Alt scandal în Partidul Mişcarea Populară (PMP) Bihor. Instalarea lui Cristian Puşcaş ca preşedinte interimar al filialei, în locul lui Daniel Meze a atras revolta PMP-iştilor bihoreni. În timp ce preşedintele executiv Eugen Tomac era în şedinţa de investire a lui Puşcaş, la restaurantul Capitolium, secretarul general adjunct al PMP Bihor, Gabriela Eler, prezenta presei o petiţie cu o listă ataşată, în care sunt prezentate „acorduri verbale” şi/sau semnături de susţinere.
Pe listă figurează cei doi viceprimari ai PMP Bihor, Florian Pentea (Hidişelu de Sus) şi Viorel Chirilă (Copăcel), primul cu semnătură, al doilea fără, cei zece consilieri locali ai PMP Bihor, secretarul general al filialei, Lucian Ghiţă şi şefii organizaţiilor locale din Bihor, constituite, practic, în timpul mandatului lui Meze. În total, 41 de persoane, cărora li se adaugă alţi doi membri. Eler susţine că în lista respectivă sunt cuprinse, practic, toate organizaţiile din judeţ care au avut candidaţi în alegerile locale.
Nu vor „un nou şoc”
În petiţia adresată însuşi preşedintelui Traian Băsescu, revoltaţii susţin reconfirmarea lui Daniel Meze ca preşedinte al filialei: „Nu dorim ca filiala să treacă printr-un nou şoc de reorganizare de la zero prin numirea preşedintelui cu numărul şase, în mai puţin de trei ani de zile, cu o medie de mai puţin de şase luni pe preşedinte. Prin numirea domnului Cristian Puşcaş se disruge ce s-a construit din 12 ianuarie 2016, când a fost numit preşedinte domnul Daniel Meze”. Lui Puşcaş, Eler şi colegii ei îi reţine faptul că acesta „a refuzat să intre în echipa PMP Bihor”, în noiembrie 2015, în ianuarie şi în luna aprilie a acestui an.
„Ştiu exact situaţia din organizaţia judeţeană de aici. Sunt prezent a cincea oară la Oradea şi îmi asum lucrurile de care nu sunt mulţumit cum au funcţionat, dar sunt convins că decizia numirii lui Puşcaş este corectă, curajoasă, înţeleaptă, colegii să înţeleagă că este esenţial să rupă ritmul şi să se consolideze. Am discutat şi cu Meze să rămână în PMP. Sunt şi colegi care s-au supărat şi s-au retras, dar un partid politic nou este dinamic. Există suficient de mult electorat care aştepta şi altceva de la partidul nostru. Sunt convins că în toamnă vom avea un rezultat foarte bun aici, în Bihor”, a reacţionat Tomac. Acesta susţine că niciun viceprimar sau consilier local al PMP din Bihor nu i-a comunicat vreo nemulţumire în legătură cu desemnarea lui Puşcaş preşedinte interimar în locul lui Meze.
Tomac: „O modalitate ruşinoasă”
Eugen Tomac, despre contestatarii lui Puşcaş: „Nu există niciun pericol de a se crea o ruptură în Bihor. Am avut o discuţie cu o parte din colegii care şi-au exprimat o îngrijorare”, afirmă Tomac, caracterizând gestul publicării petiţiei în faţa presei care fiind „o modalitate ruşinoasă, o chestiune ce putea rămâne la nivel de discuţie. În politică este bine să ai simţul măsurii. Sunt convins că parte din colegii care se regăsesc pe această listă nu au această abordare destul de revoluţionară. Lucrurile se vor calma, avem mult prea multe lucruri de construit. Dacă echipa care vrea să facă zgomot ar fi avut un scor bun nu am fi avut această discuţie la ora actuală. Sunt adeptul total al libertăţii de exprimare, dar trebuie păstrată în interiorul partidului”.
Tomac susţine că acei „colegi nemulţumiţi” nici măcar nu au discutat cu Puşcaş. „Au avut o libertate politică de a construi. Nu au făcut-o, nu este nicio problemă, sunt bineveniţi să rămână în această echipă, dar această modalitate nu le face cinste. Cuvântul de ordine este ordine şi disciplină”, precizează Tomac.
„Nu sunt omul lui Ghilea”
Despre Puşcaş, Tomac spune că este „un om de dreapta, cu experienţă politică, ataşat de proiectele preşedintelui Traian Băsescu”, despre care este „convins că vom reuşi să devenim la Bihor o voce vizibilă, credibilă, care să dea un nou suflu organizaţiei noastre de aici”.
„Nimeni din cei care doresc să rămână în echipă sau doresc să se alăture nu va fi dat la o parte sau neglijat altfel decât în baza statului sau a regulamentului partidului. Sper să mă erijez într-un lider corect, echitabil, dedicat scopului politic al partidului şi nu persoanelor, ţinând cont în permanenţă de oameni”, spune arhitectul Puşcaş, motivându-şi noua sa aventură politică prin dragostea de Oradea şi de bihoreni. Spune că a plecat din PNL pentru că nu s-a regăsit în acel partid şi că a refuzat să devină candidatul PMP la Primăria Oradea din respect faţă de echipa lui Meze.
„Vreau să atrag şi oameni noi în această structură politică, iar perioada de precampanie şi de campanie să se deruleze pe proiecte politice. Crezul meu politic este acela că un politician ar trebui să fie cea mai reprezentativă persoană din perspectiva implicării la nivel social”, anunţă Puşcaş, subliniind că, deşi actualul co-preşedinte al PNL Bihor, senatorul Ghilea, este cel care l-a lansat politic, el, Cristian Puşcaş „nu este omul lui Ghilea”, aşa cum vehiculează unii. „Am plecat din PNL din considerente de ideologie proprie, crez propriu şi incompatibilitate cu PNL. Dovadă că nu sunt omul lui Ghilea”, susţine Puşcaş. Deşi se declară om de dreapta, Puşcaş a întrat în PD-ul condus de Băsescu în anul 2001, atunci când PD era încă un partid de stânga, membru în Internaţionala Socialistă.
Afirmă şi acum că doctrina PD, schimbată între timp spre dreapta, îl reprezintă cel mai bine. „Ce propui oamenilor trebuie să fie onest şi echitabil, însă PMP are acum o singură mare problemă: organizarea partidului”, afirmă Puşcaş, precizând că distanţa mare între PNL ş PMP în plan local nu-i permite să se erijeze într-un contestatar al administraţiei locale şi judeţene”.
În alegerile locale din Bihor, PMP a obţinut 1,8% din voturi, în timp ce la nivel naţional, PMP a avut 4%. Motiv pentru care partidul condus de Băsescu a ţinut să schimbe încă o dată garda la PMP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!