Pentru utilizarea eficientă a timpului de lucru fermierii sunt rugaţi să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite. Pentru suprafeţe mai mari de 50 hectare de teren agricol, cererile se depun la centrele judeţene APIA, iar suprafeţe mai mici sau egale cu 50 hectare de teren agricol, cererile se depun la centrele locale.
Completarea declaraţiei de suprafaţă şi a declaraţiei pentru sectorul zootehnic se va efectua pe aplicaţia IPA- Online. Pentru mai multe lămuriri despre modalitatea de completare a cererii unice de plată, a declaraţiei de suprafaţă sau despre documentele necesare încasării subvenţiilor, fermierii se pot prezenta la oricare centru local/judeţean al APIA.
Cererile unice de plată vor mai putea fi depuse de fermieri la APIA şi după 15 mai, timp de încă 25 de zile, dar cei care o vor face după data limită fixată vor suporta penalizări de 1% din subvenţii pentru fiecare zi scursă după 1 mai.
Operaţiunea de înregistrare a cererilor unice de plată pe anul 2018 a început pe 1 martie, urmând ca între 1 iunie şi 1 iulie acestea să fie verificate administrativ, iar de la 1 iulie până la 1 octombrie să aibă loc verificări în teren. Din 15 octombrie va începe plata avansurilor sumelor la care au dreptul fermierii.
Între 1 decembrie 2018 şi 31 martie 2019 este programată să se facă plata regulată. Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăţi derulate de APIA este finanţat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Trei noi măsuri
Fermierii care doresc să încaseze sprijin pe o măsură de dezvoltare rurală au la dispoziție trei noi măsuri, legate de agricultura ecologică și de agricultură întreprinsă în zone cu constrângeri naturale. Este vorba despre Măsura 10 – Agro-mediu și climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).
APIA mai sfătuiește fermierii să verifice în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, la primăria unde îl au înregistrat în timp ce fermierii care au animale în exploatație sunt sfătuiți să se asigure că datele aferente acestora sunt actualizate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).
Citiți principiile noastre de moderare aici!