CoderDojo Oradea Space Robotics a câștigat din nou competiția națională CanSat România 2021 și va reprezenta România în toamna aceastui an la competiția europeana CanSat, organizată de Agenția Spațială Europeană. Asta după ce au câștigat în martie Campionatul Național de rovere spațiale “Exo-Ro”.
[eadvert]
Oradea. Ediția a șaptea a Competiției Naționale CanSat, organizată de către Agenția Spațială Română (ROSA) prin ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială), un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA, a fost câștigată pentru a doua oară de către echipa CoderDojo Oradea Space Robotics, coordonată de Daniel Erzse (prima fiind în 2019). Astfel, echipa orădeană va participa din nou în finala Competiției Europene CanSat 2021, organizată de această dată în regim hibrid, sub egida Agenției Spațiale Europene (ESA).
Finala Competiției Naționale de CanSat 2021 s-a desfășurat în perioada 13-17 mai, la Caransebeș. Lansarea minisateliților a avut loc la data de 14 mai pe aeroportul Caransebeș, de la o altitudine de aproximativ un kilometru, aceștia având de îndeplinit o misiune științifică, respectiv să aterizeze în condiții de siguranță.
Echipa de liceeni de la CoderDojo Oradea Space Robotics a fost formată din elevii: Victor Antonio Georgies (18 ani) de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Daria Dohan (18 ani) de la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, Markus Raica (17 ani) de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Denis Birău (16 ani) de la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, Dioszegi Zoltán (15 ani) de la Liceul Teoretic „Ady Endre” și Mădălin Toma (15 ani) de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” și a fost coordonată de mentorul și președintele clubului, Daniel Erzse.
Chiar dacă la ediția din acest an, datorită pandemiei, numărul de echipe selectate în finala națională a fost mai redus, echipa de liceeni orădeni a concurat alături de alte patru echipe formate din elevi la fel de pasionați de acest domeniu, de la colegii naționale de prestigiu din țara: „Andrei Șaguna” din Braşov, „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, „Octavian Goga” din Sibiu și Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad.
„Toate echipele participante au avut ca misiune principală realizarea unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare (CanSat), capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Misiunea secundară, aleasă de echipa orădeană, a fost de colectare a mai multor parametri fizico-chimici legaţi de mediul înconjurător (umiditate, index de radiaţie UV şi concentraţia de CO2), a datelor de telemetrie ale satelitului (accelerație, giroscop și coordonate GPS), respectiv colectarea de imagini pe durata coborârii. În condiții normale (cu prezența echipei la locul lansării), aceste date ar fi fost transmise, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către staţia de recepţie aflată la sol”, explică mentorul Daniel Erzse.
Lansarea satelitului de la altitudinea de 1.000 metri a fost realizată de către organizatori, la Caransebeș, pe aeroportul din localitate, iar analiza datelor obținute și prezentarea rezultatelor științifice s-au realizat online, echipa aflându-se în Oradea pe durata lansării și prezentării rezultatelor.
Expediție de recuperare a satelitului
Din cauza vremii nefavorabile și a vizibilității reduse, în condiții de ploaie intensă, satelitul echipei orădene nu a fost găsit în ziua lansării, iar echipa de liceeni a decis să facă o vizită a două zi la Caransebeș, pentru a încerca recuperarea satelitului, aflat undeva pe pista de rulare a aeroportului. Expediția de recuperare s-a dovedit un succes, satelitul fiind găsit în iarba deasă în mai puțin de 30 minute de căutare, intact și încă în stare de funcționare (bateriile fiind doar descărcate), după ce cu o zi înainte a reușit performanța de a supraviețui impactului dur – parașuta nu s-a deschis cum trebuie. Satelitul a transmis însă prin radio și SMS toate datele colectate timp de o oră după aterizare.
„Pentru construcția satelitului, echipa s-a folosit și de experiența acumulată în edițiile anterioare, astfel membrii echipei au proiectat circuitele electrice, au modelat 3D satelitul și au asamblat componentele necesare, acestea fiind, din fericire, comandate încă de anul trecut, când ediția 2020 a concursului nu fusese încă anulată (în momentul de față existând un blocaj pe piața de semiconductori, făcând imposibilă achiziționarea în timp util a circuitelor integrate). Ca și la participările anterioare, finanțarea proiectării și asamblării satelitului s-a realizat din surse proprii și cu sprijinul Asociației CoderDojo Oradea, costul satelitului trecând de suma de 2.500 RON”, spune mentorul Daniel Erzse.
Echipa și-a împărțit sarcinile încă de la început, unii elevi lucrând la proiectarea circuitelor electrice, alții la proiectarea 3D, iar o parte la programarea satelitului, însă au fost numeroase ocaziile când munca elevilor s-a intersectat pe aceste trei direcții și au învățat unii de la alții și de la mentori – Daniel Erzse și Arnold Nilgész, respectiv de la Kevin Caba, membru în echipa care a câștigat competiția Exo-Ro anul acesta. Și la fel ca la concursurile anterioare, echipa a fost recompensată doar cu diplome online, nefiind posibilă acordarea de trofee, ca acum doi ani, când echipa noastră câștiga competiția la Timișoara.
„Momentan, echipa așteaptă finalul anului școlar, pentru a începe, o dată cu vacanța de vară, pregătirile pentru participarea la Virtual European CanSat Competition 2021, care va avea loc în perioadele 29-30 septembrie și 6-8 octombrie. Însă în paralel, la CoderDojo Oradea, o altă echipă lucrează deja la analizarea imaginilor cu Pământul, obținute de pe Stația Spațială Internațională în cadrul competiției AstroPi, organizată tot de Agenția Spațială Europeană”, explică mentorul Daniel Erzse.
Experiența CanSat
Iată ce spun elevii despre experiența uimitoare pe care au trăit-o. Daria Dohan, elevă a Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu”, explică faptul că „echipa clubului CoderDojo a participat în urmă cu doar câteva zile la un alt concurs organizat de Agenția Spațială Română, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană. Și de această dată, în urma unor săptămâni de muncă, echipa a câștigat competiția, calificându-se la etapă europeană a concursului.
Dacă concursul anterior, EXORo 2021, tema consta în crearea unui rover pentru explorarea unei exoplanete, de această dată, tema concursului a fost construirea unui satelit de dimensiunile unei doze de suc, care să măsoare o multitudine de parametri. Satelitul a fost dus la Caransebeș, iar de acolo a fost lansat de la o altitudine de aproximativ 1000 m.
Concursul desfășurându-se în sistem hibrid, a fost o experiență diferită față de anii trecuți, când echipa era prezentă la fața locului. Acest lucru a făcut ca suspansul să fie mult mai mare. În timpul lansării și al căutărilor, informațiile primite au fost limitate la puținele minute de live oferite de organizatori și la datele primite de la satelitul nostru.
Datorită condițiilor meteo neprielnice, organizatorii nu au găsit satelitul nostru, pe cardul de memorie al acestuia fiind stocată mult mai multă informație decât ceea ce primisem noi în timpul zborului. Pentru a recupera datele respective, am decis cu toții să ne urcăm a doua zi în mașini și să căutăm Can-ul. Astfel, sâmbătă dimineața la ora 6 eram pe drum spre locul lansării, hotărâți să ne recuperăm Can-ul (satelitul). O dată ajunși acolo, am început căutările prin iarba destul de înaltă și prin bălțile din ziua anterioară. Eram 10 oameni cu un scop clar. Acest lucru ne-a ajutat să găsim ceea ce căutam în doar 30 de minute. Cred că excursia aceasta ne-a ajutat pe cei care nu mai participasem înainte să înțelegem puțin mai bine cum este o experiență CanSat completă, pentru că momentele de căutare sunt ceea ce fac acest concurs și mai special.
Până să ajungem la căutare, a trebuit să creăm ceea ce aveam de căutat. Astfel, înainte de concursul propriu-zis au existat săptămâni de muncă și de nopți nedormite. Acest concurs este foarte complex și necesită inovații în inginerie, datorită restricțiilor de mărime și greutate”.
Toți membri echipei s-au ajutat ajutat reciproc, indiferent care era rolul lor de bază. Ceea ce Daria spune că avea să-i ajute să învețe foarte multe din fiecare domeniu, „fiind o oportunitate inedită de învățare practică.”
La rândul său, Denis Birău, elev al Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu”, consideră că „competiția CanSat a fost o experiență unică pentru noi, din care am învățat multe, cum ar fi modul de interpretare a datelor măsurate de la senzori și cum funcționează diverse tehnologii. Ne-am îmbunătățit abilitățile de lucru în echipă și am învățat cum să cooperăm între noi, pentru a obține rezultatele pe care le doream. Suntem foarte fericiți și mândri pentru posibilitatea de a participa la acest proiect.”
Victor Antonio Georgies consideră că acest concurs i-a oferit oportunitatea „de a demonstra ceea ce suntem în stare să facem în câteva săptămâni. Am construit un mini-satelit care se lansează de la 1 km altitudine și care trebuie să măsoare presiunea temperatura, umiditatea, dioxidul și monoxidul de carbon. Rolul meu în echipă a fost pe partea tehnică, însemnând proiectarea PCB-urilor (Printed Circuit Boards – plăcile pe care vin montate piesele și senzorii), asamblarea și montarea pe PCB-uri a tot ce ține de partea electronică, senzori și microcontrolere și desigur, cel mai important, testa satelitului construit, după ce echipa de programatori a instalat programele necesare”.
La rândul său, Markus Raica spune că „experiența CanSat mi-a arătat faptul că comunicarea este unul din elementele esențiale pentru a putea coordona o echipă, împreună cu respectul și încrederea care sunt la baza clădirii unui mediu propice pentru munca în echipă.”
Trimite articolul
XFELICITARI!!!
BRAVO!!!