Într-o ședință tensionată, în care contrele au zburat cu frecvență dinspre opoziție spre prezidiu, Consiliul Județean Bihor a votat marți reorganizarea a 10 instituții subordonate și concedierea a 255 de angajați din acestea.
Deși nemulțumirea e generală, doar cei de la DGASPC au protestat spontan în fața clădirii și și-au trimis în plen un reprezentant. Restructurarea Direcției Generale de Asistență Personală și Protecția Copilului a stârnit cele mai aprigi discuții. Propunerea susținută de Bolojan este de desființare a 127 din cele 1128 de posturi ocupate.
[eadvert]
Adunați în Parcul Traian, o mână de angajați au acuzat-o pe directoarea Camelia Gaciu, cea care a perfectat reducerea de personal, că s-a ghidat după simpatii și antipatii personale. Liderul de sindicat Adrian Marcu a primit cuvântul în plen și i-a cerut președintelui Ilie Bolojan să o dea afară pe Gaciu: „trebuie demisă directoarea, mâine sau azi ar treui să îi semnați desfacerea contractului. Nu e perosoana competentă să reorganizeze asistența socială, nu știe despre ce e vorba în asistența socială”, a spus acesta.
PSD, prin Felix Cosma, a chestionat necesitatea înființării unui post de director economic la DGASPC în condițiile în care s-au desființat mai multe posturi de șef serviciu: „e prea cusută cu ață albă, dacă aveti pe cineva la PNL, de profesie spuneți, altfel, tăiați posturi de execuție ca să găsiți loc pentru persoane care trebuie să ocupe funcții de conducere”.
Bolojan și-a susținut propunerea făcută prin proiectul de hotărâre: „am întrebat nu doar pe dna directoare ci întreaga echipă, dacă normarea respectă normativele legale, pentru că baza ei trebuie să ne reacredităm anul viitor”. El a spus că a numit un director economic, pentru că „trebuie să fie o chingă a banilor” și și-a declarat, din nou, susținerea față de deciziile managerului Gaciu: „dacă dna. Gaciu vrea să propună oameni serioși, va merge mai depate. Dacă nu, se vor vedea problemele”.
Valul III de concedieri – 255 de posturi desființate
Bolojan și-a trecut prin Consiliul Județean Bihor al treilea val de concedieri din cele 10 instituții subordonate. Revistele Familia și Varad au pierdut personalitatea juridică, devenind servicii ale Bibliotecii Județene. Centrul pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului a fost desființat.
Familia și Varad devin servicii ale Bibliotecii Județene, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale devine structură a Școlii de Arte Francisc Hubic. Se desființează 255 de posturi ocupate și toate cele neocupate, din 10 instituții pe care le mai are, deocamdată, CJ în subordine. Pe scurt, acestea sunt modificările cu care executivul a intrat în plenul ședinței de CJ de marți, expuse de președintele Ilie Bolojan într-o conferință de presă înainte de întrunirea plenului.
El a precizat că aceasta „e a treia etapă care finalizează reorganizarea Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine”. Vara viitoare, această a treia etapă va fi urmată de „optimizări”.
Primele două etape au avut ca obiect concedierile din aparatul propriu respectiv din ONG-urile și fundațiile CJ.
Deși și-a anunțat intenția unor concedieri masive încă din campania electorală, Ilie Bolojan a preferat să lege acest val de disponibilizări de situația tragică în care a aflat sectorul social din cadrul CJ: bugetul pe care l-a găsit nu acoperea salariile angajaților DGASPC pe ultimele două luni din an, deficitul estimat e la 3 milioane de euro. Banii au ajuns în Bihor de la Guvern, printr-o alocare de 4 milioane de euro.
„Am plătit salariile cu o lună întârziere. Trebuie să vă gândiți că acești colegi de-ai nostri nu au salariile la nivel maxim. Mulți infirmieri, personal administrativ, au salarii la nivelul rezonabil dar spre jos, trăiesc de la un salariu la altul. În momentul în care nu îți iei salariul vă puteți da seama că s-ar putea să nu mai intre la serviciu. N-am dormit două, trei săptămâni până n-am avut garanția că avem acești bani. Nu mi-a plăcut să joc la ruleta rusească cu nervii oamenilor așa cum, din păcate, s-a procedat de foarte multe ori”, a zis Bolojan.
Aceleași „metehne”
Revenind la tăierile zilei, Bolojan a spus că a găsit în cele 10 instituții „exact metehnele celor analizate in etapa I și II, structuri ineficiente în general”. A exemplificat cu cazul Filarmonicii unde a constatat exces de paznici – astfel, „din cinci posturi de pază vor fi desființate 4 posturi”, cei care sunt pompieri și patrulează din oră în oră pot foarte bine să facă și pază.
„Veți vedea că nu se va întâmpla nimic dacă nu sunt trei oameni la Filarmonică ci doar unul”, a zis Bolojan, precizând că situația se repetă și la Școala Hubic sau la Teatru.
El consideră că sunt structuri de personal supradimensionate la toate instituțiile și arată că reorganizarea a fost propusă de managerii în funcție, cu excepția Filarmonicii. S-a referit și la Centrul Județean pentru Cultura Tradițională, unde zice că a gasit 12 angajați și doar cinci specialiști. Aceștia cinci vor fi preluați la Școala Fr. Hubic, restul de posturi se desființează.
Concluzia sa: „instituțiile erau pulverizate. Orice instituție cu personalitate juridică are tendința de a angaja o secretară, o contabilă, un șofer”. Ca urmare, el consideră că o structură administrativă cum e cea de la Bibliotecă poate servi și pentru Familia și Varad.
Mai mult, Bolojan susține că a găsit „cheltuieli nejustificate, nu ilegale, ar nejustificate” – „umflarea cheltuielilor de personal, contracte de colaborare, contracte pe drepturi de autor sau pe PFA-uri. De ce mai ținem aceste contracte dacă tot e pandemie și nu avem evenimente?”, a întrebat retoric Bolojan.
Explicând cum s-a ajuns la noile scheme de personal, din care pică aproximativ 14% din angajați, Bolojan a spus că a invitat managerii, în urmă cu o lună, să analizeze instituțiile pe care le conduc și să propună eficientizări. De altfel, e de notorietate că președintele CJ a cerut, de fapt, tăieri de aproximativ 30% de la fiecare dintre manageri.
Tăieri de la DGASPC
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului e cea mai mare structră pe care o are CJ în subordine, cu 1.128 de posturi ocupate. Dintre aceștia, sunt 203 angajați sunt la aparatul propriu de pe Feldioarei. „Cu cât sunt mai puțini, ei nu se îngrijesc direct de bolnavi, deci cu atât mai puțini, cu atât mai bine cheltuiți banii”, consideră Bolojan. DGASPC mai plătește 365 asistenți maternali și 560 care lucrează în centre de copii sau de adulți. Beneficiarii sunt în număr de 550, dintre care 200 sunt copii.
Bolojan constată că „avem mai mulți angajați decât beneficiari” față de situația din privat, unde la 2 copii e un asistent adult. Ca atare, jumătate dintre posturile de conducere au fost trecute pe executiv. Astfel, se reduc 127 de posturi, din care 65 de posturi din aparatul central și 72 din centrele sociale.
În plen, proiectul refetor la DGASPC a trecut cu votul exclusiv al liberalilor. PSD-iștii l-au acuzat pe Bolojan că „nu livrați bihorenilor ce promiteți. La DGASPC, cu toate reducerile pe care le faceți, infiinațați o funcție de director și desfiintați coloana vertebrală a DGASPC”.
Teatrul și procentul etnic
La Muzeul Țării Crișurilor, din 128 de posturi ocupate, se va ajunge, după votul de marți, la 101. Conducerea a optat pentru reducerea uniformă de pe toată structura, câte unul sau două postruri de la fiecare compartiment. În ceea ce privește casele memoriale, pe care Bolojan le-a ironizat că au „un aflx foarte mare de oameni”, de „nu se putea circula în aceste zone”, a decis că va păstra pentru fiecare câte doi muzeografi dar va reduce postrurile de îngrijitori.
Activitatea celor două teatre – Regina Maria și Szigligeti, Bolojan a preferat să o judece în raport cu proporția etnică a populației – 80 – 20%. „În aceste condiții era anormal ca numărul de angajați de la Szigligeti să fie la fel de mare sau mai mare ca la Regina Maria. De aceea, coroborând cu ce se întâmplă, reducerea de la Szigligeti ar trebui să fie mai mare pentru că piața lor e de 2, 3 ori mai mică decât a Teatrului Regina Maria. Astfel, la Regina Maria din 143 de posturi ocupate, ramân 121, din care 12 cu jumătate de normă. La Szigligeti, din 145 de posturi, rămân 109, cin care șase cu jumătate de normă.
„Eu cred că la cele două structruri trebuie să pună un accent important pe partea de activ cu publicul atunci când se va putea, în sensul că trebuie să fie mai multe. La acest capitol, Teatrul Szigligeti s-a descurcat mai bine”, a admis Bolojan. În plen, UDMR a formulat obiecțiuni față de restructurarea teatrului maghiar iar PSD față de intervenția pe structura de la Regina Maria.
La Filarmonică, din 130 de posturi ocupate rămân 125, 38 cu jumătate de normă. Au fost discuții, zice Bolojan, pe păstrarea unui post de conducere, a cărui desființare a susținut-o personal. După votul de marți, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională va fuziona cu Școala Francisc Hubic, școala va prelua personalul de specialitate. Dintr-un total de 48 de posturi pe care îl au cele două instituții, rămân 34 ocupate.
„Betonul primează și cultura nu contează…”
Cele mai aprinse discuții în plen au fost legate de transformarea revistelor Familia și Varad în servicii ale Bibliotecii Județene. Reperzentantul grupului UMDR a spus că acesta „nu va vota nicio restructurare și nicio reorganizare care va duce la disponibilizare” și a insistat că modificarea propusă pentru Varad „e o desființare pentru că își pierde personalitatea juridică”. „Am auzit de la cineva că betonul primează și cultura nu contează, sper să nu fie așa”.
„Azi avem o mostră de liberalism în care dvs faceți ce n-a făcut nici Imperiul Austro – Ungar. Revista Familia, fără personalitate juridică nu își păstrează statutul”, a reclamat și Felix Cosma, în numele PSDiștilor.
În replică, Bolojan a spus că „nu e vorba de desființarea revistelor, ci de degrevarea managementului acestora de sarcini administrative”, să se poată ocupa mai bine de partea editorială și de organizarea de evenimente. „Cred că Biblioteca poate rezolva aceste aspecte administrative, nu se va întâmpla nimic dacă vor funcționa în incinta Bibliotecii Județene. În afară de poeziile pe care le găsiți dvs cu rimă interesantă, trebuie să discutăm deschis situația în care ne aflăm”, a mai zis Bolojan, reiterând criza plăților din sistemul social.
În ceea ce privește activitatea Bibliotecii Județene, s-a decis deființarea a două filiale – Dacia și Băile Felix – precum și reducerea programului de lucru cu publicul la 8 ore pe zi. Cele trei entități reunite sub conducerea bibliotecii vor avea împreună 60 de angajați. Anterior aveau 69 Biblioteca, 9 Familia și 8 Varad.
Materialele au trecut de plen cu votul PNL-iștilor. A votat în rând cu colegii liberali și pesedistul Bujor Chirilă, la priectele referitoare la înglobarea Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în Școala de Arte Francisc Hubic.
Trimite articolul
XForza Bolojan!!!
Mulți dintre voi citeau cărți, dormeați și frecați menta.
Și asta pe bani mulți.
Mereți în pulă la muncă în sectorul privat.
-
Striga toti ca pe Bolojan in doare in spate de cultura .
Despe ce cultura discutam daca la Teatru sunt 5 paznici care isi desfasoara activitatea in paralel cu pompierii?
Deci fac de serviciu permanent un paznic su un pompier .
Ce sa pazeaszca ambii ?
Sa se pazeasca unul pe altul dormind cu schimbul noaptea ?
Bine a facut Bolojan.
Sigur erau paznici in varsta de 40 – 50 de ani.
Inca pot fi utili , in putere .
Pot munci la orice firma unde se cauta …. operatori .
Nu muncitori, ca se simt jigniti!
Aici s-au angajat ca sa dea ture libere unii altora , ca doar e serviciu cu 24 cu 48 libere , nu?
Daca au avut pile la PSD?!
La Casa copilului mai multi angajatii ca si numarul copiilor aflati in ingrijire!
La revista Familia 9 angajati din care cativa sefi.
La Varadia alte 8 bucati din care cativa sefi.
Toti au angajati pe posturi de secretara , contabila , sofer , etc ….. .
Nu e normal sa ii lasam sa creeze arta si cultura fara sa ii incarcam cu chestii din astea administrative ?
Succes, Bolo !-
Reduci schema umfli sarcinile micsorezi salariul
-
-
Striga toti ca pe Bolojan iL doare in spate de cultura .
DespRe ce cultura discutam daca la Teatru sunt 5 paznici care isi desfasoara activitatea in paralel cu pompierii?
Deci fac de serviciu permanent un paznic sI un pompier .
Ce sa pazeaszca ambii ?
Sa se pazeasca unul pe altul dormind cu schimbul noaptea ?
Bine a facut Bolojan.
Sigur erau paznici in varsta de 40 – 50 de ani.
Inca pot fi utili , in putere .
Pot munci la orice firma unde se cauta …. operatori .
Nu muncitori, ca se simt jigniti!
Aici s-au angajat ca sa dea ture libere unii altora , ca doar e serviciu cu 24 cu 48 libere , nu?
Daca au avut pile la PSD?!
La Casa copilului mai multi angajatii ca si numarul copiilor aflati in ingrijire!
La revista Familia 9 angajati din care cativa sefi.
La Varadia alte 8 bucati din care cativa sefi.
Toti au angajati pe posturi de secretara , contabila , sofer , etc ….. .
Nu e normal sa ii lasam sa creeze arta si cultura fara sa ii incarcam cu chestii din astea administrative ?
Succes, Bolo !-
Decretel esti un prost notoriu de anonim ce esti! Un loser de doi bani. Mictionam pe opiniile tale cretine!
-
-
Mare forta are mediul privat la noi, salarii minime
-
…
Aceeași Mărie cu altă pălărie..Alți oameni care o să citească aceleași cărți.
Rușinea voastră va rămâne în istorie!
Bravo, cunosc situația de la casa de copii,o grămadă de cucoane care frecau menta toată ziua, picioare în fund și marș la lucru cu ele!!o națiune întreagă vă respectă și sunt alături de dvs.
SA NU VA LASATI LA ACEST DICTATOR DIN TOATE TIMPURILE PE NUME BOLO ZIS BETONARU A FACUT DAR RAU PE TOATE MANDATELE LUI SPER SA I VINA CINEVA DE HAC ACESTUI BETON
-
Avem noroc cu tine ca ai umblat pe la scoala si scrii si corect…sa nu zic de exprimare ca ma si dor urechile… Bravo Bolo asa trebuie ca multi stateau si veneau la servici fara sa faca nimic…De aia nu vor genu asta de oameni sector privat pt ca le place sa stea…
-
Sa speram ca esti si tu printre cei disponibilizati. La cum scrii, tu maxim la kfc, sau la banda ar trebui sa lucrezi.
Din 5 paznici vor fi concediati 4. Deci paznicul ala va fi permanent acolo, fara zile libere, fara concediu, daca se imbolnaveste? Dar noaptea nu sunt paznici? Sau ala sta si noaptea acolo?
-
dute batai coasa si nu vb prostii nu incerca sa te scoti ca nu merge
-
nu ti-ai luat medicamentele “tell” ??? ce vrei sa spui , nu stii scrie o explicatie, o faza coerenta, plin e orasul de analfabeti ca tine
-
Dupa cum observ fiecare copil institutionalizat avea o mamica si mamaica avea ea un “tatic”, asta ca sa nu se plictiseasca! Ba suntem prosti? La 500 de persoane institutionalizate sunt 1128 de angajati in conditiile in care masa si paza sunt externalizate, (adica si altii) altii se ocupa de preparare/paza! daca insumam avem pe putin 3 angajati pe cap de persoana institutionalizata, asta ca sa intelegem bine monstruozitatea!
-
si cand te gandesti cati stau pe bani statului in toata tara..
-
La fiecare 2/3 copii trebuie sa fie un om (cf legii). Acolo se sta 24/24…mai calculati…si nu este vorba doar de 550 de persoane aflate in centre, sunt mai multi. Sunt centre in care este o persoana pe tura la 16 adulti cu probleme…hai ca le cunoasteti voi pe toate!
-
E vorba de protectia copilului , nu de azile de batrani , povestitorule care esti !
Nu le suci si le da virate , doar ca sa motivezi activitatea frecatorilor de menta si a celor ce impacheteaza fumul in institutii.
Ai fost vreodata la sediul central al institutiei(fosta Casa de Copii)viverea la oele 12,30-13,00 ?
Sa vezi cum rup usile de la iesire angajatii institutiei pe motiv ca ar fi vinerea scurta?
Au program normal de 8 ore .
Dar stii cum se inghesuie la iesire?
Stii cum se umplu masinile institutiei ( microbuse intregi ) de cucoane care pornesc deja catre casa fara sa le intereseze de copii ?
Si astea sunt doar alea dupa care nu vine cineva ca sa le ia de la locul de munca cu masina ori care nu vin ele cu masina proprietate pesonala .
Dupa asta sa ne povestesti cum si de cati este nevoie ptr. a ingriji tot felul .
In care firma privata din lumea asta se pleaca cu 3 ore mai devreme vinerea ptr. ca incepe week-endul si e considerata vinerea ca fiind zi scurta?
Angajaza-te la o firma sau alta si poti sa vezi faptic .
-
-
Da oare cati frecatori de p__la are tara asta, beneficiari de pensii speciale, securisti , paraziti in sistemul bugetar, administratori pe banii statului,etc …. are tara asta de ne merge asa de bine ?
-
asa cum zici, si parlamentul e plin cu ei.
Foarte bine speram ca asta ii doar inceputul! bravo
Toate instituțiile de stat ar trebui sa trăiască din propriile încasări dacă nu pot sa se desființeze, iar bolojan ar trebui sa reducă drastic și salariile exorbitante ale lui personal, vicepreședintilor, secretarului, directorasilor și șefii de servicii și birou care au sporuri f. mari nejustificate și nemeritate.
1. Este pandemie. Îngheţarea organigramelor.
2. Director la Familia este funcţie de merit plus creaţie, nu serviciu bibliotecã.
3. Este sfârşit de an şi preavize când? De Crãciun.
4. Este maşinã de vot. Referendum obiectiv.
5. Aviz ministerial pentru probleme sociale, culturale, instituţionale cum este MŢC, Familia, Direcţia copilului.
-
Este glumet, la tine! … si frustrat rau ca pierdut post caldut de taietor de frunze la caini!
N-ar strica sa arunce un ochi si la Directia Judeteana de Statistica. Leprele alea doar pe la cafele stau.
Dar la Isj bihor nu se taie nimic? O sa treaca ceva timp sa se descopere ca nu fac decat sa plimbe foi dintr-un birou in altul!
Rugaminte la edil: cand ramai ultimul, inainte sa pleci acasa sa stingi lumina, si sa lasi pisica afara din cladire. Sper ca l-ati votat inainte sa fiti eliminati din sistem.
Articolul e plin de erori, intr-un articol unde e vorba de cultura… acuma unde sunt comentarii ca prima data invata limba romana ungure, etc??
Cum plm se poate publica o stire cu atat de multe eroare?
OK, sunt fan Bolojan, recunosc – nu sunt masochist, dar alta figura publica nu ma intereseaza, inca. Totusi, un lucru imi pare suspect, mie ca fan al gandirii lui. Acuzi DGASPC de o serie de manarii administrative, documentate prin exemple concrete, DAR PROTEJEZI mama DGASPC, respectiv, in sens larg, toti factorii care au semnat aceste manarii, lasand la latitudinea ei/lor sa faca taierile de personal. Pai cum crezi tu, cap logic – profesor de matematica, stimate Bolojan, ca aceasta conducere, care a mosit atatea faradelegi amintite de tine, va face treaba incepand de azi? Este profund imoral, dar si ilogic. I-am tinut partea cand a fost parte la diverse esecuri, pentru ca sunt lucruri care nu depind numai de el. Dar aici e, daca nu-l consideram prost, ceea ce sigur nu-i, protectia cadrelor. In acest fel, marea reducere de taietori de frunze mult asteptata de populatie nu va fi decat o injusta decimare a celor fara pile, care, conform practicii postrevolutionare, sunt cei care muncesc cel mai mult.
Bulangiul de Bolo nu a auzit niciodata de standardele obligatorii la ingrijire institutionalizata. Urlati toti ca sunt prea multi. Asa e, poate la birouri mai gasesti cate un amarat aciuat, dar nu uitati ca nu e ca acasa….adica mam si tata – trebuie sa ai educator in doua schimburi, asistente in trei schimburi, pedagog supraveghere in trei schimburi si multe altele, impuse prin lege. Numarul de educatori nu e “ca la privat” ci e stabilit prin norme , nu poti sa i la 20 de copii un singur educator, si uite asa se aduna si ajungi la 1.5-2 angajati per persoana institutionalizata.
Sunt situatii unde eficienta banilor nu e singurul criteriu.
Va asteapta sectorul PRIVAT sa simtiti ce inseamna cu adevarat “sa lucrezi” nu frecari de menta pe bani multi si pe spatele nostru a celor din sectorul privat 🙂 va asteptam cu drag in firme! Sa vedem ce performanti sunteti cu adevarat fara sa va pupati in fund unu pe altu 😉
-
Cooooooreeeeeeeeect
Cu mici excepții, colcăie rubrica comentarii, de prostănaci.
-
Iar tu esti prostanacul sef sa intelegem nu? Probabil un functionar public esti care in momentul de fata lucreaza din greu pentru cetateni
-
M-da,nu te încadrezi la exceptiile despre care vorbeam.
-
Mai aveti acolo o zgripturoica histerica si rea venita de la Primarie, o cheama Milici, o mai tineti in brate???
Normal ca-l injura pe bolo.doar le salta perna de sub cur.marii bugetari marii belitori de pula
PNL “adună” voturi pentru alegerile din 2024. Ce face acum Bolojan, nu va fi uitat !
-
Sper ca nu va fi uitat, pentru ca face ce trebuia facut de mult: ordine si curatenie!
-
si cu referendumul de acum 8 ani pt reducerea nr. parlamentarilor la max. 300 cum ramane ?! ca doar acum PNL si USR sunt la butoane …
-
Si ti se pare ca in Parlament s-au inlocuit majoritatile , figurantule?
Ca vad ca le dai sucite , provocator doar.
Adica nu tot PSD -istii vostri sunt inca majoritari in vechiul Parlament?
Sau vrei sa pari prost si nu stii ca nou Parlament proaspat ales inca nu s-a intrunit si nu a fost investit?
Aveti spiritul ala de agitatori comunisti in voi , v-a invatat ca lumea la partidul cu trandafirii rosii .
Nu va puteti abtine daca vi-a intrat in singe mizeria asta comunistoida ! -
Sper ca o sa-i vina randul si deciziei aleia candva. Totusi, nu inteleg ce legatura are curatenia facuta de Bolojan in CJ si institutiile subordonate cu numarul de parlamentari (inafara de faptul ca amandoua sunt necesare)?! Acum ca astia sunt la butoane, te astepti ca peste noapte sa repare tot ce a stricat gasca de infractori de dinainte si sa faca tot ce nu s-a facut in 30 de ani? Avem asteptari de la astia, insa ar trebui sa fim realisti, sau cel putin sa avem bunul simt sa nu avem cerinte aberante! Eu mai degraba astept sa se ocupe de pensiile speciale domnii astia, sa reduca birocratia si jaful din administratia publica si sa faca justitia functionala (acolo e mama tuturor relelor din tara asta)! Prea multe lipitori vlaguiesc tara asta si prea multi fac marsavii fara a fi trasi la raspundere!
-
-
-
Ce amenintari penibile are al meu in el. Cica “nu va fi uitat”. La fel ziceati de la inceputu mandatului lu bolo la primarie. V-ati cacat pe voi non stop cu amenintari si s-a vazut la alegeri. Nu v-ati plictidit cu aburelile astea?
Bolojane, pune tu numai pompierii sa faca si paza. Nu ne-a ajuns Episcopia greco si piata Cetate.
-
Hai lasa ca la Epsiscopia Greco Catolica popii au cheltuit peste 150000 de Euro sa o renoveze dar nu s-au gandit ca poate si instalatia electrica veche de 50 de ani ar trebui macar verificata.
Aceeași Mărie cu altă pălărie..
O să pună Bolojan oamenii lui.
-
Adevarat.
Pe langa faptul ca majoritatea celor care urla au fost băgați stiu ei cum :afara cu voi ca ati fost băgate si băgați pe pile si NU pe competentă !!! afara marș !!!! in fabrica cu voi unde va e locul!!! incompetenților care ati basit scaunele degeaba !!!
Acuma sa va vedem competentelea
privat 😉 ca aici nu prea mai merge cu pile ca daca nu stii zbori , poate prin ferme de găinaț si femei de servici sau unde disperare de forța de munca merge !!! prin fabrici nu se mai poate bași si fura 😉
Pompierull nu are voie sã îl pui portar.
-
De ce ?
Ca asa spui tu?
Nu portar.
Paznic.
Paznicul nu-i portar.
Paznicii erau multi.
Si-si dadeau ture libere unii la altii, doar avea serviciu de 12 cu 24,sau 24 cu 48 de ore.
Iar pompierii cu paznicii faceau de serviciu …. impreuna!
Adica …, pe timp de noapte atunci cand unul dormea, celalalt il pazea.
Si invers.
Dar erau platiti doi oameni ptr.asta.
Cu spor de noapte, pompierul cu spor de conditii grele sau de pericol.
Si uite asa pleaca banii.
Sa aiba oamenii salarii. Nu conteaza ca numai consuma dar de produs nu produc nimic…. cultura. Asa cum se incearca sa se spuna. Astia nu produc nimic ptr.viata culturala a orasului.
Dar sant platiti cand un actor.
Daca sunt la serviciu nu au voie sa doarma.
Daca pompierul nu doarme, atunci poate si patrula exact cum face un paznic pe santierul unui bloc care se construieste in camp la marginea localitatii.
Ca nu ii cere nimeni unui paznic sa faca ce trebuie sa faca un pompier.
Dar un pompier se poate plimba cu mainile in buzunar frecandu-se la pendula si sa vada ce e in preajma.
Ca nu i se apleaca tzava de la hidrant!!
ce ceas are la mana sprancenatu, de l poarta pe dreapta, sa l vada lumea? costa cat salariul alora dati afara pe un an… rahat cu ochi, liberal, vezi doamne