O dușmănie care mocnea de mai multă vreme între doi vânători de pe fondul de vânătoare de la Tinca a „explodat” vara aceasta, când unul dintre ei și-a pierdut cumpătul și a tras cu arma spre celălalt.
[eadvert]
Deși „agresorul” a descărcat carabina de foarte aproape, incidentul s-a încheiat fără victime. Procurorii și polițiștii lucrează, din iulie, la anchetă, fără să fi ajuns încă la o concluzie. De altfel, Poliția Bihor a ales să nu informeze voluntar publicul despre acest incident, la momentul respectiv.
În comunitate, îngrijorarea e totuși mare, având în vedere că oameni care își stăpânesc nervii cu greu au pe mână arme mortale. Iar regimul armelor și munițiilor se pare că nu se aplică pe străduțele din satele comunei Tinca, după apusul soarelui. „Nebuni” cu arme au fost catalogați protagoniștii scandalului de unii din zonă…
Uz de armă fără drept, amenințare, braconaj….
Procuratura Salonta ne-a comunicat că a început cercetarea penală a faptelor încă din 13.07.2023 , „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de armă fără drept(…), amenințare, braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, tulburarea liniștii publice”.
În 18.07.2023, cercetarea pe fapte s-a extins și la infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, respectiv mărturie mincinoasă. De asemenea, s-a pus în mișcare cercetarea penală împotriva lui Sarca Nicolae pentru nerespectarea regimului armelor, braconaj, uz de armă fără drept și tulburarea liniștii publice. În 17 iulie, Sarca a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști. A doua zi a ajuns în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Salonta, cu propunerea de arestare preventivă din partea procurorului. Judecătorul a refuzat să încuviințeze arestarea, dar a instituit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
O seară agitată
O versiune asupra faptelor ne-a oferit Alexandru Merge, cel spre care a tras cu carabina de vânătoare consăteanul Sarca. El ne-a relatat că în 12 iulie, după muncă, în jurul orei 9:30 pm s-a dus la pescuit cu mai mulți amici, cu o mașină de teren.
„Ne-am dus într-un loc de pe Criș, pe Brațul Mort, așa îl știe lumea în zonă. Nu am putut intra de spini și am zis să ne ducem la baraj la Tăut. Când am dat să ieșim, să mergem spre baraj, Sarca Nicolae a trecut cu jeepul pe lângă noi, a dat în marșarier și apoi ne-a urmărit cam 1 km. Face asta de vreo 2 ani, unde mă vede îmi bagă cu faza lungă, la intimidare sau ce știu eu de ce. Am ajuns la baraj, unde erau mai multe corturi și mulți pescari și am zis că ori să plecăm, ori să căutăm alt loc. Am stat acolo vreo 15 minute și, când să ieșim, mașina lui Sarca s-a băgat bot în bot cu noi. Ne-a blocat, ne-a băgat faza lungă. După vreo 20 de secunde, un minut a înaintat cu jeepul și mă bloca cu mașina. A lăsat geamul jos, am văzut că era cu fiul său în mașină. Ne-am răstit unul la altul. Când a lăsat geamul jos a și pornit lanterna profesională de vânătoare, aia orbește foarte tare. I-am zis să termine, că e prea de tot, să lase jos lanterna. Mi-a zis că e paznic de vânătoare, și i-am zis să vina să verifice, că m-a întrebat dacă-s la braconaj.
M-a mințit că l-a sunat proprietarul fondului și l-a trimis să mă verifice. Ulterior, m-a sunat dl. Ștefan Dulău, cel care e șeful fondului de pescuit și vânătoare de la Tinca, să îmi spună că l-a sunat Sarca Nicu că m-a văzut afară. Am zis că-s la pescuit și la plimbare.
Apoi a pornit mașina și, cu botul mașinii lui, a împins ușa mașinii mele prinzându-mă între ușă și mașină”, susține Merge.
Contra-urmărire, plus o împușcătură
Conflictul a fost, astfel, amorsat în seara aceea. Merge zice că după asta, vechiul inamic a întors mașina și a plecat.
„M-am dus eu după el, după aia, cu mașina până în sat, să lămuresc ce e cu abuzul și hărțuirea. Am plecat spre sat, spre Girișul Negru, am crezut că se va opri în fata casei lui dar s-a dus pe un drum din sat, lângă școală, mai ferit. Mergea foarte încet cu mașina și unul cu care eram în mașină i-a strigat să oprească, că vreau să vorbesc cu el. L-am întrebat de ce o vrut să mă lovească cu mașina. Atunci s-a enervat și a început să mormăie. Și-a luat arama, o carabină de vânătoare calibru 30.06. A ieșit cu ea îndreptată direct spre geamul ăluia din dreapta mea. Am deschis ușa și am ieșit. Prietenul meu a ieșit tot pe la șofer, a picat și a rămas pe jos. Am dat să mă duc în spatele mașinii, moment în care Sarca a strigat „Culcat! Am spus, culcat!”. A tras un foc de armă și a reîncărcat. A ținut arma încărcată și neasigurată spre mine, să fi fost undeva la jumătate de metru între noi. În secundele alea când urla „culcat că te sparg”, băieții au început să vorbească să sune cineva la 112. S-a speriat și a plecat acasă”, ne-a relatat Merge.
Până la urmă, el a fost cel care a sunat la 112, undeva pe la ora 12:00 noaptea și a anunțat că „s-a tras un foc de armă și am fost amenințat. Nu mai știu 100% ce am zis, că am fost speriat. Centralista foarte repede mi-a dat Poliția și în maxim 10 minute, nici atât, a ajuns poliția de la Secția 8 Tinca, polițiștii de la sat Cociuba, la care le-am dat declarații prima dată. În 40 de minute maxim au ajuns și criminalistica de la Salonta și după aceea Armele de la Oradea”.
Bărbatul zice că, atunci când a auzit că pușca a fost armată a doua oară, a știut că trebuie să fie undeva și tubul.
„Polițistul a marcat zona, a pus triunghiuri reflectorizante. Mi-au percheziționat mașina, au găsit 3 undițe. În seara respectivă, polițiștii au ridicat de la Sarca arma cu care a tras”, mai zice Merge.
Redactorul JB l-a contactat și pe Sarca Nicolae, pentru a-i lua punctul de vedere, dar acesta nu a răspuns nici la apeluri și nici la sms.
În cercetare
De altfel, după ce au fost alertați la împușcătură, polițiștii bihoreni s-au prezentat prompt la sediul fondului de vânătoare pentru verificarea permiselor de vânătoare emise cu o zi înainte, când a avut loc incidentul. Au ridicat cotoarele autorizațiilor emise dar, conform unor surse apropiate anchetei, documentele emise și prezentate de vânători, nu s-ar suprapune cu cotoarele formularelor de autorizații de vânătoare. Ar fi apărut indicii că există o autorizație aparent legală dar în fapt falsă, menită să acopere un eventual act de braconaj.
De altfel, redactorul Bihon.ro l-a căutat și pe administratorul Dulău în speranța că, neavând nimic de ascuns, ar dori să facă lumină în privința autorizațiilor de vânătoare emise pentru ziua de 12 iulie. Nici acesta nu a răspuns la invitația redactorului de a-și prezenta punctul de vedere.
În acea zi, se pare că în zonă ar fi fost autorizată o partidă de vânătoare restrânsă, la care Sarca n-ar mai fi ajuns.
În fond, dincolo de afacerile interne ale grupului de vânători din comunitate, orice autorizație implică scoaterea unei arme din rastel, pe domeniul public. Iar despre pericolul pe care îl presupune portul unei arme, e deja redundant de vorbit, din moment ce chiar un vânător local, la nervi, pare că a uitat că are în mână o armă mortală și a folosit-o împotriva unei persoane.
Între timp, Ștefan Dulău și alții din dosar au fost invitați să predea anchetatorilor telefoanele, semn că cercetarea se extinde. Administratorul fondului ar fi arătat reținere față de această măsură, în fața polițistului de la Arme. El a clamat că ar fi cerut consiliere chiar de la șeful IPJ Bihor dacă să predea sau nu aparatul. De asemenea, au fost ridicate și alte arme deținute de Sarca Nicolae.
Conexiuni?
De altfel, în comunitatea locală e de notorietate faptul că greii fondului de vânătoare au conexiuni cu persoane influente din județ. Inclusiv șeful IPJ Bihor, Alin Haniș, sau executorii judecătorești Beiușan ar fi clienți fideli.
„Omul (Sarca n.r.) e cu bani, are relații. Au magazine, pe zonă e unul dintre cei mai potenți financiar. Eu am patru copii, mă tem pentru ai mei și pentru mine. M-am speriat pentru viața mea. Într-o secundă mi-am văzut toată viața în fața ochilor, trecut și viitor”, ne-a mai spus Merge.
Conform unor zvonurile locale, după seara în care a avut loc episodul împușcăturii, ar fi existat o tentativă de a-l scoate pe acuzator vinovat de braconaj. Între angajații fondului și în comunitatea de vânători, nu s-ar fi găsit, însă „martorii” care să-l arate cu degetul, așa că scenariul menit să-l calmeze ar fi picat.
Între timp, de bună voie sau de musai, unii dintre angajați au părăsit joburile, mai ales că au simțit că situația devine periculoasă inclusiv pentru ei.
Șeful IPJ Bihor, Alin Haniș, s-a ferit să spună clar dacă vânează sau nu la Tinca, pe fondul administrat de Ștefan Dulău. A spus că nu își amintește când a fost acolo ultima dată și a insistat, chiar, că limitează socializarea la vânătoare, la câteva persoane foarte apropiate.
„Nu se fac cercetări penale la mine în birou. Cam multă lume a tot fost la mine în birou, în ultima vreme”, ne-a declarat chestorul Haniș, refuzând să răspundă concret la întrebarea referitoare la vreo recentă prezență a lui Ștefan Dulău în biroul său.
Regimul armelor
În mod normal, în condițiile respectării regimului armelor, incidentul n-ar fi fost posibil niciodată, chiar și pentru simplul motiv că arma nu ar trebui niciodată să fie dez-asigurată. De altfel, e o cutumă între unii vânători că, atunci când nu e acasă, sub lacăt, arma se ține în husă, neîncărcată și cu încărcătorul demontat, iar gloanțele se țin separat.
De asemenea, doar vânătorii pot scoate armele din fișete și doar atunci când există o autorizație emisă pentru vânătoare. În concluzie, o carabină de vânătoare nu ar avea de ce să fie într-o mașină, încărcată, la îndemâna șoferului sau a altor pasageri.
Trimite articolul
Xse braconeaza in zona tinca ceva de speriat si nimeni nu face nimic, in urma cu cativa ani a fost executat un baiat cu sange rece de braconieri la husasau… de atunci numarul braconierilor s-a marit