurarul Fabian Creț
Jb: Puteți să ne dați detalii despre o problemă apărută la Vașcău?
Fabian Creț: Nu știu despre ce vorbiți.
Jb: Dacă mă lasați, vă spun despre ce vorbesc.
Fabian Creț: Sunt în ședință.
Jb: Am sunat la Ocolul Silvic și sunteți pe teren.
Fabian Creț: Sunt pe teren, am o speță sunt sunt cu poliția și am o problemă aici.
Jb: Ați vândut cumva lemn dintr-o partidă neautorizată unui agent economic, Coravi Wood.
Fabian Creț: Nu știu așa ceva. Nici nu cunosc Coravi Wood.
Jb: Coravi Wood exploatează în zona dumneavoastră.
Fabian Creț: Am ceva probleme, sunt cu poliția, nu pot vorbi.
Agentul economic își susține nevinovăția
Reprezentanții Coravi Wood, o firmă cu sediul în Ștei, susțin că nu au exploatat lemn în partida neautorizată și nici nu au cumpărat de la pădurarul Fabian Creț.
Inițal, Codrean Victoria, administratorul firmei, ne-a declarat că „nu am cumpărat lemn de acolo. Ce am cumpărat, a fost luat la licitație”, ne-a spus aceasta.
Întrebată dacă firma ei exploatează lemn la Vascău, ea a spus: „Nu, deloc. Avem o firmă de prelucrare a lemnului, dar nu exploatează acolo”. Când am intrebat de ce oamenii din zonă spun că e firma lor care exploatează acolo, Codrean a răspuns „Nu am mai exploatat din primăvară, de când am exploatat de la Ocolul Silvic Beiuș, din vară, nu mai știu de când”.
Ulterior, reprezentanții firmei au revenit și ne-au spus că lucrează într-o partidă învecinată, care este autorizată și care a fost licitată de Romsilva.
„100% oamenii noștri nu au depășit limita partizii, că, în trecut, ei au avut plângere penală de la mine personal pentru furt”, ne-a transmis sursa citată.
Trimite articolul
XMamaaaa, s-a spart o bubita. Dr aku nu o cunoaste pe ma-sa care nu il stie pe tat-su care nu a auzit vreodata de ala negru si mic. Mai da prosti ne credeti. Hai sa o luam pe rand, primarul l-a pus pe analfabetul de Fabian unde e ca sa ii faca murdariile, primarul o stie pe tanti Codrean ca doar ea e mai veche ca si el in PNL si cam trage sforile pe acolo dand din fund (i-a trecut si aleia timpul), FabiPian o cumoaste pe tantzica Woody (madame Codrean) ca doar Porhe l-a pus in legatura ca sa mearga totul uns. Acum singura necunoscuta e politia, face sau nu face ceva. Adevarat, lemnul in Vascau e printre cele mai scumpe, lemn furat de primar cu haitasii lui in cardasie cu Codrean si revandut vascauanilor pe numele carora s-a si scos pe bon.
Apreciem viceprimarul, poate totusi Vascaul mai are o sansa.
Porje papa-te-ar ca i nii
Așa se fura pădurile din Romania de echipe formate din reprezentanți ai celor de la forestieri pădurari, primărie și poliție, mai sunt în combinație firmele de escroci care taie pădurile la înțelegerea cu pădurarii și autoritățile locale puse pe căpătuială și jaf.
Lemnele au fost taiate de consilierul local Ciba, recompensa data de primar pentru ca voteaza alaturi de PNL, Ciba fiind consiler PRO ROMANIA dar tot timpul voteaza alaturi de PNL care nu are majoritate.Lemnele sunt date din ordinul primarului si la dispozitia brigadirului, care vor trebui sa fie achetati si ei.
DE ASTA ARE NEVOIE SILVICULTURA ,DE APROBAREA CONSILILIU LOCAL .POATE AU ȘI CEVA STUDII ,MĂCAR DE EXPLOATARE ,SI TOT ESTE BINE.IN ROMÂNIA TREBUIE SĂ VORBEASCĂ SPECIALISTII NU ALEȘII POLITIC
Stie cineva in Romania un primar corect si cinstit? M-as mira sa existe vreunul……
-
probabil sunt cativa , dar ii numeri cu degetele de la o mana 🙁
-
Daca numaratorul este ciung………….
-
Bihon a scris si in trecut despre infractiunile din padurea Vascau!
Sunt poze cu cine fura si cine are dosare penale :