Bihorenii sunt sfătuiţi la modul cel mai ferm de către inspectorii sanitari să nu se scalde în ape neamenajate special fiindcă riscă nu doar să se îmbolnăvească ci chiar viaţa. Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor spun că indiferent cât de cald ar fi afară, bihorenii nu trebuie să se lase tentaţi să se îmbăieze în râuri, lacuri, iazuri ori canale de irigaţie ci doar la ştranduri şi piscine care respectă minimele norme de igienă.
Îşi riscă viaţa
Doctorii DSP atenţionează că bihorenii care le nesocotesc sfaturile riscă să moară dacă se scaldă în râuri, lacuri ori canale de irigaţie fiindcă nu ştiu exact adâncimea locului în care se scaldă, iar în apele curgătoare pot fi prinşi de vârtejuri.
În plus, cei ce se scaldă în ape neamenajate, pot să facă leptospiroză – o afecţiune infecţioasă (cu simptome de febră, dureri de cap, dureri musculare), care poate afecta grav ficatul şi rinichii, ori poate duce la meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştientă). Cei ce se scaldă în ape neamenajate pot cotracta boli de piele, dar şi afecţiuni digestive (boală diareică, hepatită de tip A), afecţiuni ale ochilor şi urechilor (conjunctivite, otite etc).
Nici pe câmp
Nu în ultimul rând, bihorenii care aleg să stea la plajă pe câmp ori pe malurile neamenajate ale apelor curgătoare ori stătătoare riscă să fie muşcaţi de şerpi şi să intre în şoc anafilactic ce le poate provoca chiar decesul.
Din aceste motive, inspectorii sanitari îi roagă pe părinţi să încerce să îşi supravegheze copiii, care sunt şi mai tentaţi să se scalde pe unde apucă fără să cunoască riscurile majore la care se expun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!