Ca de obicei, agenţii economici lasă acest lucru pentru ultimele zile, aglomerând ghişeele Fiscului. „Operatorii economici au obligaţia să întocmească şi să depună raportări contabile la 30.06.2009 la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
Proceduri
Depunerea bilanţurilor se realizează prin înregistrarea raportărilor contabile la registratura administraţiei fiscale sau prin oficiile poştale, prin scrisoare cu valoare declarată. „Raportările contabile vor cuprinde situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, contul de profit şi pierdere şi date informative”, a specificat Ioan Mihaiu. Raportările contabile vor fi întocmite de către directorul economic, contabilul şef sau alte persoane împuternicite să deţină această funcţie, persoane autorizate conform legii, membre CECCAR.
Forma electronică a raportărilor contabile la 30.06.2009 conţine formularistica şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare şi poate fi obţinută prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Acesta este pus la dispoziţia agenţilor economici gratuit de către administraţiile fiscale sau poate fi descărcat la adresa: www.mfinante.ro.
„Raportările contabile la 30.06.2009 vor fi depuse până la data de 14.08.2009 la administraţiile fiscale unde operatorul economic este înregistrat ca şi plătitor de impozite, taxe şi contribuţii sociale, în format electronic, însoţit de două exemplare listate, semnate şi ştampilate, copie de pe codul unic de înregistrare şi copia balanţei de verificare a conturilor sintetice”, a precizat Ioan Mihaiu.
Persoanele juridice care nu au desfăşurat activitate de la înfiinţare până la 30.06.2009 vor depune, de asemenea, o declaraţie pe propria răspundere în acest sens, care va cuprinde toate datele de identificare a entităţii. O declaraţie similară vor depune şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare.
Nedepunerea dischetelor şi a raportărilor contabile listate, semnate şi ştampilate sau a declaraţiilor menţionate, se sancţionează cu amendă. Astfel, pentru întârzierile de la una la 15 zile amenda va fi cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, pentru cele cuprinse între 15 şi 30 de zile – amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, iar pentru întârzierile mai mari de 30 de zile amenda va fi între 1.500 şi 4.500 de lei.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!