Pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu nominal net şi brut în România a scăzut faţă de luna precedentă. Astfel, câştigul salarial mediu brut pe economie în luna august 2019 a fost de 4.981 de lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%).
Salarii mari vs salarii mici
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6.764 lei). Urmează sectorul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din fabricarea ţiţeiului (6.233), sectorul extracţiei petrolului brut şi al gazelor naturale (5.763 de lei), transporturile aeriene (5.375 de lei), respectiv activităţile de asigurare-reasigurare şi ale fondurilor de pensii (5.283 de lei).
La polul opus, cele mai mici salarii au fost înregistrate în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte (1.754 lei), HORECA (1.843 de lei), tăbăcirea şi fabricarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie (1.928 de lei) şi sectorul fabricării mobilei (1.979 de lei).
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%. Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum a fost 109,8% pentru luna august 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 97,5% pentru luna august 2019, faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 210,4%, cu 5,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2019.
Scăderi vs creşteri
În luna august 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,7%; în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 10,1%; în intermedieri financiare, între 5,0% şi 9,0%.
Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, cât şi ca urmare a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 7,2%, respectiv în transporturi pe apă, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de editare, fabricarea băuturilor, între 2,0% şi 5,0%.
Trimite articolul
XReducerea taxelor și reducerea activităților repară ce mai este (încă) de vindecat. Folosiți anul electoral pentru aceasta (reducerea) şi veți câștiga (puterea).