15 noiembrie este data limită la care se depun cererile de plată aferente anului 2013 în cadrul Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate.
De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de ovine/caprine persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, care deţin exploataţii cu cod primit de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor localizate în zonele defavorizate din România.
Solicitanţii a căror exploataţia se află înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale este pe teritoriul judeţului Bihor trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod ANSVSA), numai la APIA Centrul Judeţean Bihor, Oradea, str. Matei Corvin nr. 1.
Ajutorul specific pentru ovinele/caprinele de lapte şi de carne din zonele defavorizate se acordă anual. Plafon maxim alocat ajutorului financiar specific este de 6.711.315 euro, iar cuantumul maxim este de 6,5 euro/cap de animal.
Depunere
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pune la dispoziţia beneficiarilor formulare de cereri de ajutor/cereri de ajutor pretipărite.
Pentru documentele depuse în copie, beneficiarul va prezenta documentele în original, în vederea efectuării conformităţii de către persoana desemnată din cadrul APIA.
„ Înainte de a se prezenta la APIA posibilii beneficiari trebuie să se deplaseze la medicul veterinar cu drept de liberă practică împuternicit şi să solicite o adeverinţă care să ateste că ovinele/caprinele pentru care se solicită ajutor sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
APIA efectuează un control la faţa locului până la data limită a perioadei de reţinere respectiv 23 februarie 2014 inclusiv, dar poate fi efectuat şi în afara perioadei de reţinere, după caz, în funcţie de neconformităţile rezultate în urma controlului, timp în care beneficiarii au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific.Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate poate atrage, după caz, reducerea/ excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!