Pe 8 iunie va fi prima înfăţişare, la Judecătoria Beiuş, în cadrul dosarului penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Beiuş, fostei primăriţe Saveta Oşvat a comunei Pietroasa.
În esenţă, procurorii au pus-o sub acuzare pe Saveta Oşvat pentru abuz în funcţie cu ocazia achiziţionării, fără procedura legală de achiziţie publică, a unui teren extravilan de 5.260 mp la un preţ cu 31.560 de euro peste valoarea reală. Cercetările au fost declanşate în septembrie 2012 de poliţişti din cadrul IPJ Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor pe baza unor sesizări verbale şi a proceselor verbale din şedinţele Consiliului Local Pietroasa în care s-a dezbătut şi votat propunerea de cumpărarea a terenului ca amplasament pentru o sală de sport, deşi Primăria avea deja un asemenea teren, pentru care deja se obţinuse autorizaţia de construire şi pentru care se şi făcuse proiectul sălii de sport.
„Prin hotărârea Consiliului Local Pietroasa nr.67/23 noiembrie 2009, având la bază procesul-verbal întocmit cu ocazia şedinţei Consiliului Local Pietroasa din 23 noiembrie 2009, s-a aprobat cumpărarea unor terenuri pe raza comunei Pietroasa în vederea construirii unei săli de sport, cu toate că exista un teren pentru execuţia lucrării, proprietatea comunei, pentru care exista eliberată şi autorizaţie de construire. Astfel, în cursul lunii ianuarie 2010 a fost achiziţionat de la numiţii Dolga Adriana Alina, Duma Saveta, Boldica Cornel, Boldica Saveta, Pâle Rodica şi Jude Floare, un teren situat în extravilanul comunei Pietroasa, în suprafaţă de 5.260 mp, în schimbul sumei de 52.600 euro, teren care a fost achiziţionat doar în baza hotărârii consiliului local, fără întocmirea niciunui document de achiziţie publică. Pe 15 ianuarie 2010 a fost eliberată autorizaţia de construire nr.3 a sălii de sport pe acest teren, în condiţiile în care la acea dată terenul era situat în extravilanul localităţii.
În cursul anului 2010 a început construirea sălii de sport, care în final a fost executată tot pe amplasamentul iniţial şi nu pe terenul achiziţionat în acest scop, teren care nu a mai fost utilizat în niciun mod”, ne-a explicat prim-procurorul Vasile Gligor al PJ Beiuş, în cadrul unui comunicat detaliat care poate fi citit integral pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro).
Din materialul acuzării mai reiese că Dolga Adriana Alina a fost, pe de o parte unul din vânzătorii către Primăriei a terenului supraevaluat, iar pe de altă parte s-a implicat, ca responsabil urbanism în cadrul Primăriei Pietroasa, în procedurile de autorizare a construcţiei pe acel teren. Surprinsă în această dublă postură, Dolga Adriana a marşat pe cooperarea cu procurorii.
„Martora Dolga Adriana Alina, angajată a Primăriei com.Pietroasa din anul 2007, cu atribuţii în domeniul urbanism în perioada 2009-2010, a declarat că a fost contactată de către primarul Oşvat Saveta pentru a vinde terenul pe care îl deţinea în extravilanul comunei, iar cu privire la autorizaţia de construire nr.3/15 ian.2010 a declarat că primarul comunei a dispus eliberarea unei autorizaţii de construire pentru sala de sport pe terenul cumpărat, în ciuda faptului că terenul era situat în extravilanul comunei, nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru eliberarea acesteia. Martora respectivă a mai arătat că a fost de acord cu vânzarea terenului deoarece preţul de 10 euro/mp ce i s-a oferit de către Oşvat Saveta era unul foarte bun în raport cu valoarea terenului şi era dispusă să îl vândă şi la un preţ mai mic, dar Oşvat Saveta nu a iniţiat negocieri în acest sens”, mai transmite prim-procurorul Sabău Gligor.
Cu bani din tăieri de copaci
Consilierii locali care au declarat procurorilor că li s-a părut exagerat preţul de achiziţie şi s-au pronunţat ca atare sunt Forlode Cornel, Pîlea Cornel (viceprimar la acea dată) şi Nastor Ioan iar împotriva cumpărării au mai votat Tomuţiu Vasile şi Laza Alin.
În procesul-verbal de şedinţă s-au consemnat cele arătate de către consilierul local Nastor Ioan: „Consider că preţul de 10 euro/mp în comuna Pietroasa este mult mai mare decât preţul pieţei. Preţul de 2 euro/mp este mult mai real. În ţarină se vinde cu 1 euro (…) Eu am cumpărat un teren de 35 ari cu 50 milioane lei vechi. Terenul este situat la distanţă de 100 m de terenurile în cauză. Atunci terenul meu valorează 35.000 euro?”
Proiectul s-a votat în cele din urmă în absenţa consilierulor Nastor, Laza şi Tomuţiu. Mai mult, s-a votat ca sursă de finanţare pentru cumpărarea terenului profiturile forestiere rezultate din administrarea pădurilor comunei Pietroasa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!