La întemeiere, satul avea 50 de familii. 100 de ani mai târziu, în Livada de Bihor locuiesc 500 de familii. Satul a dat județului și țării numeroase personalități: medici, profesori, arhitecți.
[eadvert]
Livada de Bihor e construită sub formă de rază de soare, pentru ca toți locuitorii, de pe toate străzile, să poată vedea biserica din centrul satului. În cei 100 de ani de la înființare, denumirea localității a trecut prin mai multe etape. De la înființare până în 1945, localitatea s-a numit Regele Ferdinand.
Înainte de reforma agrară, era necesar să fie constituite 50 de familii pentru întemeierea satului. „Cei care doreau să devină locuitori ai satului erau cei mai destoinici oameni, care trebuiau să îndeplinească următoarele condiții: să fie plugari, să aibă până în 45 de ani, să aibă știință de carte, să aibă bani să-și întemeieze o gospodărie, să nu fie bolnavi. Făceau excepție de la această regulă cei care erau în satele ungare, în urma trasării graniței de Vest. Doresc să scot în evidență drama locuitorilor satului Livada, în urma Dictatului de la Viena. În 48 de ore, cele 398 de suflete au trebuit să-și părăsească satul. Ei au fost primiți de rudeniile din satele aflate între granițele României și de prieteni”, a explicat consilierul local Ioan Chivari, pentru TTV Oradea. Ioan Chivari este omul care, probabil, cunoaște cel mai bine istoria locului. El a fost primar al Nojoridului în perioada 1971-1990. Centenarul satului Livada de Bihor, un sat care s-a dezvoltat puternic în ultima perioadă, un sat care se încălzește cu apă geotermală, va fi marcat la biserică. Atunci când situația pandemică o va permite, fiii satului urmează să se întâlnească la școală și la o petrecere, la căminul cultural.
Trimite articolul
XO mica completare:d-ul Chivari cunoaste istoria satului si a comunei in prizma principiilor comuniste!Satul se numea Mácsa,iar Nojorid-ul= Nagyörökd.
-
Daca a fost infiintat dupa 1919, sub denumirea de Regele Ferdinand, e clar ca denumirea Macsa a fost data (maghiarizare cu orice pret!) Dupa Diktatul de la Viena…Iti sta in gat? :-))
-
Localitatea este atestată documentar în anul 1273 cu denumirea Macha. Este depopulată în perioada invaziilor otomane din secolele XVI-XVII când apare în documente și pe hărți cu denumirea Mácsapuszta. În anul 1863 se numea Mácsa și avea câteva sute de locuitori. Odată cu expansiunea spre nord-vest a populației românești crește numărul locuitorilor de confesiune orientală. „Întemeierea” din 1921 este doar o denumire pompoasă din seria de baliverne istorice a noilor stăpâni, stagiu de populare accelerată cu elemente alogene
ca etapă a procesului istoric de românizare a regiunii.
-
-
Si Oradea, Nagyvarad.
Dar nu ne spuneti si procentul de romanisau maghiari care locuiau in el?
Ca poate atunci ne dam seama cum o comunitate majoritara de romani a trebuit sa accepte o denumire maghiara deoarece ungurii erau administratorii acelor locuri si nu acceptau ca orice teritoriu stapanit de ei atunci sa aiba un altfel de nume decat maghiar !!
Iar azi, cand nu mai administreaza ei portiuni intinse din aceleasi teritorii, in continuare solicita sa fie inscrise aceste localitati cu denumirea maghiara.
De ce atunci maghiarii nu aveau denumirile bilingve ( deci si in limva majoritatii locuitorilor de origine romana), cum cer ei azi ca sa se respecte pe teritoriul aflat in administrarea Romaniei??
Sau mentiunea adta ati uitat ca sa o mai faceti, d-le Nemes Balaj?
Ca nu va avantajeaza, asa-i !?-
pe vremurile despre care amintesti tu localitatile nu aveau denumire romana deci exclus denumire bilingva 95% a localitatilor din transilvania banat si crisana si-au primit denumirile romanesti abia dupa 1920
-
Obelisc.
TeDeum.
Sã vinã custodele coroanei, Margareta I, sã readucă vechea denumiire Ferdinand I.
Ca să nu se schimbe CI, pasapoartele etc, sã se modifice nomenclatura combinând vechea denumire cu cea a purtătorului coroanei de oţel, Livada Ferdinand Întâi, Întregitorul.. Astfel, cinstim istoria, ca şi cum face Ungaria.
-
Obelisc cu Coroana de Oţel în partea de sus.
Si Oradea se va numi Orasul lui Bolojan
Satul Livada ar trebui sa-si ia numele avut anterior de Regele Ferdinand, dar chivarii si amici lui fosti comunisti ar dorii sa revina mai degraba regimul falimentar comunist.