În decembrie 2011, Castelul de la Balc a fost vândut pentru suma totală de 993.000 de euro, în discreție către o firmă de paratament din Moineşti, judeţul Bacău, cu intenția declarată de a construi acolo un aquapark.
Proprietatea e compusă din patru corpuri principale, construite pe un teren de aproximativ 20 de hectare. În spatele firmei s-ar fi aflat fostul milionar, decedat în condiții suspecte în închisoare, Dan Adamescu, păstrându-se oarecum tradiția ca domeniul de la Balc să aparțină unora dintre cei mai bogați români. Castelul a mai fost în proprietatea unui cumnat al prinţului Gheorghe Ghica, bancherul Iosif Pincaş, printre primii zece bogaţi ai României interbelice. Castelul a fost construit în 1484 de către episcopul orădean Pruisz Janos şi frecventat mai târziu de către prinţul Gheorghe Ghica, a cărui soţie a fost înmormântată la Balc.
Prețul castelului a tot scăzut, în 2009, OMV dorind să-l vândă, pe 2,5 milioane euro, suma minimă de la care a pornit licitația. Ulterior se vorbea de 500.000 de euro. Revoluția găsește imobilul şi domeniul în administrarea Regiei Autonome a Petrolului Petrom SA, societate controlată de stat. În 1996 Consiliul Judeţean Bihor îşi dă acordul ca domeniul şi castelul să treacă “în administrarea operativă” a Petrom, care se intabulează pe această bază proprietăţile.
Ulterior, avocatul Vasile Duță, parlamentar la aceea vreme, se oferă să reprezinte gratuit CJ Bihor pentru a recupera Castelul, după ce inițial Petrom a investit sume enorme în refacerea castelului şi în amenajarea parcului dendrologic. “Castelul şi terenul respectiv au fost luate în mod fraudulos de Petrom, printr-o simplă acţiune în constatare care nu certifică însă un drept de proprietate. De drept el aparţine comunităţii locale şi Consiliului Judeţean. Or, fără a fi angajat de către partea direct interesată în recuperarea acelui bun, eu nu pot deschide un astfel de proces.
Prin urmare, reiterez public oferta mea, exprimându-mi totodată profunda dezamăgire faţă de conducerea judeţului care nu face nimic pentru a-şi recupera proprietatea”, spunea avocatul care susținea că e singurul care poate readuce în patrimoniul CJ domeniul de la Balc, deținând acte în acest sens. Între timp, avocatul s-a dus la cele veșnice, iar șeful CJ de atunci Radu Țârle nu l-a contactat niciodată pentru acest demers.
Castelul a avut întotdeauna un potențial balnear în istoria sa recentă. O bază de tratament ultramodernă a fost mândria zonei, din perspectiva investiției, dar aceasta nu a funcționat niciodată, până în 2004 fiind casă de protocol a Petrom. De aici încolo urmează o perioadă neagră pentru Castel fiind devalizat.
Orice proiect care va demara la Castel va avea nevoie de avizul Direcţiei pentru Cultură și Patrimoniu fiind monument. Zona are un potenţial turistic uriaş, în subteran existând izvoare termale sărate, unice în ţară. Plus veșnic argument că la 2 km va trece Autostrada Transilvania. Primarul Arsenie Moroșan a regretat întotdeauna că simbolul localităţii nu aparţinea comunităţii.
La peste un deceniu distanță, oportunitatea s-a ivit și Consiliul Local și-a exercitat drepttul de preemțiune asupra domeniului, la câteva zile după ce CJ Bihor a refuzat să cumpere Castelul. Acum Castelul costă 350.000 euro și primarul intenționează să acceseze fonduri europene pentru a reface baza de tratament distrusă și strandul termal.to
Citiți principiile noastre de moderare aici!