Primul punct pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de ieri s-a referit la rectificarea bugetului local, în urma alocărilor de la Consiliul Județean Bihor. Într-o conferință de presă anterioară ședinței, primarul Ilie Bolojan a anunțat că a ales să nu respecte destinațiile stabilite de CJ pentru alocări – Școala „Szacsvay Imre” și Colegiul „Ady Endre” – din motive juridice. În schimb, a virat banii spre internatul Liceului „Traian Vuia”.
La începerea ședinței, sala era ticsită de susținători ai celor două școli maghiare – elevi, profesori și părinți. În public au luat loc și reprezentanți ai Consiliului Județean, între care și administratorul public Szabo Jozsef.
Din start, udemerista Kirei Melinda a cerut retragerea materialului de pe ordinea de zi, pretenție respinsă cu cele 18 voturi liberale.
A protestat, apoi, față de schimbarea destinației banilor: „Ar fi de bun-simț să înapoiem banii la CJ”, a spus ea. A insisitat că „numai puțină bunăvoință lipsește” și a propus punerea banilor deoparte, până la rezolvarea problemelor de legalitate.
Miză de doi lei
De la prezidiu, primarul Ilie Bolojan a ales să abordeze situația după strategia vorbitorului care se adresează unei mulțimi ostile. Li s-a adresat, deci, celor din public, și nu consilierului UDMR: „Sunteți folosiți ca un scut uman într-o miză de doi lei”.
Continuând să le vorbească celor din sală, Bolojan a spus că orașul a cerut bani de la CJ Bihor „pentru anumite lucrări mari, de exemplu drumul care ocolește cartierul Episcopia Bihor și prelungirea drumului expres”. Le-a expus procedura alocării: „În teorie, CJ trebuie să dea bani doar acolo unde solicită autoritățile locale”.
„Unde nu au fost primarii cooperativei PSD-ALDE, n-au dat bani pentru ce au cerut consiliile locale, ci pe ce li s-a năzărit lor, încercând să facă niște jocuri de imagine precum cel pe care-l vedeți aici”, a spus edilul.
Astfel, CJ Bihor a trimis la Oradea 180.000 lei pentru sistemul de termoficare al clădirii unde funcționează Colegiul „Ady Endre”, 50.000 lei pentru Școala „Szacsvay Imre” și încă 50.000 lei pentru comunitatea slovacă.
Juridic…
Continuându-și neîntrerupt alocuțiunea, primarul a insistat pe motivele juridice pentru care, spune el, banii nu pot fi folosiți pentru cele două școli.
„Este ilegal ca noi să dăm bani unui proprietar, persoană juridică, ca să-și facă ceva în clădirea lui. Trebuie să știți că acest oraș plătește chirie acelui cult (Ordinul Ursulinelor deține spațiul în care funcționează Colegiul «Ady Endre» – n.red.). Sunt suficienți banii de pe o lună pentru a rezolva acea problemă. E ilegal să repartizăm bani unei entități care nu e în subordinea Consiliului Local ca să-și facă lucrări în interior. Și la «Szacsvay» suntem în litigiu cu proprietarul. Am câștigat un proces, suntem la recurs. Am încercat să încheiem un protocol cu Episcopia Romano-Catolică, ca să putem repara școala, pentru că legea nu ne lasă să investim într-o clădire care e în litigiu. Juriștii ne-au spus că, fiind un proces pe rol, acest protocol ar putea fi folosit în instanță, adică recunoști că imobilul ar putea fi al altcuiva. Deci nici acolo nu putem da banii”, susține Bolojan, concluzionând: „Ați fost invitați fără să vi se dea informațiile corecte, ca să vedeți cum unii sunt buni și alții răi”.
Către Pasztor
Adresându-se Melindei Kirei, i-a cerut să-i transmită lui Pasztor Sandor, președintele UDMR al CJ Bihor, printre altele, că „în loc să sifoneze bani către entități din jurul conducerii Consiliului Județean, putea să-i doneze către cauze sociale. Vedeți ce zice raportul Curții de Conturi”. A revenit la un ton împăciuitor și a promis audienței că „în momentul în care vom finaliza procesul cu Episcopia, în oricare dintre sensuri, Primăria va trece imediat la reabilitarea Școlii «Szacsvay»”.
În concluzie, a spus că banii alocați de CJ vor merge la internatul Liceului „Traian Vuia”, unde se dezvoltă o școală profesională.
Soluția?
Profesor la „Szacsvay Imre”, consilierul Kecse Gabriella i-a cerut primarului soluții concrete la problemele celor două școli: „Primăria are oameni în aceste consilii ale școlilor. Știe de aceste probleme, și de ani de zile nu a venit cu nicio soluție. Adică 700 de copii maghiari care umblă la Liceul «Ady» pot să stea în frig iarna? 900 de copii care umblă la Școala «Szacsvay» și părinții sau bunicii care îi duc și îi aduc, viața lor poate fi în pericol? Toți sunt cetățeni români și majoritatea plătitori de impozite pentru Oradea”, a insisitat ea.
Consilierul susține că problema ar fi și la punctul termic din curtea școlii, care ține de Municipalitate. „În presa de ieri apare că va fi asfaltată curtea școlii. Curtea are același proprietar ca și clădirea. Curtea poate fi asfaltată, dar școala nu poate fi reparată, nu înțeleg?!”, a mai comentat ea.
Vicele Mălan a intervenit cu precizarea că în maximum doi ani întregul sistem de termoficare din Piața Ferdinand va fi schimbat, așa că acum nu găsește logică o investiție în acel PT.
Cu toată opoziția UDMR și în ciuda revoltei din sală, materialul a fost adoptat, liberalii asigurând majoritatea necesară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!