Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, la Tribunalul Bihor, pe comisarul-şef de poliţie Sava Gheorghe – şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor. Şeful SAEST este acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru sine şi pentru altul, dintre care una în formă continuată respectiv de fals intelectual şi abuz în serviciu. Spicuim din rechizitoriul instrumentat cu sprijinul DGA Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi al SIPI Bihor, şi postat pe site-ul DNA:În noaptea de 22/23 august 2012, Sava Gheorghe l-ar fi intimidat, prin declinarea calităţii sale de şef al SAEST şi l-ar fi acuzat fără niciun temei faptic de săvârşirea infracţiunii de braconaj pe un paznic al Asociaţiei de vânătoare „Vânătorul Alpin”. Astfel, Sava i-a luat arma de vânătoare şi muniţia aferentă, cu încălcarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, fără proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei. Prin aceste acţiuni, inculpatul ar fi cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale unei persoane fizice şi, în acelaşi timp, l-ar fi împiedicat pe paznicul de vânătoare să declanşeze primele cercetări faţă de el şi faţă de alte persoane, aceştia obţinând folosul necuvenit de a nu face obiectul unor cercetări privind acte de braconaj.
Armă „fantomatică”
Pe 21 noiembrie 2013, DNA a dispus identificarea armelor deţinute de Sava Gheorghe şi predarea lor către un armurier autorizat, în urma luării măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea Oradea şi a interdicţiei de a deţine, de a folosi şi de a purta vreo armă sau muniţie. Cu această ocazie s-a constatat că printre cele 12 arme figurează şi arma de foc letală, cu ţeavă lungă, basculantă, cu destinaţia „vânătoare”, marca G.M. SUHL, calibru 20. Această armă de vânătoare nu figura printre armele înscrise în permisul de armă emis pe numele inculpatului Sava Gheorghe şi nici în Registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării – Persoane fizice al SAEST Bihor.
În anul 2008, fiul inculpatului Sava Gheorghe a cumpărat o armă de vânătoare din Olanda, marca G.M. SUHL, calibru 20. Pe 18 septembrie 2008, în permisul de armă al fiului a fost înscrisă o armă letală, de vânătoare, marca G.M. SUHL, calibru 20, cu o altă serie, viza fiind aplicată de inculpatul Sava Gheorghe, fără să verifice dacă seria înscrisă pe armă e aceeaşi cu cea din documentele armei. Pe 25 septembrie 2012, cu ocazia prelungirii valabilităţii permisului de armă al fiului, printre cele cinci arme deţinute de acesta, s-a menţionat şi arma cu datele de identificare nereale.
Pe 18 septembrie 2013, fiul lui Sava Gheorghe a fost obligat să-şi depună armele la un armurier autorizat, ca urmare a suspendării dreptului de a purta şi folosi arme, iar tatăl său, pentru a nu risca pierderea armei marca G. M. SUHL, calibru 20, a făcut demersuri şi a cumpărat arma de vânătoare, prin intermediul unei firme care fusese deţinută de fiul său. Pe 26 septembrie 2013, Sava Gheorghe a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca arma să fie prezentată pentru verificare lucrătorului de poliţie din cadrul SAESP Bihor.
„Corecţie” la arme de colecţie
În cursul anului 2013, Sava Gheorghe şi-a prelungit valabilitatea permisului său de armă tip A (în care îi erau trecute trei arme de colecţie), fără a întocmi o cerere şi fără să prezinte spre verificare armele pentru care trebuia să solicite prelungirea deţinerii lor, indicând ca documentaţie un dosar referitor la permisul de armă tip B (în care erau trecute armele letale), atestând astfel împrejurări necorespunzătoare adevărului într-un document oficial.
Verificându-se în evidenţele SAEST Bihor documentaţia care a stat la baza aplicării vizei de prelungire a valabilităţii permisului de armă tip A, s-a constatat că aceasta nu există, inculpatul Sava încălcând norme ale regimului armelor şi al muniţiilor.
Iertat, cu arma sub pat
Deşi a luat la cunoştiinţă că o persoană a păstrat o armă de vânătoare în mod necorespunzător (sub pat), inculpatul Sava Gheorghe nu a aplicat amenda corespunzătoare cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei şi nu i-a suspendat dreptul de deţinere şi port armă pe şase luni persoanei respective, cauzând o vătămare intereselor legitime ale statului cu privire la regimul armelor şi muniţiilor.
Şi alte favoruri
În calitatea sa de şef al SAEST Bihor, Sava Gheorghe nu a luat măsuri pentru ridicarea armei de vânătoare de la o persoană, în luna octombrie 2013, cunoscând că aceasta a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 140 din Legea nr. 295/2004, în sensul că a deţinut-o în mod ilegal şi nu a depus-o la un armurier, după ce i-a expirat valabilitatea permisului de armă. În plus, inculpatul a autorizat vânzarea-cumpărarea armei de vânătoare, pentru a nu fi confiscată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!